• Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, care stabileşte un nou prag de preţ pentru aplicarea unei TVA de 5% la locuinţe.
  • O altă prevedere a legii se referă la impozitul pe dividende, care creşte de la 5% la 8%.
  • Plafonul pentru microîntreprinderi coboară de la 1 milion euro la 500.000 euro pentru veniturile din 2023.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, care stabileşte un nou prag de preţ pentru aplicarea unei TVA de 5% la locuinţe, un nou plafon la microîntreprinderi şi o cotă de impozitare de 8% pentru veniturile din dividende.

Potrivit legii, orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare.

De asemenea, se organizează «Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023», în format electronic. O altă prevedere a legii se referă la impozitul pe dividende, care creşte de la 5% la 8%, cu excepţia celor distribuite în baza situaţiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Plafonul pentru microîntreprinderi coboară de la 1 milion euro la 500.000 euro pentru veniturile din 2023. În plus, se elimină restricţia privitoare la incadrarea ca microintreprindere a veniturilor din consultanţă fiscală. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial sub denumirea de Legea 370/2022.