• Franța a anunțat deja trimiterea de instructori militari și pregătește o coaliție de țări participante.
  • Coaliția are deja semnale favorabile din partea Lituaniei, Letoniei, Poloniei și Marii Britanii.
  • Anunțul va fi făcut pe 6 iunie, cu ocazia vizitei lui Zelenski pentru ceremonii.

Autoritățile franceze caută să înființeze o coaliție de țări dispuse să antreneze forțele ucrainene asediate de armata rusă, scrie Le Monde. Potrivit surselor, consultările pe acest subiect ar trebui să se accelereze în zilele următoare, pentru a permite un eventual anunț în timpul vizitei în Franța a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la debarcarea în Normandia, pe 6 și 7 iunie.

Cotidianul francez Le Monde dezvăluie în ediția sa de astăzi că trimiterea de instructori francezi și europeni în Ucraina este iminentă. Potrivit informațiilor publicate, autoritățile franceze caută să înființeze o coaliție de țări dispuse să antreneze forțele ucrainene asediate de armata rusă.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cât de realistă este ideea

În ceea ce privește Franța, anunțul este deja oficial. Dar știm că sunt mai multe țări europene care au acceptat ideea lui Emmanuel Macron privind trimiterea de trupe la sol. Cine poate mai mult, poate și mai puțin: primul pas este trimiterea de instructori militari care ar scurta timpul de desfășurare pe front al noilor recruți ucraineni, dar și eliberarea instructorilor ucraineni care ar putea pleca în linia întâi. Așadar, Emmanuel Macron este pe cale să constituie o coaliție, iar contururile unei astfel de inițiative ar putea fi anunțate cu prilejul vizitei lui Zelensky în Franța, la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia.

Cu cine a discutat deja Emmanuel Macron

Le Monde spune că subiectul a fost abordat marți, între președintele francez și cancelarul german, Olaf Scholz, în marja Consiliului de Miniștri franco-german, alături de utilizărea armelor occidentale pe teritoriul rus. Ideea ar fi trimiterea, inițial, a câtorva specialiști, pentru a identifica nevoile de formare. Apoi, o misiune de câteva sute de soldați. Se vorbește despre pregătirea deminatorilor sau chiar despre pregătirea soldaților unei noi brigăzi motorizate. Dacă Germania continuă să fie precaută cu privire la trimiterea personalului militar în Ucraina, „Lituania este pregătită să se alăture unei coaliții conduse, de exemplu, de Franța, care ar antrena soldați în Ucraina”, a declarat ministrul de externe lituanian la jumătatea lunii mai. Potrivit surselor baltice, presate pentru mai multe detalii din partea franceză, britanicii ar fi și ei pro.

Într-un interviu publicat de Financial Times, premierul eston Kaja Kallas s-a arătat de asemenea în favoarea proiectului. Această pregătire ar fi prelungirea programului Misiunii Militare de Asistență pentru Ucraina a Uniunii Europene, lansat în toamna anului 2022 de Uniunea Europeană pentru antrenarea soldaților Kievului pe Continent, la care participă douăzeci și patru de țări membre plus Norvegia. Acest program a făcut deja posibilă pregătirea a 52.000 de militari ucraineni, echivalentul a cincisprezece brigăzi, în diferite tehnici de luptă terestră, dar și în lupta împotriva amenințărilor nucleare, radiologice, biologice și chimice, întreținerea echipamentelor.

Citește și