• Klaus Iohannis susține că România a devenit un stat membru NATO, ceea ce a transformat-o semnificativ în ultimii ani.
  • Președintele afirmă că nu ne vom opri aici, vom continua şi crede că rolul României va creşte în următorii ani.

România s-a transformat „semnificativ” în ultimii ani, devenind un stat membru NATO care contribuie la securitatea euro-atlantică, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în conferinţa de presă organizată alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la Baza Mihail Kogălniceanu.

Cred că faptul că avem toţi aceşti bărbaţi şi femei pe care îi vedeţi astăzi aici, la Baza Mihail Kogălniceanu din România, este extrem de important. Este extrem de important pentru România, dar, după cum am spus anterior, este extrem de important pentru întreaga Alianţă. Deoarece unul dintre obiectivele strategice ale Alianţei este să aibă un flanc estic puternic, un flanc estic puternic care să construiască o apărare puternică şi un element puternic în sensul descurajării. Sigur că este necesar un întreg flanc estic puternic şi este destul de evident că aveam nevoie de mai multe trupe în această zonă a flancului estic, mai ales în contextul tuturor evoluţiilor din zona Mării Negre. Deci, faptul că vin aceste trupe în România zilele acestea este extrem de important pentru securitatea noastră, pentru securitatea Europei, dar eu cred cu fermitate că este important pentru întreaga securitate euro-atlantică”, a declarat Klaus Iohannis.

„Referitor la rolul României (…), România a parcurs o transformare semnificativă în ultimii ani, în privinţa poziţiei sale în cadrul Alianţei şi în privinţa modului în care noi percepem securitatea euro-atlantică, modul în care acţionăm în cadrul NATO şi modul în care vrem să evoluăm. Atunci când România a devenit membră NATO avea o situaţie economică dificilă, forţele armate nu erau într-o stare extraordinară, deci România a aderat la NATO pentru a avea securitate, pentru a primi securitate. Am schimbat acest lucru. De când mi-am început eu mandatul, am iniţiat transformarea, de fapt una dintre principalele mele acţiuni când am început a fost să reunesc toate partidele politice, să le conving să alocăm o parte semnificativă din PIB, 2% din PIB, pentru cel puţin zece ani, pentru a moderniza forţele noastre armate şi pentru a creşte nivelul de securitate pentru români şi a creşte contribuţia în cadrul Alianţei. Este ceea ce am făcut şi continuăm în acest mod. Deci, România s-a transformat nu doar prin modernizarea forţelor armate, prin abordări, ci am reuşit şi printr-o colaborare excelentă cu aliaţii noştri, cu secretarul general, împreună, astfel încât să transformăm statutul noastru de la a primi securitate astfel încât să fim un aliat care oferă securitate, asta facem. Credem că România este un aliat important şi credem că trebuie să joace un rol important în această parte a Europei. Nu ne vom opri aici, vom continua şi cred că rolul României va creşte în următorii ani”, a subliniat Klaus Iohannis.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP