- Kaliningrad a fost izolat de o parte din transportul de marfă din Rusia continentală începând cu 17 iunie, în urma sancțiunilor impuse de Bruxelles.
- Lituania va permite tranzitul de bunuri pe teritoriul din Rusia către Kaliningrad.
- Mărfurile care se încadrează în categoriile umanitare sau esențiale, cum ar fi alimentele, au fost întotdeauna exceptate de la sancțiuni.
Lituania, membră a Uniunii Europene, va adera la sfatul executivului UE conform căruia mărfurile rusești sancționate pot tranzita exclava Kaliningrad, a declarat miercuri Ministerul său de Externe. Comisia Europeană a făcut acest anunț în cursul zilei de miercuri, după săptămâni de tensiuni între Moscova, Lituania și Uniunea Europeană, care au pus la încercare hotărârea Europei de a aplica sancțiunile impuse Rusiei.
Advertisment
Kaliningrad, care se învecinează cu statele UE și se bazează pe căile ferate și drumurile care trec prin Lituania pentru majoritatea mărfurilor, a fost izolat de o parte din transportul de marfă din Rusia continentală începând cu 17 iunie, în urma sancțiunilor impuse de Bruxelles. În iunie, surse au declarat pentru Reuters că oficialii europeni, susținuți de Germania, au purtat discuții privind scutirea teritoriului de sancțiuni, deschizând calea pentru un acord la începutul lunii iulie, dacă Lituania renunță la rezervele sale.
În ghidul publicat miercuri se spune că sancțiunile comerciale ale UE nu ar trebui să se aplice transportului între Rusia și exclava sa, atât timp cât volumele sale nu depășesc mediile din ultimii trei ani, reflectând „cererea reală de bunuri esențiale la destinație”.
Recomandări
Membrii UE au fost însărcinați să monitorizeze comerțul dintre Rusia și Kaliningrad pentru a verifica dacă sunt eludate sancțiunile, cum ar fi să se asigure că nu există „fluxuri sau modele comerciale neobișnuite”.
Tranzitul de bunuri și tehnologii militare și cu dublă utilizare sancționate rămâne în continuare interzis în totalitate
Ministerul lituanian de Externe a declarat miercuri că normele comerciale anterioare, care blocau transportul multor mărfuri sancționate între Rusia continentală și Kaliningrad, erau „mai acceptabile”.
„Regulile de tranzit din Kaliningrad pot crea impresia nejustificată că comunitatea transatlantică își înmoaie poziția și politica de sancțiuni față de Rusia”, se arată în declarație.
Kremlinul a declarat mai devreme miercuri că se așteaptă la progrese în privința unui posibil acord al UE pentru a permite Rusiei să tranziteze unele bunuri sancționate către exclava sa Kaliningrad, dar problema nu a fost rezolvată. citeste mai departe
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său din Belarus, Alexander Lukașenko, un aliat apropiat, au discutat luni, în timpul unei convorbiri telefonice, despre un posibil răspuns la acțiunile Lituaniei, potrivit conturilor lor de Telegram. citiți mai departe
Kaliningrad, un port baltic și împrejurimi în care locuiesc aproximativ 1 milion de persoane, a fost anexat de Uniunea Sovietică de la Germania după cel de-al Doilea Război Mondial și este conectat la restul Rusiei doar prin teritoriul UE, în principal pe calea ferată, prin Belarus, prin Lituania.
Moscova susține că interdicția de tranzit terestru a unor bunuri sancționate a echivalat cu o blocadă ilegală; Lituania spune că nu a avut altă opțiune decât să aplice sancțiunile impuse de Bruxelles.
Mărfurile care se încadrează în categoriile umanitare sau esențiale, cum ar fi alimentele, au fost întotdeauna exceptate de la sancțiuni. Traficul de pasageri nu este interzis, iar la Kaliningrad se poate ajunge în continuare pe calea aerului sau pe mare.
Partenerii noștri