• Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, cere sancțiuni împotriva lui Lukashenko
  • Deși Roman Protasevici a apărut într-un clip, Tihanoskaia nu crede că acesta este tratat bine
  • Au apărut și primele mărturii ale martorilor din avionul deturnat duminică la Minsk
  • Secretarul general al NATO cere eliberarea jurnalistului și a iubitei lui

De trei zile, Roman Protasevici se află la Minsk în arestul autorităților din Belarus. Jurnalistul a anunțat într-o filmare că se simte bine. Dar sunt presiuni tot mai mari pentru eliberarea lui.

Astăzi, subiectul va fi discutat și de NATO, a anunțat Jens Stoltenberg. Secretarul general al NATO a cerut de urgență o anchetă internațională.

„Aterizarea forțată a unui zbor de pasageri de către Belarus a fost periculoasă și inacceptabilă. Aceasta este o deturnare de stat și demonstrează modul în care regimul de la Minsk atacă drepturile democratice de bază și combate libertatea de exprimare și mass-media independente. Salut măsurile suplimentare convenite de Uniunea Europeană, trebuie să existe o anchetă internațională urgentă, iar jurnalistul Raman Pratasevici și însoțitoarea sa Sofia Sapega trebuie eliberați imediat”, a declarat Jens Stoltenberg.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Luni, liderii europeni au decis mai multe sancțiuni. Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. Avioanele companiilor europene deja evită să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

De cealaltă parte, autoritățile de la Minsk susțin că au fost îndreptățite să oprească avionul în drumul spre Vilnius. Declarațiile martorilor sunt clare.

Raselle, o femeie din Lituania, a spus că Protasevich era șocat și temător. Mai mult, a menționat că este refugiat și că dacă avionul va ateriza la Minsk, el va fi omorât.