• Referendumurile au început în Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
  • Acestea sunt denunțate ca fiind ilegale, ilegitime de către Ucraina și Occident.
  • Regiunile reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Rusia a lansat vineri referendumuri în patru zone ocupate ale Ucrainei, care se așteaptă să fie folosite de Moscova pentru a justifica anexarea, dar Kievul a declarat că votul este obligatoriu, locuitorii fiind amenințați cu pedepse dacă nu participă.

Voturile pentru a stabili dacă regiunile ar trebui să devină parte a Rusiei au început după ce Ucraina a recucerit la începutul acestei luni mari porțiuni de teritoriu într-o contraofensivă. Războiul de șapte luni din Rusia a ucis zeci de mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de oameni și a afectat economia globală. în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna aceasta și un proiect militar pentru a înrola 300.000 de soldați care să lupte în Ucraina, Kremlinul pare să încerce să recupereze controlul în acest conflict dureros.

Iar prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea prezenta atacurile de recucerire a acestora ca un atac asupra Rusiei însăși, un avertisment pentru Kiev și susținătorii occidentali.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Miercuri, Putin a declarat că Rusia va folosi toate mijloacele de care dispunem pentru a se proteja, o referire aparentă la armele nucleare. Aceasta nu este o cacealma, a spus el.

Referendumurile au fost discutate de luni de zile de către autoritățile instalate de Moscova în cele patru regiuni, dar recentele victorii ale Ucrainei au determinat o grabă pentru programarea lor.

Votul în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, ar trebui să se desfășoare de vineri până marți.

A început votarea la referendumul pentru ca regiunea Zaporizhzhia să devină o parte a Rusiei ca entitate constitutivă a Federației Ruse! Ne întoarcem acasă! Dumnezeu să vă ajute, prieteni, a declarat Vladimir Rogov, un oficial din administrația susținută de Rusia din această regiune sudică a Ucrainei.

Referendumurile au fost condamnate pe scară largă de Occident ca fiind ilegitime și un precursor al anexării ilegale. Nu vor exista observatori independenți, iar o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea nicio relevanță juridică, deoarece nu sunt conforme cu legislația ucraineană sau cu standardele internaționale, iar zonele nu sunt sigure.