• Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au provocat lupte în Herson, după ce o înregistrare video a arătat ciocniri în centrul orașului ucrainean ocupat sâmbătă seara.
  • Procurorii dintr-o zonă a Ucrainei în care forțele rusești s-au retras recent în fața contraofensivei ucrainene acuză Rusia de torturarea civililor într-un sat eliberat.
  • Președintele american, Joe Biden, l-a îndemnat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să nu folosească arme nucleare tactice sau chimice în urma eșecurilor din Ucraina.

UPDATE 23:00

Cântăreața de muzică pop rusă Alla Pugacheva se află sub presiune din partea Moscovei după ce a criticat războiul purtat de Kremlin în Ucraina.

Acești poeți, arlechini și jongleri au nevoie doar de o șansă de a cânta și dansa, de a se veseli și de a se lua la mișto deșteptăciuni vulgare”, a declarat șeful Comisiei pentru drepturile omului a președintelui rus, Valery Fadeyev, într-o postare pe site-ul comisiei. Cântărețul rus de rap pro-Kremlin Timati a atacat-o, de asemenea, pe Pugacheva, reproșându-i că nu are patriotism.

UPDATE 22:00

Zelenski a declarat că Rusia este palpabil panicată” în timp ce țara sa continuă să organizeze o contraofensivă care a recuperat orașe și localități de la trupele rusești.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că Ucraina stabilizează” situația din regiunea nord-estică Harkov, care a revenit în mare parte în mâinile ucrainenilor.

 În regiunea Kharkiv – stabilizăm situația, ne menținem pozițiile. În mod ferm. Atât de ferm încât ocupanții intră în panică în mod palpabil. Ei bine, am avertizat că militarii ruși din Ucraina au doar două opțiuni: să fugă din țara noastră sau să fie captivi”, a declarat Zelenski.

UPDATE 21:00

Companiile germane de utilități RWE și Uniper sunt aproape de a încheia acorduri pe termen lung pentru a cumpăra gaz natural lichefiat (GNL) din proiectul North Field Expansion din Qatar pentru a înlocui gazul rusesc, au declarat pentru Reuters trei surse familiare cu acest subiect.

Discuțiile dintre Germania și Qatar au fost marcate de divergențe cu privire la condițiile cheie, cum ar fi durata contractelor și prețurile, dar sursele din industrie, care au refuzat să fie numite, au declarat că se așteaptă ca părțile să ajungă la un compromis în curând.

Cea mai mare economie a Europei își propune să înlocuiască toate importurile de energie din Rusia până la jumătatea anului 2024, un efort herculean pentru o țară care se bazează în principal pe gazele naturale pentru a-și alimenta industria.

UPDATE 20:00

Se așteaptă noi atacuri sumbre asupra civililor din partea forțelor rusești ale lui Vladimir Putin, în timp ce Ucraina continuă să încerce să avanseze în avansarea sa recentă. Putin a promis un răspuns mai serios” din partea armatei sale în cazul în care contraofensiva ucraineană va continua și a afirmat că principalul obiectiv al campaniei este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.

Vineri, el a adăugat: „Deocamdată, suntem cu adevărat destul de reținuți în răspunsul nostru la acest lucru. Dacă situația va continua să evolueze în acest fel, răspunsul va fi mai serios”.

UPDATE 19:00

Prima doamnă a Ucrainei a declarat că a fost o mare onoare să fie prezentă la funeraliile de stat ale reginei, în numele tuturor ucrainenilor. Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, s-a aflat printre sutele de șefi de stat și demnitari din întreaga lume adunați la Westminster Abbey pentru slujba de luni.

Ea și-a reprezentat națiunea la ceremonie în numele soțului ei, în timp ce acesta continuă să organizeze lupta împotriva invadatorilor ruși, relatează PA News. Zelenska a declarat că atenția acordată de Regină, Ucrainei a fost un semnal important de susținere”.

Ea a scris pe Twitter: Ne-a urat vremuri mai bune și a împărtășit dorința noastră de libertate. Ne vom aminti mereu de ea cu profundă recunoștință”.

