• Ucraina a respins anunțarea referendumurilor în regiunile ocupate ca fiind o farsă.
  • Ultimele evoluții urmează unei schimbări semnificative a poziției Rusiei după o ofensivă ucraineană bruscă.
  • Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a condamnat referendumurile așteptate în timpul unei întâlniri cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Mai multe autorități susținute de Kremlin în zonele ocupate din estul și sudul Ucrainei au anunțat că vor organiza săptămâna aceasta referendumuri privind aderarea oficială la Rusia, într-o mișcare care amenință să redefinească parametrii conflictului.

Referendumurile ar putea deschide calea pentru anexarea zonelor de către Rusia, permițând Moscovei să prezinte contraofensiva ucraineană în curs de desfășurare în aceste zone drept un atac împotriva Rusiei însăși, oferind astfel Moscovei un pretext pentru a-și intensifica răspunsul militar.

Ultimele evoluții urmează unei schimbări semnificative a poziției Rusiei după o ofensivă ucraineană bruscă și de succes prin cea mai mare parte a Harkovului ocupat în această lună. În ceea ce părea a fi un anunț coordonat, liderii numiți de Rusia în regiunile ocupate Herson și Zaporojie și în autoproclamatele Republici Populare Lugansk și Republica Populară Donețk au declarat că intenționează să organizeze voturi” începând cu 23 septembrie.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Împreună, cele patru regiuni care și-au anunțat planurile de referendum reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei. Rusia nu controlează niciuna dintre cele patru în întregime. Referendumurile așteptate, care contravin dreptului internațional care susține suveranitatea Ucrainei, au fost anunțate în timp ce liderii mondiali au coborât la New York pentru o reuniune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, unde războiul și impactul acestuia erau deja pregătite să se profileze.

Ucraina a respins anunțarea referendumurilor în regiunile ocupate ca fiind o farsă care provine din teama de înfrângere, în timp ce susținătorii occidentali ai țării au semnalat că nu își vor modifica sprijinul pentru Ucraina.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a condamnat referendumurile așteptate în timpul unei întâlniri cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, marți, și a reiterat că SUA nu vor recunoaște nicio încercare a Rusiei de a pretinde anexarea teritoriului suveran al Ucrainei. Pentagonul a declarat marți că referendumurile nu vor avea nicio credibilitate și nu vor avea niciun impact asupra sprijinului SUA pentru Ucraina.