• Interzicerea fumatului în aer liber tocmai a intrat în vigoare într-o serie de locuri publice
  • Fumatul la o distanță de 10 metri de alte persoane nu mai este permis
  • Italia a fost prima țară din UE care a adoptat o lege care sprijină interzicerea interioară a fumatului în locuri publice, în 2003
  • Alte țări europene, dar și orașe din Italia, au impus restricții asemănătoare

Obișnuiți cu un pahar într-o mână și o țigară în cealaltă, turiștii și locuitorii din Milano vor avea parte de un șoc, relatează BBC.

Interzicerea fumatului în aer liber tocmai a intrat în vigoare într-o serie de locuri publice. Fumatul la o distanță de 10 metri de alte persoane nu mai este permis de marți la stațiile de autobuz și tramvai, precum și în parcurile și spațiile verzi ale orașului, terenurile de sport și recreere, zonele de joacă pentru copii, stadioanele și cimitirele.

Italia a fost prima țară din UE care a adoptat o lege care sprijină interzicerea interioară a fumatului în locuri publice, în 2003. Milano este acum primul oraș italian care a introdus o interdicție atât de extinsă în aer liber, care face parte dintr-un pachet de măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului și combaterea schimbărilor climatice.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Alte reglementări planificate, care vor intra în vigoare în etape în următoarele trei decenii, vizează și factori precum emisiile mașinilor.

Decizia a fost luată pentru că orașul are unul din cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului din Europa de Vest. Consilierul municipal Marco Granelli spune că scopul interdicției este dublu – să contribuie la reducerea particulelor fine periculoase din aer cunoscute sub numele de PM10, în prezent cu mult peste limita europeană, și să protejeze sănătatea cetățenilor. Fumul de țigară reprezintă 8% din PM10 al orașului.

Interdicția, care nu include țigările electronice, este binevenită atât de fumători, cât și de nefumători.

„Toată lumea știe că țigările provoacă cancer, așa că oamenii nu ar trebui să fie nevoiți să ne inspire fumul”, a spus o fumătoare.

Europa nu mai vrea tutun

  • Guvernul Finlandei își propune să lase țara fără tutun până în 2030. În realitate, își propune să limiteze fumatul la 5% din populație
  • Letonia interzice fumatul în școli, parcuri și spații comune, în blocuri, precum și atunci când copiii sunt prezenți
  • Suedia a interzis fumatul în afara locurilor de joacă, gărilor, restaurantelor și barurilor
  • În Anglia, guvernul s-a angajat să oprească fumatul până în 2030. În Scoția, obiectivul este 2034

Nu este prima decizie de genul ce se ia în Italia. Alghero, din Sardinia, a interzis fumatul pe plaje sau la mai puțin de 20 de metri de lacuri. Florența a interzis fumatul în zonele de joacă pentru copii și ar putea urma în curând exemplul Milano, iar Trento a interzis fumatul în stațiile de transport public.