• Președinția UE a cerut sâmbătă înființarea unui tribunal internațional pentru crime de război, după ce au fost descoperite noi gropi comune în Ucraina.
  • Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că ofițerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei au torturat locuitorii din Kupiansk, un oraș din regiunea ucraineană Harkov.
  • Sute de oameni s-au adunat la Kiev pentru a-și lua rămas bun de la îndrăgitul balerin ucrainean Oleksandr Shapoval, care a fost ucis în luptele din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 23.00

Armata ucraineană a declarat că Rusia a desfășurat drone de atac iraniene, a relatat duminică New York Times.

Potrivit unui oficial militar ucrainean care a vorbit cu New York Times, rămășițe ale dronelor de atac Shahed-136 au fost descoperite pe teren în timpul contraofensivei pe care Ucraina a lansat-o în regiunile din nord-estul țării luna aceasta.

UPDATE ORA 22.00

Prima doamnă a Ucrainei se întâlnește cu Prințesa de Wales la Palatul Buckingham

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, și-a prezentat duminică omagiile față de regina care se află în stare de veci la Westminster Hall, înainte de o recepție cu Prințesa de Wales la Palatul Buckingham.

UPDATE ORA 21.00

Președintele georgian Salome Zourabichvili a lansat duminică critici dure la adresa Rusiei după descoperirea gropilor comune de la Izium la începutul acestei săptămâni.

Zourabichvili a condamnat în termenii cei mai fermi atrocitățile comise de Rusia în Izium, adăugând că aceste crime de război trebuie să primească răspuns din partea justiției, relatează Kyiv Independent.

UPDATE ORA 20.00

Armata ucraineană a efectuat 20 de lovituri aeriene în ultimele 24 de ore împotriva bastioanelor rusești, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene.

Ziarul Kyiv Independent a relatat duminică că forțele aeriene ucrainene au țintit cu succes 15 bastioane rusești și patru situri, precum și șapte puncte de control.

UPDATE ORA 19.00

Organizația de cercetare politică Institutul pentru Studiul Războiului a publicat date care sugerează că forțele ucrainene își extind pozițiile la est de râul Oskil și la nord de râul Siverskyi Donets, ceea ce le-ar putea permite să învăluie trupele rusești care dețin orașul Lyman.


Procurorii dintr-o zonă a Ucrainei în care forțele rusești s-au retras recent în fața contraofensivei ucrainene acuză Rusia de torturarea civililor într-un sat eliberat. Procurorii din regiunea Harkov au declarat, într-o declarație online, că au găsit un subsol în care forțele rusești ar fi torturat prizonieri în satul Kozacha Lopan, în apropiere de granița cu Rusia.

UPDATE ORA 18.00

Patru medici au fost uciși și doi pacienți au fost răniți după ce forțele ruse au tras asupra unui spital de psihiatrie din satul Strelechya, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov. Unitatea era în curs de evacuare, iar personalul medical scotea pacienții din spital în timp ce se afla sub focuri de armă intense, a declarat Syniehubov.

UPDATE ORA 17.00

Trupele ruse au lansat lovituri asupra unor obiective civile din centrul orașului Kramatorsk, în raionul Donețk, folosind rachete sol-aer S-300, în cursul nopții trecute. Cinci persoane, inclusiv o fată de 16 ani, au suferit răni în urma acestui atac. În ultima perioadă, rușii recurg la sistemele anti-aeriene S-300 pentru a executa lovituri la sol și sporesc atacurile asupra localnicilor și a infrastructurii civile din Ucraina.

UPDATE ORA 16.00

8 nave de marfă au plecat de dimineață din porturile raionale ale Odesei, iar alte două vapoare așteaptă condiții favorabile pentru a ieși în larg. În total, cele 10 nave au o încărcătură de 169.000 de tone de produse agricole și urmează să ajungă la destinații din Africa, Asia și Europa, anunță Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

UPDATE ORA 15.00

Patru medici ucraineni au fost uciși astăzi în urma unui atac lansat de forțele ruse asupra localității Strilecea din raionul Harkov, în timpul evacuării pacienților de la spitalul de boli psihice. Cei patru medici reușiseră să evacueze 30 din cei peste 600 de pacienți ai spitalului, potrivit informațiilor lui Oleh Syniehubov, șef al administrației militare ucrainene din raionul Harkov.

