• Lukașenko a subliniat legăturile puternice cu Rusia și a subliniat că Belarus nu va fi niciodată dușman” cu această țară.
  • Putin va călători în Belarus și se va întâlni cu Lukașenko luni, în prima sa vizită de stat în această țară în ultimii trei ani.
  • În cadrul întâlnirii de vineri de la Minsk, Lukașenko și-a apărat întâlnirile frecvente cu Putin și cu liderii ruși.

Președintele belarus Alexander Lukașenko adoptă un ton sfidător înaintea unei întâlniri rare cu președintele rus Vladimir Putin, în această săptămână, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că Belarusul ar putea fi atras în războiul Rusiei din Ucraina.

Lukașenko, care a subliniat suveranitatea țării sale la o întâlnire de vineri de la Minsk privind cooperarea dintre Rusia și Belarus, a declarat că situația escaladează” în timp ce se pregătește să discute cu Putin luni. Liderul belarus a respins șușotelile” din țara sa potrivit cărora rușii deja umblă și conduc țara”.

Aș dori să subliniez încă o dată această trăsătură: nimeni, în afară de noi, nu guvernează Belarusul”, a declarat Lukașenko, potrivit comentariilor publicate de serviciul de presă prezidențial. Trebuie să pornim întotdeauna de la faptul că suntem un stat suveran și independent”. Putin va călători în Belarus și se va întâlni cu Lukașenko luni, în prima sa vizită de stat în această țară în ultimii trei ani.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Se așteaptă ca cei doi lideri să discute aspecte cheie” ale parteneriatului lor, precum și alte probleme internaționale și regionale, se arată într-o declarație a Kremlinului. Lukașenko a declarat săptămâna trecută că subiectul principal va fi economia, dar a adăugat că el și Putin vor discuta, de asemenea, despre apărare și securitatea în regiune, potrivit serviciului de presă al președintelui belarus.

Belarusul a servit drept punct de sprijin pentru Rusia la începutul războiului împotriva Ucrainei, când Putin a mobilizat trupe și arme pe care le-a trimis în Ucraina la sfârșitul lunii februarie. În octombrie, Belarus a desfășurat, de asemenea, mii de soldați împreună cu Rusia pentru a efectua exerciții militare comune, reînnoind temerile că aliatul lui Putin va angaja forțe în război.

Dar Lukașenko a rezistat să se alăture direct războiului, chiar dacă oficialii ucraineni avertizează că Rusia își intensifică eforturile de a-și atrage vecinul în conflict. În cadrul întâlnirii de vineri de la Minsk, Lukașenko și-a apărat întâlnirile frecvente cu Putin și cu liderii ruși, spunând că este esențial să se coordoneze și să răspundă la probleme tactice”, cum ar fi sancțiunile economice din partea Occidentului.

Lukașenko a subliniat, de asemenea, legăturile puternice cu Rusia și a subliniat că Belarus nu va fi niciodată dușman” cu această țară. Acesta este statul cel mai apropiat de noi, popoarele cele mai apropiate de noi”, a spus el. Cred că, atâta timp cât suntem la putere, vom adera la această tendință. Dacă ar fi altfel, ar fi ca în Ucraina”.