- Republica Cehă deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.
- Leyen a spus că statele membre ale UE discută o plafonare temporară a prețului gazelor folosite pentru a genera electricitate.
- Într-o declarație făcută după summit, premierul ceh Petr Fiala și-a reiterat sprijinul pentru o soluție comună a UE.
Liderii UE au declarat vineri, în cadrul unui summit informal, că lucrează în continuare la politici energetice coordonate pentru statele membre ale blocului, pentru a aborda criza energetică care afectează familiile și întreprinderile.
„Ambiția noastră comună este de a reduce prețurile la energie”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe de presă după reuniunea din capitala cehă.
Agravarea crizei energetice din Europa a fost în centrul atenției liderilor statelor membre ale UE, care s-au întâlnit la Praga pentru a discuta cele mai presante probleme cu care se confruntă blocul comunitar.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană va avea propuneri mai detaliate pentru a limita creșterea costurilor energetice „în următoarele săptămâni”, adăugând că este important să se evite fragmentarea pieței unice a UE.
Luând act de faptul că stocarea de gaze la nivelul UE este în prezent de 90%, von der Leyen a subliniat necesitatea ca blocul comunitar să aibă achiziții comune de gaze începând din primăvara anului viitor, când stocarea se va epuiza.
Într-o scrisoare adresată statelor membre ale UE înainte de reuniunea de vineri, von der Leyen a declarat că „un răspuns european comun” este singura modalitate de a rezolva criza energetică, recomandând intensificarea negocierilor cu furnizorii pentru a reduce prețurile gazelor importate de toate tipurile, dezvoltarea unei intervenții pentru a limita prețurile pe piața gazelor naturale și limitarea impactului inflaționist al gazelor asupra energiei electrice.
Ea a mai spus că statele membre ale UE discută o plafonare temporară a prețului gazelor folosite pentru a genera electricitate. Cu toate acestea, se pare că statele membre au fost divizate în ceea ce privește dacă și cum să plafoneze prețul gazelor în perioada premergătoare reuniunii de la Praga. Vineri, liderii UE nu au oferit detalii despre potențialul plafon al prețului la gaze.
Într-o declarație făcută după summit, premierul ceh Petr Fiala și-a reiterat sprijinul pentru o soluție comună a UE în vederea abordării crizei energetice și opoziția sa față de „soluțiile naționale individuale”, deoarece acestea „contravin normelor UE”.
Înainte de reuniunea de vineri, premierul ceh criticase recentul pachet național de sprijin energetic al guvernului german, în valoare de 200 de miliarde de euro. „Spun în repetate rânduri în numele Republicii Cehe că, dacă vom avea doar soluții naționale, vom fi dezavantajați față de unele țări precum Germania și nu ar trebui să permitem acest lucru”, declarase Fiala.
Republica Cehă deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE. Pe lângă abordarea crizei energetice, liderii UE s-au angajat vineri să își protejeze infrastructurile critice în urma scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream.
Mai multe scurgeri au fost detectate recent la gazoductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, în apropiere de Danemarca și Suedia, un incident care ar fi fost investigat ca fiind un probabil sabotaj.