• Kim Jong-un susține că focarul de COVID-19 din Coreea de Nord a izbucnit din cauza unor obiecte trimise peste graniță de Coreea de Sud.
  • Ministerul de unificare al Coreei de Sud, care se ocupă de afacerile inter-coreene, a declarat că nu există „nicio posibilitate” ca virusul să intre în Nord pe această cale.
  • Coreea de Nord a raportat vineri încă 4.570 de persoane cu simptome de febră, numărul total de pacienţi cu febră înregistrat de la sfârşitul lunii aprilie ajungând la 4,74 milioane.

Dictatorul din Coreea de Nord a susţinut vineri că focarul de coronavirus a izbucnit în ţara sa din cauza „agenturilor străine” de la graniţa cu Coreea de Sud.

Nordul le-a ordonat cetăţenilor să „trateze cu atenţie obiectele străine care vin de vânt şi alte fenomene climatice şi baloane în zonele de-a lungul liniei de demarcaţie şi a graniţelor”, a declarat agenţia oficială de ştiri KCNA.

Agenţia nu a menţionat în mod direct Coreea de Sud, dar dezertorii şi activiştii nord-coreeni au zburat de zeci de ani cu baloane din Sud peste graniţa puternic fortificată, aruncând cu pliante anti-regim, transmite Reuters

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ministerul de unificare al Coreei de Sud, care se ocupă de afacerile inter-coreene, a declarat că nu există „nicio posibilitate” ca virusul să intre în Nord prin pliante trimise peste graniţă.

Potrivit KCNA, un soldat de 18 ani şi un copil de 5 ani care au contactat materialele neidentificate „într-un deal din jurul barăcilor şi cartierelor rezidenţiale” din estul Kumgang, la începutul lunii aprilie, au prezentat simptome de COVID şi ulterior au fost testate pozitiv. 
KCNA a spus că toate celelalte cazuri de febră raportate în ţară până la jumătatea lunii aprilie s-au datorat altor boli. 

„I-ar fi fost dificil pentru dictatorul de la Phenian să arate China cu degetul”

„Este greu de crezut afirmaţia Coreei de Nord, ştiinţific vorbind, având în vedere că posibilitatea ca virusul să se răspândească prin obiecte este destul de scăzută”, a declarat Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-coreene din Seul. 

N-ar fi exclus ca focarul să fi izbucnit din cauza răspândirii coronavirusului din ţara vecină, şi cel mai mare aliat al Coreii de Nord, China. 

„I-ar fi fost dificil pentru dictatorul de la Phenian să arate China cu degetul”, a spus Lim Eul-chul, profesor la Institutul de Studii din Orientul Îndepărtat de la Universitatea Kyungnam.

„Dacă au ajuns la concluzia că virusul provine din China, ar fi trebuit să înăsprească măsurile de carantină în zona de frontieră, ce ar fi reprezentat un obstacol pentru comerţul dintre Coreea de Nord şi China”, a spus Lim.

Coreea de Nord a raportat vineri încă 4.570 de persoane cu simptome de febră, numărul total de pacienţi cu febră înregistrat de la sfârşitul lunii aprilie ajungând la 4,74 milioane.