UPDATE ORA 14.00

Unitățile Corpului 11 Armată din Flota Baltică a Forțelor Armate ale Federației Ruse au pierdut peste 50% din personal și peste 200 de unități de echipament militar, în timpul retragerii ocupanților din regiunea Harkov.

În plus, Brigada 64 pușcași motorizată din Districtul Militar de Est și-a pierdut peste 90% din personal, cuprinzând morți, răniți, dezertori sau disponibilizați ca urmare a refuzului de a participa la ostilități. Echipamentul brigăzii este predat unităților serviciului de frontieră al Rusiei, iar unitatea militară este în curs de pregătire pentru desființare.

Ocupanții au suferit pierderi semnificative când au încercat să asalteze Forțele Armate ale Ucrainei în direcția Avdiivka. Potrivit informațiilor disponibile, cel puțin 30 de militari din Corpul 1 Armată al trupelor ruse sunt internați zilnic în unități medicale, ca urmare a rănilor.

UPDATE ORA 13.00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) anunță că una dintre cele patru linii electrice care alimentau centrala nucleară Zaporojie cu electricitate și care fusese avariată din cauza războiului, este acum reparată și funcțională.

Acest lucru va ajuta la acoperirea nevoilor de energie electrică pentru răcirea reactorului și pentru „alte funcții esențiale de siguranță”, se mai spune într-un comunicat al AIEA. Ultimul reactor în funcțiune de la Zaporojie a fost oprit pe 11 septembrie.

UPDATE ORA 12.00

73% dintre americani ar prefera ca Ucrainei să i se acorde calitatea de membru al NATO. Surprinzător, 4 din 10 americani sunt astăzi în favoarea trimiterii de trupe americane să apere Ucraina – chiar dacă Biden și liderii NATO au exclus acest lucru, spune Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO și actual președinte al Consiliului pentru Afaceri Globale din Chicago.

UPDATE ORA 11.00

Aviația ucraineană a lovit 13 zone de concentrare a trupelor și a echipamentelor inamice și 3 poziții unde rușii instalaseră sisteme de rachete antiaeriene. Unități de apărare anti-aeriană ale Ucrainei au doborât cinci drone UAV-uri și un elicopter inamic Ka-52, în cursul zilei de ieri.

Trupele de rachete și artileria Armatei Ucrainei au lovit peste două sute de ținte inamice, în ultimele 24 de ore. Printre acestea se numără 12 puncte de control, depozite de muniție, combustibili și lubrifianți, posturi de artilerie și zone de concentrare a trupelor și a echipamentelor militare inamice.

UPDATE ORA 10.00

Infrastructura a cel puțin 30 de zone din întreaga țară a fost avariată din cauza atacurilor rusești de sâmbătă, potrivit armatei ucrainene.

Inamicul a lovit instalații militare și civile de pe teritoriul Ucrainei de patru ori cu rachete, de 15 ori cu aviația și de peste 20 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă”, a declarat Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, purtător de cuvânt, în cadrul unui briefing video.

UPDATE ORA 09.00

Pentru prima dată, Finlanda și Suedia au participat la reuniunea șefilor de stat-major din cadrul Conferinței Comitetului Militar al NATO, potrivit unui raport al Departamentului american al Apărării.

Reuniți sâmbătă la Talinn, în Estonia, oficialii militari NATO au discutat despre evoluțiile strategice militare din cadrul Alianței, pentru a include măsuri de punere în aplicare a deciziilor convenite la Summitul NATO de la Madrid din iunie 2022, potrivit comunicatului. Finlanda – care împarte o frontieră terestră cu Rusia – și Suedia au solicitat aderarea la alianța de 30 de națiuni, abandonând decenii de neutralitate în materie de politică externă ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 08.00

Ucraina va domina Adunarea Generală a ONU

Problema conflictului din Ucraina și a crizei alimentare mondiale care a urmat va domina discuțiile dintre liderii mondiali, care se vor reuni săptămâna aceasta la New York, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Diviziunile geopolitice, întărite de războiul vechi de șapte luni, vor fi probabil afișate din plin în timp ce SUA și aliații occidentali concurează cu Rusia pentru influența diplomatică.

