• Emmanuel Macron: Trebuie să ne pregătim ca, în următorii ani, țările vecine Rusiei să fie atacate.
  • Emmanuel Macron organizează la Elysée o Conferință de sprijin pentru Ucraina.
  • Europa trebuie să fie mai eficientă.

Douăzeci de șefi de stat și de guvern, în principal europeni, se întâlnesc în acest moment la Elysée, la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, pentru a-și reafirma sprijinul pentru Ucraina, a cărei soartă este pe muchie de cuțit. Victoria sau înfrângerea Ucrainei „depinde de voi”, le-a spus duminică președintele Volodymyr Zelensky aliaților săi , cărora li se adreseaza prin videoconferință.

Cine participă la această Conferință?

Marea majoritate a liderilor europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz și președintele polonez Andrzej Duda, precum și prim-miniștrii a aproximativ 15 țări UE, sunt prezenți la această întâlnire.

Emmanuel Macron face apel la Europa să se unească  împotriva Rusiei. În cuvântul de deschidere a vorbit și despre creșterea atacurilor cibernetice și informaționale din partea unei Rușii „din ce în ce mai agresive” va fi, de asemenea, discutată în cadrul întâlnirii, potrivit Elysée. La întâlnire vor participa reprezentanți americani și canadieni, precum și șeful diplomației britanice David Cameron.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Ce speră să obțină Emmanuel Macron de la această Conferință?

Scopul este „remobilizarea și examinarea tuturor mijloacelor de sprijinire eficientă a Ucrainei” , indică Elysée,. „Este vorba de a reafirma că nu suntem obosiți și că suntem hotărâți să oprim agresiunea rusă. Vrem să-i transmitem lui Putin un mesaj clar că nu va învinge în Ucraina ”, insistă președinția franceză. Nu sunt planificate noi anunțuri de ajutor, participanții vor examina modalități de „a acționă mai bine și mai decisiv” , în timp ce Kievul a afirmat duminică că jumătate din armele vestice promise sunt livrate cu întârziere.

„Europenii au mijloacele necesare ”, a remarcat fostul diplomat american Debra Cagan, dar „dacă Ucraina ar fi avut deja avioanele de luptă F16, dacă ar fi avut rachetele Taurus ale Germaniei, am vedea un conflict cu totul diferit astăzi ”, a adăugat ea.

Citește și