• Agenţia de presă germană DPA a scris pe Twitter o listă cu posibili candidaţi pentru şefia NATO după ce Jens Stoltenberg îşi va încheia mandatul în septembrie.
  • Printre candidaţi figurează şi preşedintele României, Klaus Iohannis.
  • Stoltenberg va deveni noul şef al băncii centrale a Norvegiei.

Președintele Klaus Iohannis se află pe lista candidaţilor pentru şefia NATO. Agenţia de presă germană DPA a scris pe Twitter o listă cu posibili candidaţi pentru şefia NATO după ce Jens Stoltenberg îşi va încheia mandatul în septembrie.

NATO caută un succesor la cârma alianţei după ce lui Jens Stoltenberg îi expiră mandatul de secretar general la data de 1 octombrie. Printre candidaţii pentru această funcţie este prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis, potrivit unor surse.

Pe listă mai sunt fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul Olandei Mark Rutte, prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas şi fostul comisar al Uniunii Europene pentru afaceri externe Federica Mogherini.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Jens Stoltenberg, conduce alianţa NATO din octombrie 2014 şi va deveni noul şef al băncii centrale a Norvegiei, potrivit unui comunicat al guvernului norvegian. Deşi postul este vacant de la 1 martie, Stoltenberg a declarat că îşi va duce mai întâi la capăt mandatul la NATO.

Ce se va întâmpla dacă Iohannis ar prelua funcţia de secretar general al NATO

În cazul în care Klaus Iohannis ar fi ales pentru funcţia de conducere în cadrul alianţei nord-atlantice şi acesta ar accepta, în România vor avea loc alegeri prezidenţiale anticipate.

Până ce ar fi stabilit un nou preşedinte, interimatul va fi asigurat de preşedintele Senatului, în prezent funcţie deţinută de către liderul PNL, Florin Cîţu.