Klaus Iohannis, declarații înainte de participarea la Consiliul European. Despre ce se va discuta la sesiunea extraordinară a CE

klaus-iohannis

klaus-iohannis

Klaus Iohannis a prezentat cele mai importante teme pe care le va discuta la sesiunea extraordinară a Consiliului European. Președintele României a spus că pe agendă se află certificatul COVID, dar și probema schimbărilor climatice.

Alte teme care vor fi abordate la Consiliul European sunt relațiile cu Rusia, dar și cu Marea Britanie, mai ales, în cazul celei din urmă, în contextul Brexit.

Klaus Iohannis a subliniat că se va mai discuta și despre situația din Orientul Mijlociu, dar și despre avionul deturnat în Belarus.

Klaus Iohannis, despre certificatul digital COVID: „Trebuie să avem grijă ca acesta să nu ducă la discriminări

Klaus Iohannis: Începem peste câteva minute o sesiune extraordinară a Consiliului. Avem teme importante care vor fi discutate în această seară și mâine. Avem o discuție despre evoluția pandemiei: prima temă este certificatul COVID, certificatul digital care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor. Acest certificat va înlesni libera circulație. Trebuie să avem grijă ca acesta să nu ducă la discriminări”.

Solidaritatea cu alte state în cazul vaccinurilor anti-COVID

A doua temă este tema solidarității cu alte state, în cazul nostru vorbim despre Moldova. Noi am donat deja 300 de mii de doze de vaccin Moldovei. Și alții trebuie să facă lucruri similare”, a adăugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre schimbările climatice: „Pentru 2050 ne dorim neutralitatea climatică

O tema foarte importantă care se află pe agenda discuțiilor este legată de schimbările climatice. Noi am avut o discuție foarte lungă în decembrie. Am hotărât să fim ambițioși și să avem o țintă ambițioasă. Se știe că pentru 2050 ne dorim neutralitatea climatică, dar deja pentru 2030 vrem să avem o reducere semnificativă a poluarii față de 1990. Este clar că vorbim despre o reducere de 55% până în 2030.

O țintă despre care credem că este realizabilă. Schimbările climatice nu cunosc granițe naționale. Nu există nicio parte a globului care să fie ferită. România a avut valuri de căldură. Am avut și acum câteva zile inundații care au produs pagube însemnate. Nici noi nu suntem feriți și de aceea vrem să fim partea Europei care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice.

Trebuie să avem grijă ca această luptă să fie echitabilă. Împărțirea sarcinilor trebuie să fie echitabilă”, a mai spus Klaus Iohannis.

Relația cu Rusia și relația cu Marea Britanie

Vom mai discuta despre relația cu Rusia, dar și despre relația cu Marea Britanie după Brexit. Lucrurile se mișcă în unele sectoare destul de greu și vrem să discutăm aceste lucruri. Pentru noi este important să se păstreze unitatea, solidaritatea, și să existe un tratament egal pentru toate statele Uniunii Europene”, a mai spus Klaus Iohannis.

Situația Orientului Mijlociu și avionul deturnat în Belarus

Mai avem pe agendă două teme de mare actualitate: evoluția din Orientul Mijlociu, unde se pare că lucrurile se liniștesc încet, încet. Și avem, din păcate, situația avionului deturnat din Belarus. Este clar că trebuie să discutăm despre sancțiuni și despre investigații”, a declarat președintele României.

Exit mobile version