• Membrii ONU au votat miercuri cu o majoritate covârșitoare pentru a condamna anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene.
  • Doar 4 țări au susținut explicit Rusia. Aliații din blocul său militar CSTO s-au abținut în cea mai mare parte.
  • Invazia Rusiei a lăsat-o din ce în ce mai izolată, chiar și în rândul națiunilor tradițional prietene.

Unii dintre aliații Rusiei s-au abținut de la un vot al ONU de condamnare a Rusiei pentru anexarea Ucrainei, lăsând doar patru țări să voteze pentru susținerea Rusiei, care devine din ce în ce mai izolată din cauza invaziei sale.

Doar patru țări – Coreea de Nord, Belarus, Siria și Nicaragua – s-au alăturat Rusiei pentru a vota miercuri împotriva rezoluției din cadrul Adunării Generale a ONU, care a condamnat anexarea Rusiei și i-a cerut acesteia să restituie teritoriile.

143 de națiuni au votat în favoarea rezoluției, fiind de acord să condamne anexarea Rusiei, în timp ce 35 s-au abținut. Printre abțineri s-au numărat membri ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, un bloc de securitate post-sovietic dominat de Rusia și plin de țări în mod tradițional prietene. Patru dintre cei șase membri ai săi s-au abținut: Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan. Belarus și Rusia însăși sunt ultimii doi membri.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Experții spun că invazia Rusiei în Ucraina le-a îndepărtat și mai mult de Rusia. Paul Stronski, expert în relațiile Rusiei cu Asia Centrală la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat luna trecută pentru The Moscow Times: Există o fricțiune tot mai mare între Kremlin, reprezentanții săi și elitele locale din Asia Centrală.

Rusia a încercat să facă din votul de miercuri un vot secret, ceea ce ar fi ascuns care națiuni au votat cu Rusia. Dar membrii ONU au respins sugestia și au insistat ca votul să fie public. rezoluțiile Adunării Generale sunt simbolice și nu vor avea ca rezultat nicio acțiune specifică în Ucraina.

Rusia a anexat în mod oficial regiunile în această lună, în ciuda opoziției globale larg răspândite. Ea a făcut acest lucru după ce a organizat referendumuri în cele patru regiuni – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – pe care Ucraina și națiunile occidentale le-au respins ca fiind un simulacru.

Revendicarea Rusiei este, de asemenea, complicată de evenimentele de pe câmpul de luptă: nu controlează în întregime niciuna dintre cele patru regiuni și a pierdut tot mai mult teritoriu în fața avansurilor ucrainene.