UPDATE 18:00

Luni seară va avea loc o ședință de informare clasificată pentru toți membrii senatorilor Statelor Unite privind Ucraina, potrivit a doi consilieri ai Senatului. Briefingul are loc în contextul în care Ucraina a avut un oarecare succes în eforturile sale de contraofensivă de săptămâna trecută împotriva Rusiei, iar administrația Biden a anunțat vineri un alt pachet de 600 de milioane de dolari de asistență militară pentru Ucraina.

UPDATE 17:00

Moscova a respins declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind crimele de război comise de Rusia în teritoriile eliberate din nord-estul Ucrainei ca fiind o minciună, acuzând Kievul că a folosit același scenariu în suburbia București a Kievului.

„Este vorba de același scenariu ca la București”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Aceasta este o minciună. Bineînțeles, vom apăra adevărul în toată această poveste”.

UPDATE 16:00

Moscova afirmă că este pregătită să negocieze soarta prizonierilor americani din Rusia, dar a acuzat SUA că se angajează într-o nebunie mediatică, după ce președintele Joe Biden s-a întâlnit personal cu familiile a doi deținuți americani săptămâna trecută.

Biden a avut vineri, la Casa Albă, întâlniri separate cu rudele baschetbalistei profesioniste Brittney Griner și ale fostului pușcaș marin Paul Whelan, marcând astfel prima dată când le-a convocat personal de când cei doi au fost reținuți.

UPDATE 15:00

Rusia a respins acuzaţiile de crime de război din Harkov

Kremlinul a respins luni acuzațiile potrivit cărora forțele ruse au comis crime de război în regiunea ucraineană Harkov, calificându-le „minciuni”, informează Reuters, conform The Guardian.

Aproximativ 450 de cadavre, despre care Ucraina spune că majoritatea sunt ale unor civili, au fost găsite în gropi comune în apropiere de Izium, după ce trupele ruse au fost forțate luna aceasta să părăsească regiunea Harkov, pe care o controlau în mare parte încă din primele săptămâni ale războiului din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că anchetatorii de la fața locului au găsit dovezi de tortură, inclusiv cadavre cu mâinile legate, și a acuzat trupele ruse de comiterea de crime de război.

Întrebat luni despre declarațiile lui Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că „este același scenariu ca la Bucha. Este o minciună și, bineînțeles, vom apăra adevărul în această poveste”.

Rusia a respins acuzaţiile de crime de război şi în cazul Bucha, deşi au ieșit la iveală dovezi privind uciderea civililor în timp ce orașul era controlat de trupele ruse.

UPDATE 14:00

Bombardamente în Doneţk

Treisprezece persoane au fost ucise luni în bombardamentele din orașul Donețk, controlat de separatiștii din estul Ucrainei, a declarat primarul orașului susținut de Rusia, notează Reuters, conform The Guardian.

Într-o declarație postată pe Telegram, primarul separatist din Donețk, Alexei Kulemzin, a declarat că 13 civili, inclusiv doi copii, au fost uciși în atacul asupra districtului Kuibishevski din Donețk. El a precizat că numărul răniților este în curs de confirmare.

Orașul Donețk este controlat din 2014 de Republica Populară Donețk, susținută de Rusia. Armata ucraineană continuă să dețină poziții la periferia Donețkului, iar orașul a fost supus în mod repetat tirurilor de artilerie în ultimele luni.

UPDATE 13:00

Trupele ruse au distrus 14 case în regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore, iar forțele ucrainene documentează atacurile acestora asupra locuitorilor din regiune. Despre asta a anunțat reprezentanții Poliției Naționale din regiunea Donețk, menționând că sunt morți și răniți, inclusiv un copil din Toretsk, scrie novosti.dn.ua.

Potrivit autorităților de la Kiev, armata rusă a bombardat 14 localități în ultimele 24 de ore, printre care: Avdiivka, Toretsk, Bahmut, Kramatorsk și Vuhledar.

De asemenea, obuzele rusești au distrus și avariat 14 case, o stație electrică și două instituții de învățământ.

