• Taiwanezii votează sâmbătă pentru un nou președinte și un nou legislativ.
  • Beijingul și Washingtonul s-au opus oricărei ingerințe externe în alegerile din Taiwan.
  • La cursă participă candidați din 3 partide – Partidul Democrat Progresist Lai Qingde, opoziția Kuomintang Hou Yui și Partidul Popular Taiwan Ke Wenzhe.

UPDATE – Reacția Chinei

După anunțarea rezultatelor alegerilor din Taiwan, oficialii chinezi au anunțat că se vor opune ferm eforturilor de independență și interferențelor străine și vor colabora cu partidele politice și toate sectoarele societății taiwaneze pentru a promova cooperarea.

UPDATE – SUA nu sprijină independența Taiwanului

Biden a confirmat că Statele Unite nu sprijină independența Taiwanului, relatează Reuters.

UPDATE – Niciun partid nu a câștigat majoritatea la alegerile legislative – presa locală

Niciun partid nu a câștigat majoritatea la alegerile legislative, scrie presa locală.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
SIRI PRIMEȘTE UPGRADE
HALEP JOACĂ LA PARIS
FACI MAMOGRAFIE CU A.I.
1.700 DE UCRAINENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV


Presa locală din Taiwan spune că niciun partid nu a câștigat cele 57 de locuri necesare pentru a deține majoritatea în Yuanul legislativ de 113 de locuri.

Principala opoziție KMT, al cărei candidat Hou Yu-ih a recunoscut înfrângerea lui William Lai din DPP în cursa prezidențială, a câștigat 52 de locuri.

Dar în această cursă, DPP, care deține majoritatea în legislatură din 2016, rămâne în urmă cu un loc, în timp ce TPP a câștigat 8. Celelalte două locuri au fost revendicate de candidați independenți.

UPDATE-Taiwanul îl alege pe Lai Ching-te în funcția de președinte

UPDATE

UPDATE- KMT își recunoaște înfrângerea

Kuomintangul și-a recunoscut înfrângerea.

„Vă mulțumesc tuturor. Am făcut tot ce am putut, sunt foarte trist că nu am putut finaliza schimbarea guvernului. Îmi pare foarte rău”, a declarat Hou Yu-ih de la KMT.

UPDATE-Voturi numărate din peste 90% din secțiile de votare

Buletinele de vot au fost numărate în peste 90% din secțiile de votare din Taiwan, potrivit transmisiunii în direct a Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE

Candidatul pro-independență din partidul de guvernământ din Taiwan, Lai Qingde, conduce alegerile prezidențiale, transmite Sanli TV după 30 de minute de numărare.

UPDATE 10.15- Numărătoarea voturilor a început

Numărarea voturilor la alegerile din Taiwan este în curs de desfășurare, la doar câteva minute după închiderea oficială a urnelor.

UPDATE 10.00- Se închid urnele în Taiwan

Este puțin trecut de ora 16:00 în Taiwan, iar secțiile de votare s-au închis oficial.

UPDATE-Prezența militară chineză în jurul Taiwanului înaintea voturilor

Ministerul apărării din Taiwan spune că a detectat opt ​​avioane militare, dintre care una a traversat zona de identificare a apărării aeriene din sud-vestul Taiwanului, începând cu ora locală 06:00 (00:00 GMT) în această dimineață.

Șase nave ale marinei chineze au fost văzute și în jurul insulei, a declarat ministerul într-un comunicat.

„Forțele armate au monitorizat situația și au însărcinat avioane CAP (patrulă aeriană de luptă), nave marine și sisteme de rachete terestre să răspundă acestor activități”, se arată în comunicat.

China a crescut presiunea militară asupra Taiwanului în lunile care au precedat sondajele de astăzi.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Taiwanezii votează sâmbătă pentru un nou președinte și un nou legislativ, în cadrul unor alegeri care ar putea trasa traiectoria relațiilor dintre această democrație autonomă și China în următorii patru ani.

Miza este pacea și stabilitatea insulei aflate la 160 de kilometri în largul coastelor Chinei, pe care Beijingul o revendică ca fiind a sa, urmând să fie recucerită prin forță dacă este necesar. Problemele interne, cum ar fi economia leneșă și locuințele scumpe, au fost, de asemenea, în prim plan în campanie, scrie AP.

Cine sunt candidații

La cursă participă candidați din 3 partide – Partidul Democrat Progresist Lai Qingde, opoziția Kuomintang Hou Yui și Partidul Popular Taiwan Ke Wenzhe (partidul a fost fondat în 2019 în opoziție cu cele două partide principale ale insulei, care a deținut puterea timp de câteva decenii).

Lai Qingde (64 de ani, extrema stângă) – candidat din Partidul Democrat Progresist de guvernământ, medic, 30 de ani în politică, este gata să urmeze o politică dură pentru a obține independența Taiwanului față de continent și o strânsă cooperare cu partenerii occidentali.

Hou Yui (66 de ani, centru) – candidat din partidul de opoziție Kuomintang, fost polițist și fost primar al Xinbei, se opune independenței insulei și normalizării relațiilor cu Beijingul, dar nu intenționează să discute cu autoritățile chineze posibilitatea reunirii insulei cu continentul.

Ke Wenzhe (64) – candidat din Partidul Popular din Taiwan, pe care l-a fondat în 2019, un chirurg celebru, fost primar al Taipei, se bucură de un sprijin larg în rândul tinerilor, se poziționează ca alternativă la cele două mari partide, este pregătit pentru dialogul cu Beijing și menținerea status quo-ului, propune menținerea păcii prin descurajare și comunicare.

Potrivit sondajelor, Lai Qingde este favorit în cursă, deși cu o marjă mică.

Citește și