• Preşedintele Klaus Iohannis spune, la Summitul B9, că întărirea Flancului Estic al NATO devine „urgentă şi mai crucială”.
  • „Începând cu 24 februarie suntem nevoiţi să gestionăm o situaţie de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial”.
  • El afirmă că acest summit oferă „o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor şi în asigurarea abordărilor coordonate”.

Preşedintele Klaus Iohannis spune, la Summitul B9, că întărirea Flancului Estic al NATO devine „urgentă şi mai crucială”.

„Începând cu 24 februarie suntem nevoiţi să gestionăm o situaţie de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică, în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontiară cu Ucraina, dar cu toţii împărtăşim evaluarea gravităţii ameninţărilor la adresa securităţii spaţiului euro-atlantic, ca o consecinţă a războiului de agresiune ilegal şi imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei”, spune Klaus Iohannis în deschiderea Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9).

El afirmă că acest summit oferă „o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor şi în asigurarea abordărilor coordonate”.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

„Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puţin două perspective. În primul rând, evoluţiile dramatice din regiune reclamă o atenţie sporită şi o coordonare amplificată. Solidaritatea, dialogul şi cooperarea stau la baza forţei noastre comune. Agenda de azi va aborda evoluţiile actuale din Ucraina şi impactul acestora. (…) În al doilea rând, ne aflăm într-un moment excepţional, în care vom trasa traiectoria Alianţei pentru cel puţin următorul deceniu”, mai spune Iohannis.

Summitul NATO de la Madrid va fi organizat la sfârşitul lunii iunie

„Deoarece riscurile de securitate la adresa României şi în regiunea Mării Negre sunt în creştere, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc Estic, de o manieră unitară şi echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă şi crucială. Îmi exprim încrederea că unitatea şi abordarea comună la nivelul B9 vor facilita negocierile în desfăşurare la nivel aliat, precum şi procesul decizional al NATO. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea pentru cetăţenii noştri, răspunzând la ameninţările reale generate de Rusia”!, conchide Iohannis.