• Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a oferi Ucrainei radare tactice de supraveghere aeriană.
  • Lituania, ţară cu 2,8 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, se află în continuare în avangarda sprijinului pentru Ucraina.
  • Cu banii strânşi se vor putea cumpăra în jur de 14 radare.

Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a oferi Ucrainei radare tactice de supraveghere aeriană, în cadrul unei colecte publice care s-a încheiat în cursul nopţii, potrivit presei internațională.

Lituania, ţară cu 2,8 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, se află în continuare în avangarda sprijinului pentru Ucraina.

,,În acest moment crucial, trebuie să facem tot ce putem pentru a garanta sprijinul nostru poporului ucrainean” , a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, cu ocazia unei adunări în ultima zi a colectei, care a coincis cu împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cu banii strânşi se vor putea cumpăra în jur de 14 radare.

Strângerea de fonduri s-a bazat în principal pe donaţii de 5 euro prin apel telefonic şi a fost alimentată şi de firme.

Lituania, unde au intrat aproape 750.000 de refugiaţi ucraineni, a promis în jur de 800 milioane de euro, dintre care aproape jumătate ca ajutor militar, pentru a susţine Kievul.

În mai 2022, lituanienii au strâns, în trei zile şi jumătate, peste 5 milioane de euro în prima lor colectă publică, destinată atunci achiziţiei unei drone militare turce Bayraktar TB2 pentru Ucraina.

„Mulţi numesc acestea donaţii, sprijin, dar eu spun că este o investiţie. Cu Ucraina, investim în securitatea noastră şi a copiilor noştr” , a declarat pentru AFP prezentatorul de televiziune şi activistul Andrius Tapinas.