• Charles Michel, președintele Consiliului European, a îndemnat Europa să dea dovadă de deschidere față de cei care nu doresc să fie instrumentalizați de Kremlin.
  • Coada de la granița dintre Rusia și Georgia are o lungime de aproximativ 10 km și se pare că oamenii au așteptat mai mult de 20 de ore pentru a trece granița.
  • Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă, să evite scrisorile de recrutare și să ajungă în teritoriile controlate de Ucraina.

UPDATE ORA 24.00

Zelenski a depășit clasamentul celor mai influenți oameni din lume, potrivit The Jerusalem Post.

UPDATE ORA 23.00

UA și aliații vor acționa ,,decisiv” dacă Rusia folosește bomba nucleară în Ucraina

SUA și aliații săi vor acționa ,,decisiv” dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

,,Am comunicat direct, în privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia, că SUA și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv și am fost clari cu privire la ceea ce implică acest lucru” , a declarat Sullivan la CBS, citat de The Guardian.

Potrivit Mediafax, Sullivan a spus că liderul rus Putin a ,,fluturat cartea nucleară în diferite momente de-a lungul acestui conflict” , iar aceasta este o chestiune pe care administrația Biden trebuie ,,să o ia extrem de în serios, deoarece este o chestiune de o gravitate extremă – posibila utilizare a armelor nucleare pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial” .

UPDATE ORA 22.00

,,Asigurarea” Patriarhului Kiril pentru soldații care merg pe frontul din Ucraina

Soldaților care vor muri în Ucraina li se vor spăla toate păcatele, a spus, la Omilia de duminică, patriarhul ortodox rus Kiril.

,,Suntem conștienți de faptul că cei care mor îndeplinindu-și datoria militară se sacrifică pentru alții” , a spus Kiril, potrivit unui videoclip postat de Disclose TV pe Twitter, citat de ANSA. „Acest sacrificiu spală toate păcatele comise” – a adăugat patriarhul rus.

În ultimele zile, Kiril i-a îndemnat pe credincioși să se înroleze: ,,Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară. Și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa” .

UPDATE ORA 21.00

Zelenski: Ucraina a primit rachete de apărare aeriană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina a primit rachete de apărare aeriană NASAMS din SUA, potrivit The Guardian.

Pentagonul a spus în urmă cu zece zile că urmează să fie livrate două sisteme. Cu toate acestea, Zelenski a spus că are nevoie de mai mult pentru a proteja cetățenii ucraineni.

UPDATE ORA 20.00

Liz Truss: Aliaţii trebuie să rămână fermi în sprijinul pentru Ucraina

Prim-ministrul britanic Liz Truss a declarat că aliaţii ar trebui să rămână fermi în privinţa Ucrainei şi să ignore tentativele de intimidare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Truss susţine că Putin escaladează războiul din Ucraina pentru că nu câştigă şi că liderul de la Kremlin a făcut o greşeală strategică.

,,Cred că nu a anticipat puterea reacţiei din partea lumii libere. Nu ar trebui să ascultăm tentativele sale de intimidare şi ameninţările sale false. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să sancţionăm Rusia şi să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni” a declarat Truss, pentru CNN.

UPDATE ORA 19.00

Ucraina a doborât o dronă iraniană în apropiere de Mikolaiv

Apărarea aeriană ucraineană a doborât dumnică o dronă kamikaze Shahed-136 de fabricație iraniană, operată de trupele ruse, a declarat Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.

În cursul dimineții, centrul Odesei a fost lovit cu același tip de drone.

UPDATE ORA 18.00

Rusia ține prizonieri 2.500 ucraineni, acuză Ucraina

Vicepremierul Irina Vereshchuk a declarat duminică pentru BBC că Rusia ține prozonieri și civili alături de soldați. Rușii nu au fost de acord să elibereze civili în timpul ultimului schimb de prizonieri, a susținut aceasta.

Pe 21 septembrie, Ucraina a returnat 215 de prizonieri, inclusiv apărătorii Azovstal, din captivitatea rusă.


SUA avertizează asupra consecințelor ”catastrofale” dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina

Consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a promis duminică că vor exista consecințe ,,catastrofale” dacă Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina și a spus că SUA vor adopta noi sancțiuni economice împotriva Rusiei dacă Kremlinul își finalizează referendumurile ,,false”, transmite CNN.

