• Întâlnirea liderilor a marcat un pas important în relația dintre principalele partide naționale și regionale de opoziție din țară.
  • La începutul acestui an s-a ajuns la un consens conform căruia, dacă nu formează un front unit, niciun partid nu are o șansă viabilă împotriva lui Modi.
  • În coaliție sunt incluse cea mai mare opoziție națională din India, partidul Congresului, precum și partide regionale puternice.

Liderii a 26 de partide politice de opoziție din India s-au unit pentru a forma o alianță în încercarea de a-l înlătura pe premierul țării, Narendra Modi, la alegerile generale de anul viitor. În timpul unui conclav al partidelor de opoziție care a avut loc săptămâna aceasta, s-a decis că această coaliție se va numi Alianța Incluzivă pentru Dezvoltare Națională Indiană: cunoscută și sub numele de India, informează The Guardian.

Întâlnirea liderilor a marcat un pas important în relația dintre principalele partide naționale și regionale de opoziție din țară, care anterior au avut dificultăți în a se uni din cauza luptelor pentru putere, a conflictelor de personalitate și a diferențelor ideologice. Cu toate acestea, la începutul acestui an s-a ajuns la un consens conform căruia, dacă nu formează un front unit, niciun partid nu are o șansă viabilă împotriva lui Modi și a guvernului său din cadrul Partidului Bharatiya Janata (BJP), care va încerca să obțină un al treilea mandat la alegerile care vor avea loc în mai 2024.

În coaliție sunt incluse cea mai mare opoziție națională din India, partidul Congresului, precum și partide regionale puternice, precum Trinamool Congress, care guvernează statul Bengalul de Vest sub conducerea popularului ministru șef Mamata Banerjee, și partidul Aam Aadmi, care guvernează Delhi și Punjab. Aceasta a fost o reuniune foarte importantă pentru a salva democrația și Constituția în interesul poporului țării”, a declarat reporterilor Mallikarjun Kharge, președintele Partidului Congresului.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Kharge a subliniat că, spre deosebire de trecut, Congresul nu își va afirma dominația în alianța de opoziție și nu este interesat de postul de prim-ministru.
Într-un document redactat în cadrul reuniunii liderilor, care a avut loc la Bengalaru, în statul Karnataka din sudul țării, coaliția indiană a declarat că s-a unit pentru a învinge ura și violența fabricate împotriva minorităților” în cadrul politicii naționaliste hinduse a guvernului BJP.

Strategia electorală completă va fi decisă de coaliție în cadrul reuniunilor care vor avea loc în următoarele câteva luni, dar sloganul său va fi Jeetega Bharat”, ceea ce înseamnă India va câștiga”. Chiar și ca alianță unită, partidele de opoziție se confruntă cu o bătălie dificilă pentru a-l înfrunta pe Modi, care încă se bucură de o popularitate uriașă în întreaga Indie, chiar și în rândul alegătorilor care nu se consideră susținători ai politicii BJP la nivel de stat.

Citește și: