• Taiwan își va alege noul președinte, vicepreședintele și cei 113 membri ai Parlamentului.
  • Președintele în exercițiu, Tsai Ing-wen (DPP) nu mai poate candida, având deja 2 mandate consecutive.
  • Inaugurarea noul președinte ales va avea loc pe 20 mai 2024.

Tăvălugul alegerilor care ar putea reconfigura lumea începe mâine și vine din Asia de Est. Micul stat insular, Taiwan, are alegeri prezidențiale și parlamentare iar mizele sunt profunde pentru tot globul, pentru că vibranta democrație asiatică are în ceafă un vecin autoritar. Rezultatele alegerilor din Taiwan sunt îndeaproape monitorizate atât de China cât și de SUA.

China consideră Taiwan parte a teritoriului său pe care totuși nu l-a controlat niciodată. Alegerile vor fi între război și pace, între prosperitate și declin, avertizează Xi Jinping, președintele Chinei, în discursul său de Revelion. Reunificarea ține de inevitabilul istoric. Să fie chiar așa? Cei aproape 20 de milioane de oameni vor vota și vor alege destinul țării.

Zi importantă pentru Taiwan

Principalii candidați sunt la cifre apropiate. Sunt trei candidați pentru alegrile prezidențiale. Despre Lai-Ching, China spune că va fi cel care aduce războiul. Este actualul vicepreședinte al Taiwanului, mâna dreaptă a președintelui. Ultimele sondaje îl plasează la o cotă de 39%.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

Hou Yu este candidatul Chinei. Acesta dorește legături mai strânse cu China. Este un fost polițist și preferat al Chinei. Este plasat la o cotă de 35%.

Ko Wen este favoritul tinerilor. Este un politician cu 22-28% cotă. El rupe din voturile celorlalți candidați. Este cel care a făcut un pact în alegerile parlamentare cu candidatul Chinei.

Citește și