• Ucraina a recucerit zeci de orașe în avans rapid.
  • Numeroase trupe rusești care fugeau au ieșit din Ucraina, susține un oficial american.
  • Zelenski solicită sisteme antiaeriene din partea Occidentului.

Ucraina a declarat marți că intenționează să își elibereze întregul teritoriu după ce a respins forțele rusești din nord-estul țării în urma unei ofensive rapide, dar a cerut Occidentului să accelereze livrările de sisteme de armament pentru a susține avansarea.

De când Moscova și-a abandonat sâmbătă principalul bastion din nord-estul Ucrainei, marcând cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, trupele ucrainene au recucerit zeci de orașe, într-o schimbare uimitoare a momentului de pe câmpul de luptă. Luptele continuă să facă ravagii în regiunea nord-estică Harkov, a declarat marți ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, pentru Reuters, afirmând că forțele ucrainene fac progrese bune deoarece sunt foarte motivate și operațiunea lor este bine planificată.

„Scopul este de a elibera regiunea Harkov și dincolo de aceasta – toate teritoriile ocupate de Federația Rusă”, a spus ea pe drumul spre Balakliia, un centru crucial de aprovizionare militară recucerit de forțele ucrainene la sfârșitul săptămânii trecute, care se află la 74 km sud-est de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Într-un discurs video la sfârșitul zilei de luni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Occidentul trebuie să accelereze livrările de sisteme de armament, făcând apel la aliații Ucrainei să „consolideze cooperarea pentru a învinge teroarea rusă”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

De la invazia Rusiei din 24 februarie, Washingtonul și aliații săi au furnizat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, despre care Kievul spune că au contribuit la limitarea câștigurilor Moscovei. Forțele rusești controlează aproximativ o cincime din țară în sud și est, dar Ucraina este acum în ofensivă în ambele zone.

Armata ucraineană nu a raportat marți noi progrese, spunând că forțele rusești bombardau părți din regiunea Harkov, recucerită de Ucraina, și atacau mai la sud în regiunea Donețk, pe care Moscova încearcă să o confiște pentru proxeneții separatiști.

Ucraina a respins atacurile din regiunea Donețk, potrivit raportului său de stat major, în timp ce Denis Pușilin, șeful Republicii Populare separatiste Donețk, a declarat că forțele sale resping atacurile ucrainene și că el crede că situația se va îmbunătăți. Serhiy Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii vecine Luhansk, pe care Moscova a confiscat-o, a declarat că marți ar putea fi așteptată o ofensivă ucraineană majoră în această regiune.

Un oficial militar american de rang înalt a declarat anterior că Rusia a cedat în mare parte teritoriul de lângă Harkov, în nord-est, și și-a retras multe dintre trupele sale peste graniță.