• Liderii Commonwealth-ului cer Regatului Unit să își asume responsabilitatea pentru rolul său istoric în sclavie.
  • Justiția reparatorie poate include diverse forme de compensație, cum ar fi reparații financiare, scuze oficiale și programe educaționale.
  • Se așteaptă ca justiția reparatorie să devină un punct central al următorului summit al Commonwealth-ului.

Șefii de guvern din Commonwealth se pregătesc să sfideze Regatul Unit și să convină asupra planurilor de examinare a justiției reparatorii pentru comerțul transatlantic cu sclavi, a aflat BBC.

Downing Street insistă că problema nu se află pe ordinea de zi a summitului celor 56 de țări din Commonwealth, care începe vineri în Samoa, țară insulară din Pacific. Dar surse diplomatice au declarat că oficialii negociază un acord pentru a efectua cercetări suplimentare și a începe o „conversație semnificativă” cu privire la o problemă care ar putea lăsa Marea Britanie datoare cu miliarde de lire sterline în despăgubiri.

Justiția reparatorie pentru sclavie poate lua mai multe forme, inclusiv reparații financiare, reducerea datoriilor, scuze oficiale, programe educaționale, construirea de muzee, sprijin economic și asistență în domeniul sănătății publice.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Textul actual al proiectului de comunicat al summitului – adus la cunoștința BBC – spune: „Șefii de guvern, luând act de apelurile la discuții privind justiția reparatorie în ceea ce privește comerțul transatlantic cu africani înrobiți și sclavia… au convenit că a sosit momentul pentru o conversație semnificativă, sinceră și respectuoasă în vederea făuririi unui viitor comun bazat pe echitate”.

Textul – care s-ar putea schimba după sosirea liderilor Commonwealth-ului – a fost elaborat de diplomați înaintea summitului. Oficialii britanici au reușit să blocheze un plan pentru o declarație complet separată pe această temă.

Regatul Unit nu a dorit ca în comunicat să se vorbească despre justiția reparatorie, dar în acest moment este nevoit să accepte că acesta va include trei paragrafe complete în care se va prezenta poziția detaliată a Commonwealth-ului.

Diplomații au declarat că acum se așteaptă ca justiția reparatorie să fie un punct central al agendei următorului summit al Commonwealth-ului, care va avea loc peste doi ani în Caraibe, posibil în Antigua și Barbuda.

În perioada premergătoare summitului din acest an, au existat apeluri tot mai numeroase din partea liderilor Commonwealth-ului pentru ca Regatul Unit să își ceară scuze și să facă reparații în valoare de trilioane de lire sterline pentru rolul istoric al țării în comerțul cu sclavi.

La sfârșitul săptămânii trecute, Prim-ministrul din Bahamas, Philip Davis, a profitat de vizita Ministrului de Externe, baroneasa Chapman, pentru a-i spune că lupta pentru despăgubiri este departe de a se fi încheiat.

Ministrul Culturii, Lisa Nandy, a declarat că Marea Britanie a auzit „tare și clar” apelurile pentru repararea sclaviei, dar că prim-ministrul a avut „dreptate” să „se concentreze pe viitor”.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că nu va comenta scurgerea de informații către BBC, dar a adăugat: „Reparațiile nu sunt pe ordinea de zi a reuniunii șefilor de guvern din Commonwealth. Poziția guvernului nu s-a schimbat – noi nu plătim despăgubiri. Ne concentrăm pe utilizarea summitului de la [reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth] pentru a discuta oportunitățile comune pe care le putem debloca în Commonwealth – inclusiv asigurarea unei creșteri economice mai mari.”

Sir Keir Starmer a aterizat în Samoa miercuri târziu, ora Regatului Unit, devenind primul prim-ministru în funcție care vizitează o națiune insulară din Pacific. Vorbind cu reporterii pe drum, el a declarat că dorea să discute cu liderii Commonwealth-ului despre provocările actuale, în special despre schimbările climatice, mai degrabă decât despre probleme din trecut.

Citește și