• Guvernele membre ale AIE au mandatat agenția să lucreze la măsuri de îmbunătățire a securității aprovizionării la nivel mondial cu minerale esențiale necesare pentru tranzițiile energetice curate.
  • Discuțiile din cadrul Forumului energetic de la Sydney din 11-12 iulie reflectă importanța dialogului și a cooperării internaționale pentru atingerea obiectivelor în materie de securitate energetică și climă.
  • Presiunea exercitată asupra acestor lanțuri de aprovizionare din cauza blocajelor legate de COVID a fost agravată de invazia Rusiei în Ucraina.

Liderii mondiali din domeniul energiei și al climei se întâlnesc în această săptămână la Forumul energetic de la Sydney, organizat de guvernul australian și de AIE, pentru a discuta despre modul în care pot fi extinse și consolidate lanțurile de aprovizionare pentru tehnologiile de energie curată necesare pentru o tranziție sigură și accesibilă spre emisii nete zero.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a deschis evenimentul, iar printre participanții la nivel înalt s-au numărat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, Chris Bowen, ministrul australian pentru schimbări climatice și energie, Jennifer M. Granholm, secretarul american al energiei, Koichi Hagiuda, ministrul japonez al economiei, comerțului și industriei, Toeolesulusulu Cedric Schuster, ministrul samoan al resurselor naturale și mediului, Toeolesulusulu Cedric Schuster, ministrul indian al energiei electrice, al energiei noi și regenerabile, Raj Kumar Singh, și ministrul indonezian al energiei și resurselor minerale, Arifin Tasrif. Au participat, de asemenea, lideri de top din industrie și finanțe.

Cooperarea internațională pentru securitatea energetică

Discuțiile din cadrul Forumului energetic de la Sydney din 11-12 iulie reflectă importanța dialogului și a cooperării internaționale pentru atingerea obiectivelor în materie de securitate energetică și climă – și rolul central al AIE în aceste eforturi. Guvernele din întreaga lume încearcă să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la zero și să limiteze cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Acest lucru va duce la redefinirea securității energetice globale pentru a include aprovizionarea cu minerale, materiale și capacități de producție necesare pentru a furniza tehnologii energetice curate.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Presiunea exercitată asupra acestor lanțuri de aprovizionare din cauza blocajelor legate de COVID a fost agravată de invazia Rusiei în Ucraina, cu întreruperi ale aprovizionării și prețuri în creștere care afectează o gamă largă de produse de bază esențiale. Aceste turbulențe riscă să submineze ritmul tranzițiilor energetice curate, de exemplu prin împiedicarea producției de vehicule electrice sau a implementării surselor de energie regenerabilă, ceea ce necesită acțiuni inteligente din partea guvernelor pentru a contracara aceste provocări.

Expansiunea tehnologiilor energetice

Pentru a aborda în mod durabil provocările cu care ne confruntăm din cauza crizei energetice globale actuale, avem nevoie de o expansiune imediată și masivă a tehnologiilor energetice curate pentru a construi un sistem energetic rezistent și accesibil, a declarat Dr. Birol. Stabilirea unor lanțuri de aprovizionare sigure și durabile pentru aceste tehnologii este esențială, așa că sunt foarte încântat că factorii de decizie din întreaga lume s-au reunit pentru aceste discuții conduse de guvernul australian și AIE pentru a consolida acțiunea internațională.

Reflectând rolul tot mai mare al AIE în acest domeniu, guvernele membre ale AIE au mandatat agenția, în martie, să lucreze la măsuri de îmbunătățire a securității aprovizionării la nivel mondial cu minerale esențiale necesare pentru tranzițiile energetice curate, ceea ce face ca acesta să fie un domeniu de lucru major în expansiune.