UPDATE 12:00

Kremlinul a respins luni afirmațiile potrivit cărora forțele rusești au comis crime de război pe teritoriul ucrainean Harkov, susținând că Rusia „va apăra adevărul”.

„Este același scenariu ca la Bucha. Este o minciună și, bineînțeles, vom susține adevărul în această poveste”, a declarat Dmitri Peskov, întrebat despre afirmațiile lui Volodimir Zelenski, potrivit cărora forțele ruse au comis crime de război în regiunea Harkov, scrie Reuters.

UPDATE 11:00

Rusia solicită Uefa să îi interzică managerului echipei naționale masculine a Ucrainei accesul la activitatea fotbalistică, după ce acesta și-a exprimat dorința de a lupta împotriva forțelor invadatoare ale lui Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Federația de Fotbal din Rusia a scris organismului de conducere, acuzându-l pe Oleksandr Petrakov de discriminare împotriva rușilor și de faptul că nu a reușit să rămână neutru din punct de vedere politic.

UPDATE 10:00

 În regiunea Nikolaev, în noaptea de luni spre marți, 18-19 septembrie, trupele ruse au bombardat zona industrială a Centralei nucleare din sudul Ucrainei. Astfel, o rachetă căzut la 300 de metri de reactoarele nucleare, scrie Unian.

Potrivit operatorul nuclear Energoatom, în jurul orei 00:20, rușii au tras o rachetă pe teritoriul Centralei nucleare din sudul Ucrainei. În rezultatul atacului, mai multe clădiri au fost avariate.

Conform informațiilor preliminare, niciun membru al personalului centralei nu a fost rănit în urma atacului.

UPDATE 09:00

Armata ucraineană a transmis noua estimare a pierderilor rusești din ultima zi: 170 de soldați, 2 tancuri, 2 transportoare blindate, 4 piese de artilerie, 2 drone, 3 echipamente speciale și 3 diferite vehicule.

UPDATE 08:00

Forţele ucrainene preiau controlul unui râu din apropiere de Harkov după retragerea ruşilor, afirmă armata

Forţele ucrainene au trecut râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, şi acum controlează ambele maluri ale râului, a afirmat, duminică, armata acestei ţări, potrivit CNN.

,,Forţele Armate ale Ucrainei au trecut râul Oskil. De ieri, Ucraina controlează şi malul stâng”, a anunţat, pe Telegram, Centrul pentru Comunicări Strategice al Ucrainei. Centrul a postat şi un video care înfăşişează un pod de pontoane peste râu şi un vehicul militar care traversează.

Anterior, în cursul acestei luni, Chiril Imaşev, corespondent militar pentru canalul de Telegram rus Readovka, a afirmat că forţele ruse au plecat din oraşul Kupyansk din regiunea Harkov (la circa 30 de mile nord de Izium) şi s-au retras dincolo de râu pentru a se ,,regrupa”.

Potrivit Statului Major al Armatei ucrainene, trupele au respins avansurile ruşilor în apropiere de râul din Kupyansk, ca şi în alte aşezări, duminică.

,,În ultimele zile, unităţi ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamicului în zone din Kupyansk, Hoptivka, Mykolaivka Druga, Vesela Dolyna, Odradivka, Maryinka, Novomykhailivka şi Pravdyne”, a afirmat armata ucraineană.

UPDATE 07:00

Zelenski promite că nu va ceda, trupele ucrainene traversează râul Oskil în nord-estul țării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că luptele pentru recâștigarea teritoriilor pierdute în fața Rusiei nu se vor opri, în timp ce Kievul a anunțat că trupele sale au avansat până la malul estic al râului Oskil, amenințând forțele de ocupație rusești din Donbas, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

Traversarea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva ucraineană în regiunea nord-estică Harkov, deoarece acesta curge spre sud până la râul Siversky Donets, care trece chiar prin Luhansk, una dintre cele două provincii din regiunea Donbas.

Trupele ucrainene ,,au ajuns peste râul Oskil. Începând de ieri, Ucraina controlează malul estic”, au scris duminică târziu pe Telegram Forțele armate ucrainene. Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a scris pe Telegram: ,,Regiunea Luhansk este chiar alături. Dezocuparea nu este departe”.

