• Consultările pentru noul Guvern vor avea loc săptămâna viitoare la Palatul Cotroceni, a anunțat preşedintele României, Klaus Iohannis.
  • Guvernul Cîţu a fost demis, marți, după ce 281 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură a PSD.

Actualizare: Președintele a acuzat USR PLUS și PSD că au generat actuala criză politică. Șeful statului a anunțat consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare.

„Trebuie să găsim o soluție, România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva, evident, este Guvernul României.

Așadar, este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature. Este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate”, a declarat Iohannis.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Știrea inițială:

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine marţi, ora 18:00, o declaraţie de presa la Palatul Cotroceni, după votul din Parlament al moțiunii de cenzură prin care Guvernul Cîțu a fost demis. Preşedintele României este aşteptat să convoace la consultări partidele parlamentare pentru formarea unui nou guvern.

281 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură a PSD. Este vorba despre senatori şi deputaţi de la PSD, USR PLUS şi AUR. Pentru a fi aprobată, moţiunea avea nevoie de 234 de voturi. Imediat după aflarea rezultatului, odată cu anunțul demiterii premierului, mai mulți parlamentari și-au exprimat opinia pe rețelele sociale.

„Un premier care avea toată puterea şi susţinerea de care avea nevoie pentru reforme a preferat un război politic, pentru că nu a reuşit să înţeleagă şi să respecte programul de guvernare şi partenerul de care avea nevoie”, îl caracterizează Dacian Cioloş pe Florin Cîţu.  

„Guvernul Cîţu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu. El a postat şi o magine cu mesajul „Cîţu a fost demis! Am promis, am votat, l-am zburat”.