• Kim Jong Un recunoaște că ţara sa se confruntă cu o „situaţie alimentară sub tensiune”.
  • Totodată, liderul de la Phenian a transmis că economia țării a crescut.
  • Kim Jong Un dă vina pentru criza alimentară din Coreea de Nord pe taifunuri și pandemia de coronavirus.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un recunoaște oficial că ţara sa se confruntă cu o „situaţie alimentară sub tensiune”, transimte BBC, citând presa de la Phenian. În același timp, însă, liderul suprem de la Phenian a transmis că economia țării a crescut și dă vina pentru criza alimentară din Coreea de Nord pe taifunuri și pandemia de coronavirus de anul trecut.

Kim Jong Un a condus, marți, ședința plenară a comitetului central al Partidului Muncitorilor, unde s-a discutat, printre altele, și despre rezolvarea problemelor economice, conform agenției oficiale KCNA.

Un kilogram de banane, 45 de dolari

În cadrul acestei ședințe, Kim Jong Un a afirmat că situaţia economică s-a îmbunătăţit, înregistrându-se o creştere a producţiei industriale de 2% comparativ cu anul precedent.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Situaţia alimentară este sub tensiune din cauză că sectorul agricol nu şi-a atins obiectivul de a produce cereale pe fondul pagubelor produse anul trecut de taifunuri”, a declarat Kim Jong Un.

În ianuarie, Kim a declarat că planul cincinal anterior a eșuat în aproape toate sectoarele, iar criza de energie și de alimente a fost exacerbată de sancțiunile economice.

Presa de stat a precizat că un kilogram de banane ar fi ajuns să coste circa 45 de dolari. Comerțul Coreei de Nord cu China a scăzut drastic din cauza pandemiei, țara lui Kim Jong Un fiind oarecum dependentă de statul chinez pentru hrană, îngrășăminte și combustibil.

Coreea de Nord se luptă, de asemenea, sub sancțiuni internaționale, impuse din cauza programelor sale nucleare.