• Egiptul găzduiaște o conferință internațională pentru a discuta despre escaladarea războiului.
  • Charles Michel și Josep Borell participă reuniunea din Cairo.
  • Temerile privind extinderea conflictului cresc, iar incidentele armate se înmulţesc în Gaza.

În Egipt, Cairo, are loc astăzi summit-ul de pace pentru detensionarea conflictului dintre Israel și Hamas.
Lideri din 12 țări, inclusiv din Turica, Qatar și Europa se reunesc să discute despre situația din Gaza.

Miza este extrem de importantă, chiar dacă este un summit de pace la care nu participă reprezentanți ai Statelor Unite și ai Israelului. În schimb, liderii care vor merge acolo, și aici vorbim inclusiv de Charles Michel, președintele Consiliului European, Josep Borell, șeful Diplomației Europene, premierul italiei, reprezentanți din Marea Britanie, din Franța, din Germania, toți vor fi astăzi la Cairo pentru a încerca să găsească soluții la două probleme extrem de importante.

Pe de-o parte vorbim despre escaladarea conflictului, iar pe de altă parte, liderii trebuie să găsească o soluție la criza umanitară la care asistăm cu toții de două săptămâni.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

De altfel, la Cairo este prezent astăzi și secretarul general ONU, António Gutteres care ieri a călătorit ăn regiune tocmai pentru a sublinia importanța acestui moment.

António Gutteres este într-o poziție extrem de dură, dar emoționantă, în același timp. El spunea că asistăm la un „paradox”. Se afla chiar la punctul de frontieră Rafa, în momentul în care a vorbit și zicea „De-o parte a zidului avem două milioane de oameni care au o disperată nevoie de alimente, de medicamente, de apă și de combustibil și de cealaltă parte a zidului avem camioane care au toate aceste lucruri, doar că nu putem să le facem să meargă să traverseze zidul”.

Asta trebuie să se întâmple acum. Aceasta este miza acestui summit de pace.

În jurul orei 10 și jumătate, punctul de trecere Rafah a fost deschis și ajutoarele au început să intre în Fâșia Gaza. Camioanele care transportau materiale medicale și medicamente au început să traverseze spre Sectorul Gaza prin Rafah. Punctul de trecere s-a închis la scurt timp după ce au trecut 20 de camioane.

Citește și