• Liechtenstein a dat în judecată Cehia
  • Micul stat alpin își vrea dreptul la proprietate în Republica Cehă
  • Liechtenstein cere ca cetățenii săi să nu mai fie considerați germani

Micul stat alpin Liechtenstein a demarat acțiuni juridice pentru a lua înapoi proprietățile confiscate de Praga la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după o dispută de mai bine de 70 de ani, scrie Financial Times.

În această săptămână, Liechtenstein a depus o plângere oficială la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, prin care a acuzat „ignorarea“ suveranității de către Republica Cehă. În joc este terenul de aproximativ 2023 de kilometri pătrați de pământ, ceea ce înseamnă de zece ori mai mult decât suprafața actuală a principatului, și a unora dintre cele mai mari castele și palate ale Europei. După cum știi, toate acestea au fost confiscate în 1945, prin decretele lui Beneš.

„Pentru noi, aplicarea ilegală a decretelor cehoslovace și consecințele care au urmat reprezintă o problemă nerezolvată. Exproprierea fără compensații este inacceptabilă“, a spus pentru Financial Times Katrin Eggenberger, ministrul de Externe din Liechtenstein.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Afirmația se referă la faptul că cetățenii din Liechtenstein sunt clasificați ca având naționalitate germană. Problema este decretul din 1945, prin care guvernul cehoslovac a desemnat Casa de Liechtenstein și alte 38 de familii din Liechtensteiner drept „germane“ și astfel au pierdut proprietățile și bunurile lor din cauza războiului nazist.