• Lai Ching-te, se va confrunta probabil cu cea mai dificilă sarcină de până acum atunci când îşi va prelua funcţia în luna mai.
  • Lai a declarat în mod repetat în timpul campaniei că doreşte să menţină status quo-ul cu China, care revendică Taiwanul ca fiind al său.
  • Republica Populară Chineză este un stat suveran, un punct de vedere împărtăşit de toate partidele politice principale din Taiwan.

Noul preşedinte ales al Taiwanului, Lai Ching-te, se va confrunta probabil cu cea mai dificilă sarcină de până acum atunci când îşi va prelua funcţia în luna mai şi va trebui să facă faţă furiei Chinei, care l-a denunţat în mod repetat ca fiind un separatist periculos, relatează Reuters.

Lai, care a câştigat alegerile de sâmbătă, a declarat în mod repetat în timpul campaniei că doreşte să menţină status quo-ul cu China, care revendică Taiwanul ca fiind al său, şi s-a oferit să discute cu Beijingul.

„Nu vrem să devenim duşmani cu China. Putem deveni prieteni”, a declarat Lai, cunoscut pe scară largă sub numele său englezesc William, la un post de televiziune taiwanez în iulie.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dar, în opinia Beijingului, Lai, în vârstă de 64 de ani, este un separatist şi un „scandalagiu” pentru comentariile pe care le-a făcut pentru prima dată în 2017, în calitate de premier, despre faptul că este un „lucrător” pentru independenţa oficială a Taiwanului – o linie roşie pentru Beijing.

În anul următor, el a declarat în parlament că este un „lucrător practic pentru independenţa Taiwanului”, determinând un ziar chinez, Global Times, foarte citit, să ceară Chinei să emită un mandat de arestare internaţional pentru Lai.

Lai susţine că a vrut doar să spună că Taiwanul este deja o ţară independentă. În campania electorală, el a susţinut linia preşedintelui Tsai Ing-wen, potrivit căreia Republica Chineză – denumirea oficială a Taiwanului – şi Republica Populară Chineză „nu se subordonează una alteia”.

Conform constituţiei Taiwanului, Republica Populară Chineză este un stat suveran, un punct de vedere împărtăşit de toate partidele politice principale din Taiwan. Guvernul Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil în faţa comuniştilor lui Mao Zedong, care au înfiinţat Republica Populară.

Citește și