- Liderii Uniunii Europene au discutat cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cu premierul Li Keqiang, în cadrul unui summit în format online, desfăşurat vineri.
- Consiliul European: Uniunea Europeană a insistat, la summit, pentru abordarea „preocupărilor formulate de mult timp în legătură cu accesul pe pieţele chineze şi în legătură cu mediul de investiţii din China, în sensul garantării unor relaţii comerciale şi economice echilibrate”.
- Liderii au stabilit să continue cooperarea în privinţa schimbărilor climatice şi a tranziţiei energetice, care este necesară pentru abordarea provocărilor globale urgente.
Liderii Uniunii Europene au discutat cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cu premierul Li Keqiang, în cadrul summitului în format online desfăşurat vineri, despre avansarea relaţiilor comerciale, despre cooperarea pentru protecţia mediului şi despre respectarea drepturilor omului.
„Am discutat despre domeniile de interes comun (…), precum sănătatea globală, vrem să colaborăm cu China şi cu toţi membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru un nou acord privind prevenirea pandemiilor, pentru măsuri de pregătire şi reacţie. De asemenea, vrem să colaborăm cu China pentru protejarea planetei, putem şi trebuie să facem mai mult, să fim pregătiţi pentru COP 27 (Conferinţa părţilor privind schimbările climatice), în Egipt, am discutat cu China despre avansarea ambiţiilor privind mediul şi biodiversitatea”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, conform MEDIAFAX, într-o conferinţă de presă organizată vineri după-amiază.
„Am discutat şi despre domenii în care avem divergenţe. Am exprimat proecupări privind modul în care China tratează minorităţile, în Xinjiang, în Mongolia Interioară şi în cazul populaţiei din Tibet, inclusiv despre acţiunile de reprimare a activiştilor pentru drepturile omului. Am exprimat regrete şi în legătură cu anularea principiului «o singură ţară, două sisteme» în Hong Kong şi am insistat foarte mult asupra relansării dialogului pe tema drepturilor omului, iar premierul Li Keqiang a confirmat că va fi reluat dialogul. Am ridicat şi probleme privind cazuri particulare din domeniul drepturilor omului” a continuat preşedintele Consiliului European.
El a spus că liderii UE au discutat cu națiunea chineză și despre relațiile comericale și economice, „pentru a avansa, pentru a asigura reciprocitate, pentru a garanta standarde egale, pentru a reechilibra relaţiile comerciale şi investiţiile.”
„Am ridicat şi problema practicilor discriminatorii chineze în relaţia cu Lituania şi efectele asupra integrităţii pieţelor. Am atins şi o serie de probleme internaţionale, Taiwanul, desigur, importanţa menţinerii stabilităţii şi a actualului statut în Strâmtoarea Taiwan, provocările din Afganistan, dar şi situaţia din Myanmar şi din Peninsula Coreea”, a subliniat Charles Michel.
Uniunea Europeană a insistat, la summit, pentru abordarea „preocupărilor formulate de mult timp în legătură cu accesul pe pieţele chineze şi în legătură cu mediul de investiţii din China, în sensul garantării unor relaţii comerciale şi economice echilibrate”, anunţă Consiliului European, în documentul despre Concluziile reuniunii.
„Liderii au stabilit să continue cooperarea în privinţa schimbărilor climatice şi a tranziţiei energetice, care este necesară pentru abordarea provocărilor globale urgente. Uniunea Europeană a evidenţiat importanţa măsurilor suplimentare, inclusiv a reducerii utilizării cărbunelui (…). UE şi China vor colabora pentru asigurarea unui nou cadru mondial ambiţios şi solid în privinţa biodiversităţii. (…) UE a evidenţiat importanţa unui mediu transparent şi competitiv pentru economia digitală, precum şi asupra utilizării cu încredere şi în mod etic a inteligenţei artificiale. UE a exprimat preocupări referitoare la ameninţările cibernetice în creştere şi a cerut un comportament responsabil al statelor în spaţiul cibernetic. UE şi China vor relua dialogul la nivel înalt în domeniul digital”, subliniază Consiliul European.