Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a livra Ucrainei radare tactice

FOTO - Twitter
  • Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a oferi Ucrainei radare tactice de supraveghere aeriană.
  • Lituania, ţară cu 2,8 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, se află în continuare în avangarda sprijinului pentru Ucraina.
  • Cu banii strânşi se vor putea cumpăra în jur de 14 radare.

Lituanienii au strâns 14 milioane de euro pentru a oferi Ucrainei radare tactice de supraveghere aeriană, în cadrul unei colecte publice care s-a încheiat în cursul nopţii, potrivit presei internațională.

Lituania, ţară cu 2,8 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, se află în continuare în avangarda sprijinului pentru Ucraina.

,,În acest moment crucial, trebuie să facem tot ce putem pentru a garanta sprijinul nostru poporului ucrainean” , a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, cu ocazia unei adunări în ultima zi a colectei, care a coincis cu împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse.

Cu banii strânşi se vor putea cumpăra în jur de 14 radare.

Strângerea de fonduri s-a bazat în principal pe donaţii de 5 euro prin apel telefonic şi a fost alimentată şi de firme.

Lituania, unde au intrat aproape 750.000 de refugiaţi ucraineni, a promis în jur de 800 milioane de euro, dintre care aproape jumătate ca ajutor militar, pentru a susţine Kievul.

În mai 2022, lituanienii au strâns, în trei zile şi jumătate, peste 5 milioane de euro în prima lor colectă publică, destinată atunci achiziţiei unei drone militare turce Bayraktar TB2 pentru Ucraina.

„Mulţi numesc acestea donaţii, sprijin, dar eu spun că este o investiţie. Cu Ucraina, investim în securitatea noastră şi a copiilor noştr” , a declarat pentru AFP prezentatorul de televiziune şi activistul Andrius Tapinas.