• Kremlinul avertizează cu privire la teritoriul anexat.
  • Rusia va anexa aproximativ 18% din Ucraina.
  • Rusia acționează pentru a anexa regiunile după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate din Ucraina.

Kremlinul a declarat vineri că atacurile împotriva oricărei părți din întinderea din Ucraina pe care președintele Vladimir Putin este pe cale să o anexeze ar fi considerate o agresiune împotriva Rusiei însăși, adăugând că Rusia va lupta pentru a cuceri întreaga regiune Donbas din estul țării.

Președintele Vladimir Putin urmează să proclame vineri anexarea a aproape o cincime din Ucraina, escaladând războiul său de șapte luni și ducându-l într-o nouă fază imprevizibilă. Moscova declară că regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, ocupate în mare parte sau parțial de forțele rusești sau susținute de acestea, fac parte din Rusia.

Întrebat de reporteri dacă un atac al Ucrainei asupra teritoriilor pe care Rusia le revendică ca fiind teritoriul său ar fi considerat un atac asupra Rusiei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: Nu ar fi nimic altceva.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Putin a declarat săptămâna trecută că este dispus să folosească arme nucleare pentru a apăra integritatea teritorială a Rusiei. Rusia acționează pentru a anexa regiunile după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri în zonele ocupate din Ucraina. Guvernele occidentale și Kievul au declarat că voturile organizate în grabă au încălcat dreptul internațional și au fost coercitive și total nereprezentative.

Detaliile exacte ale anexării Rusiei sunt neclare, dar se pare că Rusia revendică aproximativ 109.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean, adică aproximativ 18%, în plus față de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Dacă Rusia ar putea stabili controlul asupra întregii suprafețe pe care o revendică, Putin ar fi anexat aproximativ 136.000 de km pătrați sau peste 22% din Ucraina, ale cărei granițe au fost recunoscute de Rusia printr-un tratat după căderea Uniunii Sovietice.

Însă forțele rusești nu controlează tot acest teritoriu. Chiar în timp ce Putin se pregătea să anunțe oficial începerea anexării, forțele ucrainene au încercuit bastionul rusesc de la Lyman, în nordul regiunii Donețk.