Zelenski a promis să mențină presiunea asupra Moscovei după câștigurile rapide ale Ucrainei în Harkov din această lună. ,,Poate că unora dintre voi li se pare că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie”, a spus el în discursul său obișnuit de duminică seara.

,,Dar nu va fi nicio acalmie. Ne pregătim pentru următoarea serie … Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă. În întregime”.

UPDATE 06:00

Armata rusă caută soldați și le oferă aproape 3.000 de dolari pe lună stimulent

Armata rusă, care caută soldați contractuali pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina, folosește camioane mobile de recrutare pentru a atrage voluntari, oferind aproape 3.000 de dolari pe lună ca stimulent, scrie Reuters, citat de Mediafax.

O unitate specială a staționat sâmbătă un astfel de camion într-un parc central din orașul Rostov din sudul Rusiei și a îndepărtat părțile laterale pentru a lăsa la vedere un birou mobil. Soldați îmbrăcați în camuflaj și cu măști negre și-au arătat armele trecătorilor interesați și au împărțit broșuri colorate intitulate „Serviciul militar pe bază de contract – alegerea unui om adevărat”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu dezvăluie pierderile militare, pe care agențiile de informații occidentale le estimează la zeci de mii de persoane de ambele părți. Moscova nu a mai actualizat bilanțul oficial al morților de la 25 martie, când a declarat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși și 3.825 răniți. Kremlinul a declarat săptămâna trecută că nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel național pentru a-și întări forțele.

Dar campania de recrutare arată că Moscova are nevoie de mai mulți bărbați. Ofițerul responsabil de camionul staționat din Rostov a declarat că vor fi eligibili rușii și străinii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu cel puțin studii medii.

„Cetățenii cu spirit patriotic aleg să semneze contracte de trei sau șase luni pentru a lua parte la operațiunea militară specială”, a declarat maiorul Serghei Ardașev, promițând pregătire pentru toată lumea.

Salariul minim lunar oferit este de 160.000 de ruble (2.700 de dolari), adică de aproape trei ori mai mare decât media națională. Unul dintre potențialii recruți a fost muzicianul Viktor Yakunin, care a declarat că a fost întotdeauna atras de ideea serviciului militar și că acum aduna documentele necesare.

UPDATE 05:00

Joe Biden îl avertizează pe Xi despre încălcarea sancţiunilor impuse Moscovei

Preşedintele american Joe Biden a spus că l-a avertizat pe omologul său chinez, Xi Jinping, despre riscul retragerii investitorilor, dacă Beijingul încalcă sancţiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei, scrie AFP.

Într-un fragment dintr-un interviu acordat canalului CBS urmând a fi difuzat duminică, Joe Biden a afirmat că i-a explicat lui Xi Jinping. într-o discuţie la telefon, că încălcarea sancţiunilor ar fi ,,o greşeală uriaşă”, precizând că nu există nici un indiciu în prezent că China ar sprijini activ efortul de război rusesc furnizându-i arme.

,,I-am telefonat preşedintelui Xi – nu pentru a ameninţa, doar pentru a-i spune (…) că, dacă crede că americanii şi alţii vor continua să investească în China în timp ce el încalcă sancţiunile impuse Rusiei, atunci face o greşeală uriaşă”, a declarat liderul de la Casa Albă.

,,În acest moment, nu există niciun indiciu că ei (chinezii) au propus arme sau alte lucruri de care Rusia are nevoie”, potrivit preşedintelui american.

De asemenea, el a respins ideea că alianţa dintre China şi Rusia implică faptul că Statele Unite poartă un nou tip de război rece. ,,Nu cred că acesta este un război rece nou sau mai complicat”, a apreciat Joe Biden. Rusia a invadat vecinul său pro-occidental, Ucraina, la 24 februarie, devastând nenumărate oraşe şi sate în ţara în care luptele continuă, mai scrie AFP.

