• Liderii țărilor din Uniunea Europeană ar putea susține planurile de lansare a unui nou preț de referință pentru gazele naturale.
  • Înntre 20-21 octombrie este programată reuniunea liderilor UE, după ce Bruxelles-ul ar urma să propună măsuri suplimentare pentru a ţine sub control criza din energie.
  • Un proiect care ar urma să prezinte concluziile reuniunii, consultat de Reuters, indică faptul că liderii UE vor conveni ,,să dezvolte un nou indice de referinţă care să reflecte cu mai multă acurateţe condiţiile de pe piaţa gazelor” .

Liderii statelor din Uniunea Europeană ar putea sprijini la reuniunea de săptămâna viitoare planurile de lansare a unui nou indice de referinţă pentru preţul gazelor, în încercarea de a reduce preţurile energiei pentru consumatori şi industrie, scrie Reuters.

Liderii urmează să se întâlnească în perioada 20-21 octombrie, la câteva zile după ce Comisia Europeană intenţionează să propună măsuri pentru a aborda criza energetică care generează inflaţia şi dăunează economiilor din blocul european.

Un proiect care ar urma să prezinte concluziile reuniunii, consultat de Reuters, indică faptul că liderii UE vor conveni ,,să dezvolte un nou indice de referinţă care să reflecte cu mai multă acurateţe condiţiile de pe piaţa gazelor” .

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Din punct de vedere istoric, preţul gazelor la hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Ţările de Jos a fost folosit ca indice de referinţă pentru livrările de gaze naturale lichefiate în Europa.

Bruxelles-ul spune că este necesar un nou indice, deoarece TTF este ghidat de aprovizionarea prin conducte şi nu mai reprezintă o piaţă care include mai mult GNL.

Rusia a redus foarte mult livrările de gaze prin conducte către Europa de la invadarea Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie, determinând ţările europene să cumpere mai mult GNL.

Liderii UE dezbat o posibilă plafonare a preţului gazelor

Documentul arată că nu este clar dacă liderii vor fi de acord cu ,,o intervenţie temporară pe piaţă” – formulare care s-ar putea referi la un plafon al preţului gazelor.

Cele 27 de state membre UE au dezbătut de săptămâni întregi un posibil plafon. După o întâlnire a miniştrilor Energiei de miercuri, comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că nu este clar dacă există suficient sprijin pentru ca la viitoarele propuneri ale UE să se adauge un plafon de preţ pentru gazele utilizate pentru producerea de energie – o măsură dorită de ţări precum Franţa şi România.

Este aşteptat ca liderii UE să aprobe alte măsuri, potrivit documentului, care vor fi negociate şi s-ar putea schimba înainte de a fi aprobate la întâlnirea de săptămâna viitoare.

Printre măsuri se numără coordonarea umplerii depozitelor de gaze ale ţărilor înainte de iarna viitoare şi accelerarea negocierilor cu furnizorii de gaze non-ruşi pentru a încerca reducerea preţurilor.

Documentul spune că astfel de negocieri ar putea avea loc prin intermediul ţărilor care cumpără în comun gaze pentru a-şi valorifica ,,ponderea de politică şi piaţă colectivă” .