• Kupiansk – unde se află un nod feroviar important – a fost martor la lupte aprige de la începutul războiului.
  • Rusia a cucerit orașul, un important nod de aprovizionare, la începutul invaziei la scară largă, iar Ucraina l-a recucerit în septembrie anul trecut.
  • Cei evacuați vor primi asistență, inclusiv cazare, hrană, ajutor umanitar și sprijin medical.

Ucraina le-a spus unor locuitori să părăsească Kupiansk, în timp ce Rusia încearcă să recucerească orașul pe care l-a părăsit anul trecut. Comandamentul militar din Harkov a îndemnat familiile și pe cei cu mobilitate limitată” să plece din cauza bombardamentelor constante” ale forțelor rusești.

Rusia a cucerit orașul, un important nod de aprovizionare, la începutul invaziei la scară largă, iar Ucraina l-a recucerit în septembrie anul trecut. Între timp, grupul Wagner afirmă că trupele sale au încercuit” Bahmut.

La începutul acestei săptămâni, președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că situația din Bahmut – la aproximativ 130 km la sud de Kupiansk – devine din ce în ce mai dificilă”. În Kupiansk, administrația militară regională din Harkov a declarat că ordinul de evacuare s-a datorat situației instabile de securitate” cauzate de bombardamentele Rusiei asupra orașului și împrejurimilor sale.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Aceasta a precizat că cei evacuați vor primi asistență, inclusiv cazare, hrană, ajutor umanitar și sprijin medical.

De asemenea, altor cetățeni li se permite să părăsească regiunea, a adăugat acesta. Orașul avea o populație de aproximativ 25.000 de locuitori înainte de război. Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în această săptămână că forțele rusești continuă atacurile terestre limitate” la nord-est de Kupiansk, precum și operațiunile ofensive în jurul Kreminna, la aproximativ 80 km sud.

Kupiansk – unde se află un nod feroviar important – a fost martor la lupte aprige de la începutul războiului, Rusia preluând controlul în câteva zile și ocupând orașul timp de mai multe luni. Cu toate acestea, în septembrie, forțele ucrainene au preluat din nou controlul, pe fondul unui contraatac rapid în estul țării, în urma căruia mai multe orașe au fost aduse sub comanda Kievului.

Aceste progrese au fost cele mai semnificative schimbări în linia frontului de când Rusia s-a retras din zonele din jurul Kievului în aprilie. În timp ce evacuarea din Kupiansk sugerează o înrăutățire a situației acolo, Bakhmut a cunoscut lupte aprige timp de luni de zile.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, Evgheni Prigozhin, șeful grupului paramilitar Wagner, a declarat vineri că cleștele se apropie” în jurul Bahmut. Într-un mesaj direct adresat președintelui Zelenski, el a declarat că unitățile Wagner au practic încercuit” orașul, rămânând doar un singur drum. El i-a cerut președintelui ucrainean să abandoneze orașul.