• Donald Trump a lăudat recent relația bună pe care o are cu Kim Jong Un.
  • Coreea de Nord vrea să scape de sancțiunile Statelor Unite.
  • Ri Il Kyu, un dezertor care a scăpat din Coreea de Nord, a vorbit într-un interviu pentru BBC despre planurile liderului nord-coreean.

Reîntoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă ar fi „o oportunitate de una la o mie de ani” pentru Coreea de Nord, spune Ri Il Kyu, cel mai înalt dezertor care a scăpat din Coreea de Nord în 2016, într-un interviu exclusiv cu BBC.

Ri Il Kyu a stat față în față cu Kim Jong Un în șapte ocazii diferite. Fostul diplomat, care lucra în Cuba când a fugit cu familia în Coreea de Sud în noiembrie anul trecut, recunoaște că „tremură de nervi” prima dată când l-a întâlnit pe Kim Jong Un, dar, în timpul fiecărei întâlniri, Kim era „zâmbitor și bine dispus”.

Saluta oamenii des și râdea. Pare o persoană obișnuită”, a spus Ri pentru BBC, dar nu are nicio îndoială că „Kim ar face orice pentru a-și garanta supraviețuirea, chiar dacă ar însemna uciderea tuturor celor 25 de milioane de oameni”.

Recomandări

ȘCOALĂ SMART ÎN CIUGUD
ZELENSKI DĂ DIN CASĂ
CIUCĂ, LA ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
NATO CONDAMNĂ RUSIA
MUSK VREA STARSHIP PE MARTE
LAMAR LA SUPER BOWL

„Ar fi putut fi o persoană și un tată minunat, dar transformarea lui într-un zeu l-a făcut o ființă monstruoasă”, spune el.

În primul său interviu cu un radiodifuzor internațional, Ri oferă o perspectivă rară asupra obiectivelor unuia dintre cele mai secretoase și represive state din lume.

Ri spune că, în ciuda discuțiilor încheiate în 2019, Coreea de Nord încă îl vede pe Trump drept o persoană cu care să poată negocia programul armelor nucleare.

Trump a lăudat anterior relația cu Kim ca fiind o realizare „cheie” a președinției sale. Trump a spus că el și Kim „s-au îndrăgostit”, trimițându-și „scrisori de dragoste”. Chiar luna trecută, Trump a spus într-un miting că liderul nord-coreean și-ar dori să-l revadă în funcție: „Cred că îi e dor de mine, dacă vreți să știți adevărul”.

Coreea de Nord speră că poate folosi această relație personală strânsă în avantajul său, spune Ri, contrazicând o declarație oficială a Phenianului de luna trecută potrivit căreia că „nu-i pasă” cine va fi noul președinte al SUA.

Coreea de Nord nu va renunța niciodată de armele sale nucleare, spune Ri, și probabil că ar căuta un acord pentru a-și îngheța programul nuclear, în schimbul ridicării sancțiunilor de către SUA.

În același timp, Ri spune că Phenianul nu ar negocia cu bună credință. „A fi de acord să-și înghețe programul nuclear ar fi un truc, o înșelăciune 100%”, spune el, adăugând că ar fi, prin urmare, o „abordare periculoasă” care „ar duce doar la întărirea Coreei de Nord”.

Ri, care acum trăiește cu familia în Coreea de Sud, a descris fuga din Coreea de Nord drept un „pariu pe viață sau pe moarte”.

Dezertorii nord-coreenii de rând care sunt prinși sunt de obicei torturați timp de câteva luni, apoi eliberați, spune Ri.

„Dar pentru elite ca noi, există doar două rezultate – viața într-un lagăr de prizonieri politici sau executarea”.

„Frica și teroarea au fost copleșitoare. Mi-aș putea accepta propria moarte, dar nu puteam suporta gândul că familia mea va fi târâtă într-un gulag”, spune el.

Coreea de Nord nu se bazează pe relația cu Rusia

Vorbind despre legăturile recente mai strânse ale Coreei de Nord cu Rusia, Ri spune că războiul din Ucraina a fost un noroc pentru Phenian.

SUA și Coreea de Sud estimează că Rusia a cumpărat de la Coreea de Nord milioane de cartușe de muniție pentru războiul din Ucraina. La rândul ei, Coreea de Nord ar fi primit din Rusia alimente, combustibil și chiar tehnologie militară.

Ri spune că principalul beneficiu al acestui acord pentru Phenian a fost capacitatea de a continua să-și dezvolte armele nucleare. Odată cu acordul, Rusia a creat o „lacună” în sancțiunile internaționale stricte împotriva Coreei de Nord, spune el, care i-a permis „să-și dezvolte liber armele și rachetele nucleare și să-și consolideze apărarea, ocolind în același timp necesitatea de a apela la SUA pentru scutirea sancțiunilor”.

Cu toate acestea, spune Ri, Kim Jong Un înțelege că această relație este temporară și că, după război, este probabil ca Rusia să rupă relațiile. Din acest motiv, Kim nu a renunțat la SUA.

„Coreea de Nord înțelege că singura cale către supraviețuirea sa, singura modalitate de a elimina amenințarea invaziei și de a-și dezvolta economia, este normalizarea relațiilor cu Statele Unite”.

Citește și