,,Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru ea. Statele Unite vor răspunde decisiv” , a spus Sullivan, la postul NBC.

UPDATE ORA 17.00

O rachetă a lovit un hotel din Herson.

În urma loviturii cu rachete, fostul deputat și trădător Oleksiy Zhuravko a fost eliminat, iar o parte din ocupanții ruși este posibil să fi fost eliminați.

UPDATE ORA 16.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat SUA că „se joacă cu focul” în jurul Taiwanului, într-un discurs critic la adresa Washingtonului la reuniunea anuală de la Națiunile Unite.

Lavrov a spus că Washingtonul încearcă să transforme întreaga lume în propria curte prin sancțiuni, relatează Reuters. SUA a impus mai multe runde de sancțiuni Moscovei în urma invaziei din Ucraina.

UPDATE ORA 15.00

Începutul toamnei, cu ploi care fac câmpurile prea noroioase pentru tancuri, începe să afecteze eforturile Ucrainei de a recuceri mai multe teritorii controlate de Rusia înainte ca iarna să înghețe câmpurile de luptă, a declarat un grup de experți cu sediul la Washington.

Pentru planificatorii militari ucraineni și ruși, ceasul ticăie, apropierea iernii fiind de așteptat să facă luptele mai complicate, relatează AP. Deja, vremea ploioasă aduce condiții noroioase care încep să limiteze mobilitatea tancurilor și a altor tipuri de armament greu, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Dar grupul de experți a declarat că forțele ucrainene continuă să câștige teren în contraofensiva lor, lansată la sfârșitul lunii august, care a făcut să regreseze spectaculos ocupația rusă în zone extinse din nord-estul țării și care a determinat, de asemenea, noua campanie de întăriri a președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE ORA 14.00

Kremlinul ia în considerare introducerea legii marțiale, pentru a opri bărbații cu vârste de încorporare să mai părăsească Federația Rusă. Sunt indicii că decretul lui Putin în acest sens ar putea să fie semnat pe 28 septembrie, odată cu recunoașterea rezultatelor de la așa-zisele referendumuri din raioanele ucrainene ocupate și alipirea acestor teritorii la Federația Rusă.

UPDATE ORA 13.00

Cel puțin 820 de persoane reținute, în 34 de orașe. Fiecare departament de poliție poate avea mai mulți deținuți decât listele publicate. Sunt publicate doar numele acelor persoane pe care le cunoaștem cu siguranță și ale căror nume le putem publica, spun activiștii www.ovd.info.

„OVD-Info este un proiect media independent pentru drepturile omului, dedicat persecuției politice din Rusia. Îi ajutăm pe cei care sunt persecutați pentru exercitarea dreptului la libertatea de întrunire și a altor drepturi politice de bază.”

UPDATE ORA 12.00

Adversarul continuă să-și concentreze eforturile asupra încercărilor de a ocupa tot raionul Donețk, de a organiza apărarea și de a menține teritoriile capturate, precum și de a descuraja operațiile Forțelor de Armate ale Ucrainei pe anumite direcții.

Forțele ruse au continuat să angajeze trupe ucrainene de-a lungul liniei de contact, au continuat să regrupeze unitățile de manevră și să efectueze recunoașteri aeriene. Inamicul continuă să bombardeze locuințe ale civililor și alte obiective de infrastructură civilă în diferite regiuni ale Ucrainei. Amenințarea cu lovituri aeriene și rachete rămâne ridicată pe tot teritoriul țării.

UPDATE ORA 11.00

Rusia nu va fi prima care caută negocieri cu Occidentul asupra situației din jurul Ucrainei, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-o conferință de presă la sediul ONU din New York, citat de agenția de presă rusă INTERFAX

„Nu refuzăm negocierile. Iar atunci când vin propunerile corespunzătoare, nu refuzăm. Dacă partenerii noștri vor să se întâlnească în liniște pentru ca nimeni să nu știe despre asta, vă rog. A vorbi este întotdeauna mai bine decât a nu vorbi. Dar într-o situație în care suntem acum, Rusia pur și simplu nu va face primii pași”, a spus el sâmbătă la o conferință de presă la sediul ONU, răspunzând la întrebarea dacă Rusia este pregătită pentru negocieri cu Occidentul privind situația din jurul Ucrainei.

