• Kremlinul pare să „normalizeze” utilizarea bombelor nucleare tactice prin intermediul presei, pentru a-și pregăti populația în cazul în care acestea vor fi utilizate în Ucraina.
  • Liderii mondiali continuă să se teamă că Vladimir Putin va declanșa bombe atomice asupra țării devastate de război, în timp ce „operațiunea sa specială” continuă să eșueze.
  • S-a sugerat că Putin ar putea lansa arme nucleare tactice, care sunt mai mici și concepute pentru a fi folosite pe un câmp de luptă.

Kremlinul pare să „normalizeze” utilizarea bombelor nucleare tactice prin intermediul presei, pentru a-și pregăti populația în cazul în care acestea vor fi utilizate în Ucraina. Liderii mondiali continuă să se teamă că Vladimir Putin va declanșa bombe atomice asupra țării devastate de război, în timp ce „operațiunea sa specială” continuă să eșueze. S-a sugerat că Putin ar putea lansa arme nucleare tactice, care sunt mai mici și concepute pentru a fi folosite pe un câmp de luptă.

În ciuda acestui fapt, ele sunt totuși incredibil de distructive și pot detona cu o forță cuprinsă între 1 și 100 de kilotone, în comparație cu armele nucleare strategice, care sunt chiar mai mari.

Pentru a diminua factorul de șoc asupra poporului rus, au fost chemați mai mulți experți care au declarat în ziare și studiouri de televiziune că impactul va fi „minim”. În realitate, mii de oameni ar putea fi uciși pe o rază de câțiva kilometri dacă Putin ar decide să apese pe buton.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Li s-a spus că explozia ar fi mai mică decât dezastrul de la Cernobîl din 1986, iar un expert a declarat că „încearcă să-i păcălească pe ruși să creadă că este un pas mic, nu un salt uriaș spre Armaghedon”.

Expertul în arme nucleare Igor Nikulin a declarat pentru cel mai mare ziar rusesc, Komsomolskaia Pravda, pro-Kremlin, că șansele ca Rusia să folosească astfel de arme în Ucraina sunt acum de 50-50. Nikulin, fost membru al Comisiei ONU pentru dezarmare și fost consilier al secretarului general al ONU, a lăsat să se înțeleagă că nu ar fi nimic anormal dacă Putin ar apăsa pe butonul nuclear.

El a spus: „Dacă Occidentul nu se calmează și nu se înțelege cu vasalii săi, va trebui să ne înțelegem noi cu ei. Dacă vor decide să lanseze o ofensivă pe scară largă și noi nu avem puterea de a o respinge într-o anumită zonă, va trebui să-i calmăm prin alte mijloace. O încărcătură nucleară tactică produce o undă de șoc mică, iar contaminarea radioactivă este, de asemenea, relativ mică. Principala pagubă provine din radiațiile ionizante care ard toate aparatele electronice. Toate aceste echipamente americane care au fost livrate la Kiev vor înceta să mai funcționeze și vom putea …ataca cu succes.”

„Un exemplu simplu – dacă arunci în aer o astfel de încărcătură în Butovo de Sud din Moscova, ferestrele din Butovo de Nord nici măcar nu se vor sparge. Pe insule, unde americanii și francezii au detonat o bombă atomică, șobolanii se reproduc perfect acolo. Din punctul de vedere al contaminării cu radiații, accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl a dat un efect negativ mai mare decât impactul probabil al utilizării armelor nucleare despre care se discută acum.”

Nikulin a fost întrebat, de asemenea, despre eficiența adăposturilor din beton: „Destul de eficiente. Chiar și tranșeele în pământ sunt foarte eficiente.

El a explicat: „Au ajutat la salvarea multor vieți la Hiroshima. Orice adăpost reduce riscul de daune cauzate de radiații și de căldură. Atunci când se folosesc arme nucleare tactice, radiațiile nu sunt la fel ca, de exemplu, cele eliberate de la … Cernobîl. Conform standardelor sovietice, la o oră după un atac nuclear, trupele noastre aveau posibilitatea de a trece la ofensivă în zona de utilizare a armelor nucleare tactice, deoarece principalul factor dăunător acolo nu este nici radiația, nici unda de șoc, ci radiația ionizantă.”

De asemenea, el a precizat că iarna nucleară nu ar urma unui astfel de atac. Analistul militar Mihail Timoșenko, un colonel rus în retragere, a declarat pentru același ziar că raza de distrugere a unei astfel de rachete nucleare tactice a lui Putin ar fi puțin mai mare de un kilometru.

El a adăugat: „Populația civilă ar trebui să acționeze pe principiul „dacă ești avertizat, este responsabilitatea ta să te adăpostești”.”