UPDATE ORA 07.00

Zelenski spune că sunt peste 10 camere de tortură ca noi dovezi în cazul Izyum

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că există noi dovezi de tortură asupra persoanelor îngropate în situl de gropi comune de la Izyum, după descoperirea a peste 10 camere de tortură și dispozitive de tortură.

UPDATE ORA 06.00

Soția lui Zelenski, Olena, va reprezenta Ucraina la funeraliile reginei

Soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Olena Zelenska, va participa luni la funeraliile reginei la Londra.

Deși președintele nu se va alătura șefilor de stat la funeralii, doamna Zelenska își va reprezenta națiunea la slujba de la Westminster Abbey.

UPDATE ORA 05.00

India și China – cei mai mari clienți ai petrolului rusesc – au declarat amândouă că sunt îngrijorate în această săptămână de invazia Rusiei în Ucraina.

Premierul indian Narendra Modi, care rămăsese tăcut în legătură cu războiul, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că epoca de astăzi nu este a războiului.

UPDATE ORA 04.00

Ucraina susține că rușii creează rute de retragere din sudul regiunii Herson.

Forțele rusești pregătesc rute de retragere din regiunea Herson, a susținut armata ucraineană într-o actualizare de sâmbătă.

În actualizarea de astăzi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că rușii au scufundat nouă vagoane de cale ferată pentru a construi un punct de trecere în orașul Kakhovka.

UPDATE ORA 03.00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că una dintre principalele linii electrice de la centrala nucleară din Zaporojie a fost reparată și alimentează din nou centrala cu energie electrică din rețeaua ucraineană.

Ucraina se bazează în mare măsură pe energia nucleară – aproximativ jumătate din energia electrică provine de la 15 reactoare nucleare din patru centrale din întreaga țară, potrivit Asociației Nucleare Mondiale.

UPDATE ORA 02.00

Pentru prima dată, șefii apărării din Finlanda și Suedia participă la o reuniune NATO.

Pentru prima dată, Finlanda și Suedia au participat la reuniunea șefilor de stat major din cadrul Conferinței Comitetului Militar al NATO, potrivit unui raport al Departamentului american al Apărării.

Reuniți sâmbătă la Talinn, în Estonia, oficialii militari NATO au discutat despre evoluțiile strategice militare din cadrul Alianței, pentru a include măsuri de punere în aplicare a deciziilor convenite în timpul Summitului NATO de la Madrid din iunie 2022, potrivit comunicatului.

UPDATE ORA 01.00

Cel puțin 30 de zone din Ucraina au fost avariate sâmbătă de atacuri rusești, afirmă armata ucraineană. Infrastructura a cel puțin 30 de zone din întreaga țară a fost avariată din cauza atacurilor rusești de sâmbătă, potrivit armatei ucrainene.

Inamicul a lovit instalații militare și civile de pe teritoriul Ucrainei de patru ori cu rachete, de 15 ori cu aviația și de peste 20 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, a anunțat Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, purtător de cuvânt, într-un briefing video.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Republica Cehă, care deține în prezent președinția UE, a cerut înființarea unui tribunal internațional special după ce a fost descoperită o groapă comună în Izium, un oraș din nord-estul Ucrainei. Peste 440 de cadavre au fost descoperite de către oficialii ucraineni, unele dintre acestea fiind găsite cu mâinile legate la spate.

Volodimir Zelenski a invocat numele altor orașe ucrainene în care autoritățile au declarat că trupele rusești în retragere au lăsat în urmă gropi comune de civili, potrivit Associated Press.

Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium, a spus președintele Ucrainei. Rusia lasă moarte peste tot. Și trebuie să fie trasă la răspundere pentru asta.

Într-o serie de tweet-uri de sâmbătă, Jan Lipavský, ministrul de externe al Republicii Cehe, a declarat: „Rusia este un stat care nu a fost în stare să facă nimic: Rusia a lăsat în urmă gropi comune cu sute de oameni împușcați și torturați în zona Izyum. În secolul 21, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput și abominabile. Nu trebuie să le trecem cu vederea. Susținem pedepsirea tuturor criminalilor de război. #StandwithUkraine. Solicit înființarea rapidă a unui tribunal internațional special care să judece crima de agresiune”.