• Într-o declarație neobișnuit de tranșantă la începutul acestei luni, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că presupune că situația COVID-19 din Coreea de Nord se înrăutățește, nu se îmbunătățește.
  • Potrivit unei informări de fond a Ministerului Unificării, citată de presa locală, guvernul sud-coreean suspectează că boala ar putea fi holeră sau febră tifoidă.
  • Coreea de Nord, care este săracă și subdezvoltată în multe zone, a înregistrat de mult timp epidemii de astfel de boli.

Coreea de Nord se confruntă cu un focar de boală intestinală „malignă”, a anunțat săptămâna aceasta presa de stat, la o lună după ce țara a recunoscut că se confruntă cu un focar de COVID-19. Presa de stat nu a dezvăluit numele bolii intestinale, dar a afirmat că liderul nord-coreean Kim Jong Un a trimis medicamente pentru a combate o „epidemie enterică acută” în provincia vestică Hwanghae de Sud.

Bolile enterice sunt adesea dobândite prin consumul de alimente sau apă contaminate, dar se pot transmite și de la o persoană la alta. Acestea provoacă simptome precum diaree, febră sau crampe și pot fi mortale dacă nu sunt tratate.

Guvernul sud-coreean suspectează că boala ar putea fi holeră sau febră tifoidă, potrivit unei informări de fond a Ministerului Unificării, citată de presa locală. Coreea de Nord, care este sărăcită și subdezvoltată în multe zone, a înregistrat de mult timp epidemii periodice de astfel de boli.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Coreea de Sud s-a oferit să ajute la tratarea bolii, dar Nordul nu a răspuns, au declarat oficialii prezenți la briefing. Situația ar putea reprezenta o provocare majoră pentru guvernul nord-coreean, care s-ar putea să nu aibă suficiente resurse pentru a face față la două focare majore de boală în același timp.

Amploarea epidemiei intestinale nu este clară. Presa de stat a raportat joi că autoritățile au ordonat ca toate cazurile suspecte să fie puse în carantină. Vineri, acestea au declarat că au fost înființate facilități de carantină la nivel național. Autoritățile au trimis suficiente medicamente „pentru peste 800 de familii care suferă de epidemia acută” din Hwanghae de Sud, potrivit Agenției Centrale de Știri Coreene (KCNA), administrată de stat.

Coreea de Nord s-a confruntat cu focare de COVID-19

La 12 mai, Coreea de Nord a recunoscut pentru prima dată că se confruntă cu un focar de COVID-19. Recunoașterea a venit la mai bine de doi ani de la începutul unei pandemii mondiale de coronavirus. De atunci, țara a declarat că situația COVID-19 s-a îmbunătățit considerabil, deși experții externi subliniază că este posibil ca nici măcar Pyongyang să nu cunoască adevărata amploare a epidemiei.

În loc să raporteze cazurile confirmate de coronavirus, Coreea de Nord a afișat zilnic numărul de „persoane cu febră”, probabil pentru că țara nu are suficiente rezerve de testare COVID-19.

De la jumătatea lunii trecute, Nordul a raportat 4,58 milioane de cazuri de febră, dar numai 73 de decese. Dacă cazurile de febră ar fi numărate drept cazuri confirmate de COVID-19, ar însemna că Coreea de Nord a atins cea mai mică rată de mortalitate COVID-19 din lume – de departe.

Experții spun că acest lucru nu este nici pe departe credibil, având în vedere sistemul de sănătate învechit din această țară și lipsa probabilă a unor tratamente eficiente pentru COVID-19. Până de curând, Coreea de Nord nu a avut nici vaccinuri împotriva COVID-19.

Țara a ignorat în mod repetat ofertele de vaccinuri din partea COVAX, efortul de distribuire a vaccinurilor susținut de ONU. Cu toate acestea, Gavi, alianța pentru vaccinuri care ajută la gestionarea COVAX, a declarat la începutul acestei luni că „înțelege” că Coreea de Nord „a acceptat o ofertă de vaccinuri din partea Chinei și a început să administreze doze”. Nu a oferit alte detalii.