• Coreea de Nord și-a dublat campania de modernizare militară, testând în acest an o serie de arme interzise, ignorând în același timp ofertele de discuții ale SUA.
  • Kim a făcut ultimele sale comentarii în cadrul unei întâlniri cu comandanții de vârf pentru a lăuda munca lor la parada de luni.
  • Analiștii spun că avertismentul lui Kim arată că acesta nu este deschis la dialog cu noul guvern de la Seul.

Coreea de Nord va continua să își dezvolte armata dotată cu arme nucleare, astfel încât să poată „stăpâni și zădărnici în mod preventiv și complet toate tentativele periculoase și mișcările amenințătoare”, a declarat Kim Jong-un. Liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a repetat avertismentul că Pyongyangul ar putea folosi „preventiv” armamentul nuclear pentru a contracara forțele ostile, potrivit presei de stat.

Kim le-a spus ofițerilor militari de rang înalt că, pentru a „menține superioritatea absolută” a forțelor armate nord-coreene, țara ar trebui să fie capabilă să „stăpânească preventiv și temeinic și să zădărnicească toate încercările periculoase și mișcările amenințătoare… dacă este necesar”, a relatat sâmbătă agenția oficială de presă KCNA.

Pyongyang ar trebui să continue să își consolideze arsenalul pentru a avea „o forță militară copleșitoare pe care nicio forță din lume nu o poate provoca”, a declarat Kim, numind-o „linia de salvare care garantează securitatea țării noastre”.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

Comentariile liderului au urmat unor remarci similare făcute luni, la o paradă militară, când a declarat că ar putea folosi arsenalul său atomic dacă „interesele fundamentale” ale Coreei de Nord ar fi amenințate.

Kim a făcut ultimele sale comentarii în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanți comandanți pentru a le lăuda munca depusă la parada de luni, care a comemorat cea de-a 90-a aniversare a forțelor armate ale țării și a prezentat cele mai puternice rachete balistice intercontinentale ale sale. În pofida sancțiunilor, Coreea de Nord a dublat campania de modernizare militară a lui Kim, testând în acest an o serie de arme interzise și ignorând ofertele de discuții ale SUA.

Luna trecută, Pyongyangul a testat o rachetă balistică intercontinentală la distanță maximă pentru prima dată din 2017, iar imaginile din satelit au arătat semne de activitate la un sit de testare nucleară.

Șirul de teste de armament vine în timp ce Coreea de Sud se pregătește pentru un nou președinte, Yoon Suk-yeol, care are o abordare mai dură față de Pyongyang și care nu a exclus un atac preventiv dacă este necesar. Analiștii spun că avertismentul lui Kim arată că acesta nu este deschis la dialog cu noul guvern de la Seul.

„Remarcile lui Kim nu demonstrează niciun interes în a se angaja cu viitoarea administrație Yoon din Coreea de Sud sau în a relua discuțiile de denuclearizare cu Statele Unite”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha din Seul.