• Talibanii au declarat că femeile nu ar trebui să iasă din casă fără o rudă de sex masculin și că trebuie să își acopere fața.
  • În martie, talibanii au revenit asupra promisiunii de a deschide licee pentru fete.
  • Talibanii spun că respectă drepturile femeilor, în conformitate cu interpretarea pe care o dau legii islamice.

După ce a pledat în fața liderilor mondiali la Națiunile Unite pentru a proteja educația și drepturile femeilor din Afganistan, la un an de la preluarea puterii de către talibani, Somaya Faruqi, fostul căpitan al echipei de robotică a fetelor afgane, a izbucnit în lacrimi în culise.

Am fost în clasă anul trecut, dar anul acesta fetele nu sunt în clasă. Sălile de clasă sunt goale, iar ele sunt la casele lor. Așa că a fost prea greu să mă controlez, să-mi controlez sentimentele, a declarat Faruqi, în vârstă de 20 de ani, pentru Reuters.

Faruqi, care în prezent urmează cursurile Universității de Știință și Tehnologie din Missouri, a părăsit Afganistanul în august anul trecut, când talibanii islamiști au preluat puterea, iar Statele Unite și aliații și-au retras forțele după un război de 20 de ani.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Luând cuvântul la Națiunile Unite la New York în această săptămână, în timp ce liderii mondiali se reunesc pentru reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, ea i-a îndemnat să se unească și să ceară redeschiderea școlilor de fete și protejarea drepturilor acestora.

Săptămâna aceasta, sunteți cu toții aici pentru a propune soluții pentru a transforma educația pentru toți, dar nu trebuie să îi uitați pe cei care [sunt] lăsați în urmă, pe cei care nu sunt suficient de norocoși pentru a fi la școală deloc, a spus Faruqi.

Arătați-vă solidaritatea cu mine și cu milioane de fete afgane. Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace, Malala Yousafzai, care a fost împușcată de un taliban în Pakistan în timp ce ieșea de la școală în 2012, i-a criticat pe lideri pentru lipsa de acțiune.

Cei mai mulți dintre voi știu ce anume trebuie făcut. Nu trebuie să faceți promisiuni mici, zgârcite și pe termen scurt, ci să vă angajați să susțineți dreptul la educație completă și să eliminați odată pentru totdeauna deficitul de finanțare, a declarat luni Yousafzai. Anul trecut, ea a rugat lumea să nu facă compromisuri în ceea ce privește protecția drepturilor femeilor afgane după preluarea puterii de către talibani.