UPDATE 04:00

Starul pop rus Alla Pugaciova condamnă războiul de Ucraina

Una dintre cele mai populare cântărețe din Rusia, Alla Pugaciova a cerut autorităților ruse să o declare ,,agent străin”, în semn de solidaritate cu soțul ei, Maxim Galkin, care s-a pronunțat ferm împotriva războiului, scrie BBC, citat de Mediafax.

Și el o vedetă din showbiz, Galkin a fost catalogat vineri drept ,,agent străin” după ce a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei. Pe rețelele de socializare, Pugaciova l-a numit pe soțul ei ,,un adevărat patriot rus incoruptibil, care dorește… să se pună capăt morții băieților noștri pentru scopuri iluzorii”.

Alla Pugaciova a fost o mare vedetă timp de decenii. Ea a spus că ,,scopurile iluzorii” ale Kremlinului în Ucraina ,,fac din țara noastră o paria și viața cetățenilor noștri extrem de dificilă”. Galkin, comediant, prezentator TV și cântăreț, și-a dorit ,,prosperitate pentru patria sa, pace, libertate de exprimare”, a adăugat ea. Eticheta ,,agent străin” a fost aplicată de guvernul rus diferitelor organizații media, grupuri de campanie și persoane care critică în mod deschis politicile Kremlinului.

UPDATE 03:00

Potrivit unei evaluarii a Institutului pentru Studiul Războiului:

Vladimir Putin pare să se bazeze din ce în ce mai mult pe unități de voluntari improvizate, slab antrenate și pe unități auxiliare, în loc să încerce să reconstruiască unitățile convenționale ale forțelor terestre rusești degradate sau distruse.


Forțele ucrainene continuă să își consolideze pozițiile pe malul estic al râului Oskil din regiunea Harkov, în ciuda eforturilor Rusiei de a le opri.


Este posibil ca forțele rusești din vestul regiunii Herson să încerce să se replieze pe poziții mai ușor de apărat, într-o retragere controlată, pentru a evita retragerea haotică care a caracterizat prăbușirea liniei rusești în Harkov.


Forțele ruse au suferit pierderi devastatoare de oameni și echipamente în estul Ucrainei și, în special, în timpul contraofensivei ucrainene din Harkov. Mai multe unități blindate și mecanizate rusești au fost probabil distruse în totalitate.

UPDATE 02:00

În noaptea de duminică spre luni, 18-19 septembrie, rușii au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Zaporojie. Potrivit informațiilor preliminare, o persoană a fost rănită, scrie Unian.

Președintele administrației militare regionale Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că informațiile privind victimele atacului sunt în curs de clarificare.

„O rachetă a lovit centrul regional, în apropiere de râul Nipru. Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare”, a spus el.

UPDATE 01:00

Procuratura Generală Ucraineană: Războiul Rusiei a ucis cel puţin 390 de copii, iar 757 au fost răniţi din 24 februarie

Cel mai mare număr de victime a fost raportat în regiunea Doneţk, unde 395 de copii au fost ucişi sau răniţi, potrivit Mediafax. Procuratura Generală a raportat pe 18 septembrie că cifrele sunt de aşteptat să fie mai mari, deoarece acestea nu includ victime în teritoriile ocupate de ruşi şi zonele în care ostilităţile sunt încă în desfăşurare. 


Patru medici au fost uciși și doi pacienți au fost răniți după ce forțele ruse au tras asupra unui spital de psihiatrie din satul Strelechya, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov. Unitatea era în curs de evacuare, iar personalul medical scotea pacienții din spital în timp ce se afla sub focuri de armă intense, a declarat Syniehubov.

El a adăugat pe Telegram: În timpul evacuării, rușii au început un bombardament masiv. Conform datelor preliminare, din păcate, 4 lucrători medicali au murit, iar 2 pacienți au fost răniți.

Rusia a reacționat la eșecurile sale militare din ultima săptămână prin intensificarea atacurilor sale cu rachete asupra infrastructurii civile, chiar dacă acestea nu au niciun impact militar, potrivit ultimului raport de informații al Ministerului britanic al Apărării. Acesta afirmă într-o postare pe Twitter că această acțiune este menită să distrugă moralul poporului ucrainean.