- Proiectul va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră.
- Proiectul va fi votat în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de miercuri.
- Senatorii USR au anunţat că vor vota acest proiect de lege „pentru că este un proiect necesar”.
Legea offshore a primit raport favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Proiectul va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi-a anulat declaraţia de presă din cauza liderului AUR, George Simion.
Împotriva raportului favorabil au votat patru deputaţi, iar restul au votat favorabil.
După ce şedinţa s-a încheiat, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ar fi trebuit să susţină o declaraţuie de presă, însă aceasta a fost anulată pentru că era urmărit de liderul AUR, deputatul George Simion.
„Îl escortez afară. E un hoţ. Hoţul, ministrul Energiei”, a spus George Simion.
Ministrul Energiei a încercat să plece cu liftul, dar George Simion l-a însoţit, continuând să îi adrese cuvinte jignitoare. Ulterior, Popescu a plecat prin altă parte, urmărit de Simion.
Proiectul va fi votat în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de miercuri.
Săptămâna trecută proiectul a fost aprobat de Senat, cu 91 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.
„A trebuit să vină PSD din nou la guvernare pentru ca această lege să fie în dezbatere şi să fie… împreună cu cei din actuala coaliţie de guvernare. Ne uităm la iniţiatori şi vedem că liderii sunt toţi prezenţi acolo, împreună cu ministrului Energiei, ceea ce dă o garanţie că această lege e bună pentru cetăţenii României. E necesar să fie adoptată azi pentru avem un război în preajma României, avem nevoie de gaze. Înseamnă un miliard de metri cubi pe an”, spunea în timpul dezbaterilor Radu Oprea (PSD).
El precizează că banii încasaţi în urma aplicării Legii offshore vor merge la comunităţile locale.
„Importanţa aceste legi vine prin faptul că va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. Trăim într-un context geopolitic destul de complicat, iar companiile trebuie să aibă garantată stabilitatera şi predictibilitatea. Această lege a încercat să rezolve această problemă. Statul român face un pas important în stabilitatea energetică. Putem deveni, în scurt timp, un jucător important pe piaţa energetică în Europa”, a spus şi Sorin Ioan Bumb (PNL)
Senatorii USR au anunţat că vor vota acest proiect de lege „pentru că este un proiect necesar”.
„Eu sunt un om calm şi răbdător, dar de data asta sunt pe punctul de a-mi ieşi din fire, pentru că nu am văzut o mai mare ipocrizie, o mai mare ticăloşie poleită cu aparenţa celor mai bune intenţii. Sunteţi pe cale să votaţi o lege a trădării naţionale şi ne spuneţi că e bine pentru noi, crezând că noi suntem nişte proşti. Nu suntem proşti, ştim exact ce faceţi”, a spus şi Claudiu Târziu (AUR).
Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, principalele modificări la legea offshore sunt deblocarea investiţiilor din Marea Neagră şi accelerarea investiţiilor în onshore-ul de adâncime, asigurarea securităţii în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.