• Liderii opoziției din Belarus trăiesc, în exil, în mare parte, în Lituania
  • Pe rețelele de socializare, unii lituanieni își manifestă temeri legate de opozanți
  • Cei care se tem spun că Lituania ar putea fi atacată din cauză că-i găzduiește
  • Svetlana Tikhanovskaya este și ea stabilită de anul trecut în Lituania
  • La Vilnius, opoziția din Belarus a anunțat că pregătește alte proteste
  • Lukașenko a pornit, în noiembrie 2020, activitatea centralei nucleare Astravyets
  • Centrala nucleară Astravyets este în Belarus, la granița cu Lituania
  • În Lituania sunt 500 de militari americani, la granița cu Belarus

De patru zile auzi știri despre isprăvile ultimului dictator al Europei: Aleksandr Lukașenco. Și ți se pare că e departe de tine. Că tu nu te-ai mai putea întoarce la ceea ce au trăit părinții tăi sau tu înainte de 1990. Nu e chiar așa de simplu. Ce face Lukașenko te afectează și pe tine.

„Noi aici, în Lituania, am știut mereu ce înseamnă să îl ai pe Lukașenco la graniță. De aici, de unde sunt eu, la 55 de kilometri este centrala nucleară Astravyets, din Belarus, pe care o vedem ca o amenințare pentru lituanieni, dar și pentru restul Europei. Am știut asta tot timpul. Acum, vedem că toată lumea poate fi în pericol dacă Lukașenco nu e oprit”, a spus Rita Miliute, jurnalist din Lituania.

Deturnarea unui avion comercial, arestarea jurnalistului Roman Protasevici și a iubitei sale au făcut ca cei care trăiesc la graniță cu Lukașenco să realizeze că un dictator e capabil de absolut orice.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În Vilnius trăiesc cei mai mulți și cei mai vocali critici ai lui Lukașenco. Asta a stârnit temeri în rândul unora dintre lituanieni.

„Oamenii discută, văd pe rețelele de socializare. Unii nu sunt mulțumiți că unii dintre liderii proeminenți ai opoziției din Belarus trăiesc aici. Văd asta ca un pericol pentru ei”, mai spune Rita Miliute.

Aproape trei milioane sunt cu totul lituanienii și au o relație strânsă cu Statele Unite. Anul trecut 500 de militari americani au fost detașați în Lituania, la granița cu Belarus. Se vor retrage la mijlocul lui iunie. E posibil, însă, ca prezența lor să fie prelungită, așa cum s-a întâmplat anul trecut.