Potrivit ministrului, „totul a fost distrus încă din 2014, când Uniunea Europeană a oprit toate contactele și a distrus arhitectura ramificată a relațiilor noastre”.

UPDATE ORA 10.00

Ministerul Educației și Științei al Federației Ruse a lansat o linie telefonică specială privind mobilizarea parțială a studenților, unde studenții pot solicita și obține clarificări cu privire la regulile de recrutare, precum și sprijin psihologic.

UPDATE ORA 09.00

Autoritățile ruse din regiunile ocupate Zaporojie și Herson ar fi început să distribuie avize de recrutare și să mobilizeze bărbații de vârstă de recrutare care au renunțat la cetățenia ucraineană și au primit pașapoarte ale Federației Ruse, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE ORA 08.00

Autoritățile ucrainene au finalizat vineri exhumarea a peste 400 de cadavre dintr-un sit de înmormântare în masă din Izium. Cele mai multe dintre cadavre prezintă semne de moarte violentă, iar 30 prezintă urme de tortură, potrivit unui oficial.

UPDATE ORA 07.00

Zelenski a făcut un apel către ruși, spunând că președintele lor trimitea cu bună știință cetățeni la moarte. Zelenski a făcut apel la forțele Moscovei să se predea, spunând: Veți fi tratați într-o manieră civilizată… nimeni nu va cunoaște circumstanțele predării voastre.

Declarația a venit la doar câteva ore după ce Rusia a adoptat o lege care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară și dezertare.

UPDATE ORA 06.00

Într-un discurs rostit în cadrul Adunării Generale a ONU, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat națiunile occidentale pentru teama grotescă de Rusia, afirmând în fața Națiunilor Unite că astfel de state urmăresc distrugerea țării sale.

UPDATE ORA 05.00

Unii locuitori ai unei republici rusești au fost chemați la serviciul militar în această săptămână, deși nu erau eligibili pentru mobilizare, cum ar fi tații unor copii minori, a declarat un oficial local.

UPDATE ORA 04.00

Aproape 1.500 de protestatari anti-război au fost reținuți în orașe din Rusia de la anunțul făcut de președintele țării, iar unii dintre ei au fost înrolați direct în armată, potrivit unui grup de monitorizare. În Rusia, pedeapsa pentru refuzul recrutării este acum de 15 ani de închisoare.

UPDATE ORA 03.00

Președintele rus Vladimir Putin a semnat mai multe amendamente la codul penal al țării, care înăspresc pedepsele pentru diferite infracțiuni în timp de război.

Conform amendamentelor, publicate sâmbătă pe portalul juridic al guvernului, infracțiuni precum refuzul de a urma ordinele unui ofițer superior pe timp de război, în timpul unui conflict armat sau al operațiunilor de luptă – sau refuzul de a participa la operațiuni militare sau de luptă în astfel de perioade – pot duce la pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.

UPDATE ORA 02.00

Forțele rusești încearcă probabil să atace barajele din Ucraina pentru a inunda punctele de trecere militare ucrainene, în contextul în care Rusia este îngrijorată de eșecurile de pe câmpul de luptă, au declarat serviciile secrete britanice.

UPDATE ORA 01.00

Doi civili au fost uciși vineri în regiunea Donețk, iar trei persoane au fost rănite, potrivit lui Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk. Forțele rusești au bombardat, de asemenea, așezări din apropierea graniței rusești. În districtul Kupyan, cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor, inclusiv doi copii, în vârstă de 10 și 17 ani.

ȘTIRE INIȚIALĂ

O nouă lege semnată de Vladimir Putin prevede că trupele rusești care refuză să lupte, dezertează, nu se supun sau se predau inamicului ar putea acum să fie condamnate la o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, potrivit presei ruse. Legea a fost aprobată de parlament la începutul acestei săptămâni.

Adjunctul ministrului rus al apărării, Dmitri Bulgakov, care s-a ocupat de logistica militară încă de la începutul invaziei din Ucraina, a fost demis din funcție. El a fost înlocuit de generalul-colonel Mihail Mizintsev, șeful Centrului Național de Management al Apărării, care a supravegheat asediul rusesc de la Mariupol.