• Dacă erai preocupat de securitatea ta atunci când călătoreai prin Europa, află acum că nu mai ești singurul.
  • Atacurile sălbatice de la Paris, Nisa și Viena i-au pus pe gânduri și pe liderii europeni, care au avut deja un mini-summit despre lacunele securității antiteroriste.
  • În același context, la Viena s-au adus primele omagii victimelor atentatelor de acum o săptămână.

Imaginile șocante de la atacurile de la Viena nu pot fi uitate de nimeni, dar mai ales de premierul austriac, Sebastian Kurz.

A cerut un summit, pe 19 noiembrie, cu liderii Europei. Vrea să prevină atacuri precum cele din Viena, Paris și Nisa.

În primul rând, se gândește la un control mai strict al musulmanilor radicalizați, care nu vin neapărat din Orientul Mijlociu. Sunt unii care au trăit în Europa întreaga viață.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Sebastian Kurz, Cancelarul Austriei: „Avem mii de oameni care au încercat să părăsească Europa în ultimii doi ani ca să ucidă în Siria, Irak sau altundeva. Unii s-au întors, alții au fost arestați de autorități și nu au putut să plece. Dar aveau obiectivul să ucidă în Siria și Irak. O parte sunt încă în închisoare, dar alții sunt iarăși liberi. Acești oameni sunt bombe cu ceas”.

Kurz a vorbit deja cu Merkel, Macron, dar și cu oficialii de la vârful UE, CharlesMichel și Ursula von der Leyen. Vrea o acțiune coordonată a întregii Europe.

Sebastian Kurz, Cancelarul Austriei: „Doar atunci când controlăm cine poate și cine nu poate să intre în Uniunea Europeană putem să garantăm securitatea în zona Schengen”.

Atacurile teroriste islamiste lovesc Europa de decenii întregi.

Justiția spaniolă începe azi procesul atentatelor de acum 3 ani, de la Barcelona și Cambrils

În boxa acuzaților sunt 3 suspecți, care aveau legături cu teroriștii uciși atunci de forțele de securitate.

Procesul așteptat de familiile victimelor: Cine sunt acuzații

Autorii atacurile teroriste nu vor răspunde pentru faptele lor pentru că au fost uciși cu toții de agenții catalani. Cei 3 suspecți în viață vor fi judecați în primul rând pentru implicarea lor în pregătirea atentatelor.

Driss Oukabir este fratele unuia dintre teroriști, care este bănuit că a participat la închirierea dubei folosită apoi în atentatul de la Barcelona.

Mohamed Houli este un tânăr rănit cu o zi înainte de atentate, într-o explozie produsă la ascunzătoarea teroriștilor, iar Said Ben Iazza este un personaj secundar care este judecat doar pentru acuzația de colaborare cu o organizație teroristă.

Vor depune mărturie, însă, peste 400 de persoane, rude ale victimelor, cunoștințe ale teroriștilor și se vor cunoaște toate detaliile despre cele mai dureroase atentate din Spania, după tragedia trenurilor de la Madrid din 2004.

Atacurile de la Barcelona au fost o improvizație. Teroriștii aveau un plan mult mai diabolic

Aceasta este ipoteza acuzării. Celula teroristă pregatise multe butelii de gaz și explozibil TATP, cunoscut și cu numele de „Mama lui Satan”, ca să distrugă un simbol unic în lume: catedrala Sagrada Familia. Dar studiaseră și alte obiective precum stadionul Barcei.

O explozie accidentală a distrus însă casa din orașul Alcanar, pe 16 august 2017 și l-a ucis pe imamul Es Satty, un bărbat de 44 de ani, creierul acestui plan terorist, inspirat de DAESH.

Cei 5 teroriști care au supraviețuit au improvizat a doua zi un atac cu o dubă pe Bulevardul Las Ramblas și un atac care implica cuțite, în stațiunea Cambrils.

16 oameni au murit și 150 au fost răniți în cele două zile de groază pe care le-a trăit Barcelona și Spania întreagă. Printre victime erau și doi minori.