• Un nou proces împotriva câștigătoarei iraniene al Premiului Nobel pentru pace, Narges Mohammadi, a început sâmbătă în absența ei.
  • Mohammadi, în vârstă de 52 de ani, a fost închisă din noiembrie 2021.
  • Laureata Nobel a împărtășit în martie un mesaj audio din închisoare, în care a condamnat „războiul de scară largă împotriva femeilor”.

Câștigătoarea Premiului Nobel pentru pace și activista pentru drepturile femeilor refuză să participe la audierile de la Teheran. Un nou proces împotriva câștigătoarei iraniene al Premiului Nobel pentru pace, Narges Mohammadi, a început sâmbătă în absența ei, a declarat un avocat al activistei pentru drepturile femeii, care a refuzat să participe la audieri, scrie The Guardian.

Mohammadi, în vârstă de 52 de ani, a fost închisă din noiembrie 2021 pentru mai multe condamnări anterioare legate de susținerea ei împotriva hijab-ului obligatoriu pentru femei și a pedepsei capitale în Iran.

„Audierea doamnei Narges Mohammadi a avut loc astăzi fără prezența acesteia la Secția a 29-a” a tribunalului revoluționar din capitala Teheran, a declarat avocatul ei, Mostafa Nili, la X. Nili a spus că clienta sa a fost „acuzată de propagandă împotriva statului” din cauza „remarcilor ei despre Dina Ghalibaf și despre boicotarea alegerilor legislative” din martie.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Grupurile pentru drepturile omului au spus că Ghalibaf, o jurnalistă și studentă, a fost arestată după ce a acuzat forțele de securitate pe rețelele de socializare că a pus-o în cătușe și a agresat-o sexual în timpul unei arestări anterioare la o stație de metrou. De atunci a fost eliberată. Site-ul web Mizan Online al justiției iraniene a declarat la 22 aprilie că Ghalibaf „nu a fost violată” și că este urmărită penal pentru „declarația ei falsă”.

Familia lui Mohammadi a citat-o ​​luna trecută spunând că cel mai recent proces ar trebui să aibă loc în public, astfel încât „martorii și supraviețuitorii să poată depune mărturie despre agresiunile sexuale comise de regimul republicii islamice împotriva femeilor”.

Laureata Nobel a împărtășit în martie un mesaj audio din închisoare, în care a condamnat „războiul de scară largă împotriva femeilor” în republica islamică. În ultimele luni, poliția iraniană a intensificat aplicarea codului vestimentar islamic al țării pentru femei, utilizând în special supravegherea video.

Conform regulilor adoptate la scurt timp după revoluția islamică din 1979, femeilor din Iran li se cere să își acopere părul și să se îmbrace modest în spațiile publice.

Citește și