- Biden și Zelenski au semnat un acord de securitate pentru 10 ani.
- Liderii G7 reuniți în Italia au găsit un acord politic pentru utilizarea activelor rusești in favoarea Ucrainei.
- În cadrul discuțiilor G7 de azi se află China și Gaza.
Țările G7 reunite în Italia au acordat Kievului un mega-împrumut de 50 de miliarde de dolari, garantat de dobânda viitoare generată de activele înghețate ale Rusiei. Volodimir Zelenski a semnat, de asemenea, ieri, două acorduri bilaterale de securitate pe zece ani, unul cu Statele Unite, celălalt cu Japonia.
Advertisment
„Am ajuns la un acord politic pentru a oferi Ucrainei un sprijin financiar suplimentar de aproximativ 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului”, a declarat șeful guvernului italian, Giorgia Meloni, a cărei țară asigură în acest an președinția rotativă a G7.
Mesajul este clar: occidentalii nu au nici o intenție să abandoneze Ucraina, a spus Biden. Liderii G7 l-au întâmpinat cu brațele deschise, ieri, în Italia, pe Volodimir Zelenski , care le-a cerut să accelereze livrările de arme și antrenarea piloți pe F-16.
Recomandări
„Este corect ca Rusia să plătească”, a reacționat Volodimir Zelenski, cerând confiscarea pur și simplu a celor 300 de miliarde de euro de active înghețate ale băncii centrale ruse de către UE și G7. Acestea din urmă refuză însă din motive legale.
Ce conțin acordurile de securitate semnate cu SUA și Japonia ?
Potrivit președintelui ucrainean, acordul bilateral semnat cu SUA deschide calea pentru integrarea în NATO . Acordul „afirmă că Statele Unite sprijină viitoarea integrare a Ucrainei în NATO și recunosc că acordul nostru de securitate deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO”, a declarat el după ceremonia de semnare.
„Astăzi, Statele Unite transmit un semnal puternic al sprijinului nostru puternic pentru Ucraina”, a anunțat administrația lui Joe Biden într-un comunicat.
Ce se află azi pe ordinea de zi?
China, în primul rând. Statele Unite au anunțat o nouă rundă de sancțiuni menite să reducă efortul de război al Rusiei, vizând entități situate în Rusia și țări precum China, Turcia și Emiratele Arabe Unite.
Președintele Volodimir Zelenski spune că a primit asigurări de la omologul său chinez Xi Jinping, cu care a avut o conversație telefonică, că Beijingul nu va vinde arme Rusiei. Dar tensiunile sunt mai ales economice. Americanii și europenii denunță supracapacitatea industrială a Beijingului, care le inundă piețele cu produse subvenționate la preț redus.
Acuzând Beijingul în special că și-a stimulat ilegal producătorii de vehicule electrice, Comisia Europeană a amenințat miercuri că va impune taxe vamale suplimentare. China la rândul ei a amenințat ieri că va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului. În sfârșit, războiul din Gaza ar trebui să ocupe o parte a sesiunilor de lucru și a numeroaselor discuții bilaterale din marginea summit-ului.
Citește și
- Curtea Europeană de Justiție a amendat Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru nerespectarea politicilor de migrație și azil
- Hamas a respins acordul de pace aprobat de Israel. Gruparea vine cu propriile cereri care să garanteze această acțiune
- Prognoza meteo până la jumătatea lunii iulie. Temperaturi ridicate vor fi în special în sudul ţării
Partenerii noștri