• Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a grațiat luni peste 80.000 de prizonieri.
  • Numărul total de persoane care ar putea beneficia de această măsură ar putea ajunge la 90.000.
  • Diferiți opozanți au indicat că amnistiile și grațierile anunțate recent de autorități urmăresc să îi liniștească pe manifestanți.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a grațiat luni peste 80.000 de prizonieri, inclusiv persoane reținute în timpul represiunii protestelor izbucnite în septembrie 2022 din cauza morții în arest a tinerei kurdo-iraniene Mahsa Amini, arestată pentru că ar fi purtat vălul în mod incorect.

Șeful sistemului judiciar iranian, Gholamhosein Mohseni-Ejei, a indicat că numărul total de persoane care ar putea beneficia de această măsură ar putea ajunge la 90.000, înainte de a sublinia că aceasta nu va afecta persoanele condamnate în urma unor plângeri private”, potrivit agenției iraniene de presă IRNA.

Diferiți opozanți au indicat că amnistiile și grațierile anunțate recent de autorități urmăresc să îi liniștească pe manifestanți, după o reprimare dură a manifestațiilor și după condamnările pronunțate împotriva unora dintre deținuți, inclusiv la moarte.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Autoritățile iraniene au exonerat forțele de securitate de orice vină pentru moartea lui Amini, deși au recunoscut anumite excese în timpul reprimării protestelor, care s-au soldat cu aproape 500 de morți, potrivit cifrelor furnizate de mai multe organizații neguvernamentale.