• Armata ucraineană a primit tot mai multe rapoarte de jafuri și furturi în orașul Herson, controlat de Rusia, au afirmat sâmbătă oficialii.
  • Armata ucraineană susține că forțele rusești se retrag din regiunea Herson.
  • Ocupanții confiscă mașini de la populația locală și încearcă să părăsească orașul.

UPDATE ORA 24:00

Zelenski: Există o singură persoană care poate folosi arme nucleare în partea noastră de Europa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul său de duminică seară, că doar Rusia este în stare să folosească arme nucleare în această parte a Europei.

Zelenski a criticat sugestia ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, că Ucraina s-ar pregăti să folosească o „bombă murdară” în războiul actual, afirmaţie făcută de oficialul rus în discuţii cu miniştri occidentali, potrivit Pravda.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Oriunde Rusia a adus moarte şi distrugere, noi readucem viaţa la normal. Ucrainenii asta fac. Unde este Ucraina, viaţa nu este niciodată distrusă. Însă oriunde vine Rusia, lasă în urmă gropi comune, camere de tortură, oraşe şi sate distruse, pământ minat, infrastructură distrusă şi dezastre naturale.

Astfel, când astăzi ministrul rus al Apărării organizează un carusel telefonic şi a sunat miniştri de externe cu poveşti despre aşa-zisa bombă nucleară ‘murdară’, toată lumea înţelege bine totul. Înţelege cine este sursa a tot ce este murdar ce se poate imagina în acest război.

Rusia a fost cea care a şantajat cu o catastrofă nucleară la Centrala Nucleară Zaporojie.

Aceasta este traiectoria rachetelor ruseşti, care trece, în special, deasupra facilităţilor nucleare ucrainene.

Trupele ruse sunt cele care au minat barajul Kahovka şi şantajează spunând că vor detona.

Rusia foloseşte muniţie cu fosfor, mine antipersonal interzise şi o întreagă gamă de arme împotriva infrastructurilor civile” , a subliniat Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 23:00

Ucraina cere interzicerea Russia Today la nivel global

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a făcut duminică un nou apel către țările din întreaga lume să interzică difuzarea televiziune de stat Russia Today (RT), scrie Reuters.

Apelul a fost însoțit de un clip, distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare, în care directorul de radiodifuziune al canalului, Anton Krasovski, incită la o serie de crime violente împotriva ucrainenilor.

UPDATE ORA 22:00

Ucraina respinge afirmația Rusiei că intenționează să escaladeze conflictul

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a respins cu vehemență sugestia Rusiei că țara sa vrea să folosească o „bombă murdară”- o armă care combină material radioactiv cu explozibili convenționali.

„Minciunile rusești despre faptul că Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară” sunt pe cât de absurde, pe atât de periculoase.

În primul rând, Ucraina este un membru ferm al TNP (tratatul de neproliferare nucleară): nu avem nicio „bombă murdară” și nici nu intenționăm să achiziționăm una. În al doilea rând, rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce plănuiesc ei înșiși”, a scris duminică Kuleba pe Twitter.

UPDATE ORA 21:00

Emmanuel Macron crede că sunt șanse de pace în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat, duminică, la o conferinţă la Roma, că sunt şanse să fie pace în Ucraina, chiar dacă Rusia a avertizat că ar putea escalada conflictul, potrivit Mediafax.

,,Există o şansă de pace, va veni la un moment dat. Şi într-un moment anume, având în vedere cum evoluează lucrurile, şi atunci când poporul ucrainean şi liderii săi vor lua o decizie în privinţa termenilor, un acord de pace poate fi făcut cu cealaltă parte” , a spus Macron.

Franţa a subliniat în mod repetat importanţa menţinerii canalelor occidentale către Moscova deschise, după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

UPDATE ORA 20:00

Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra Nikolaev, sub control ucrainean, distrugând un imobil de apartamente în acest oraş cu şantiere de construcţii navale, situat în apropierea frontului, şi avertizând că războiul se îndreaptă spre o ,,escaladare necontrolabilă” , relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Nikolaev se află la circa 35 km nord-vest de Hersonul ocupat, regiune din sud care este scena unei ofensive majore a forţelor ucrainene pentru recucerirea teritoriul capturat de Rusia la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie.

UPDATE ORA 19:00

Trupele ruse pierd teren în Herson

Potrivit unui oficial ucrainean, armata rusă retrage trupele din pozițiile de pe râul Nipru în regiunea sudică Herson, potrivit The Guardian.

„Își mută unitățile și ofițerii de elită de pe malul de vest, lăsându-i doar pe cei mobilizați și care pot fi dispensabili”, a declarat duminică Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

„Continuăm să mutăm prima linie. Dar ei sunt ferm fixați în spatele liniei lor defensive”, a continuat Humeniuk. „Ei încearcă să-și concentreze forțele pe malul de est.”

UPDATE ORA 18:00

Moscova spune că Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară”. Şoigu avertizează că războiul tinde spre o „escaladare necontrolată”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a purtat duminică convorbiri telefonice cu omologii săi din Marea Britanie, Franța și Turcia, a anunţat ministerul rus al Apărării, potrivit Mediafax.

Ministerul a spus că, în toate cele trei apeluri, Șoigu a pretins că este îngrijorat de posibilitatea ca Ucraina să plănuiască să folosească o așa-zisă „bombă murdară”.

O așa-numită „bombă murdară” folosește explozibili convenționali alături de material radioactiv.

UPDATE ORA 17:00

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele de onoare al companiei „Motor Sich”, Viaceslav Boguslaev, și șeful departamentului de activitate economică externă a întreprinderii au fost reținuți, fiind suspectați de „activități de colaborare și de complicitate cu statul agresor”.

Potrivit anchetei, cei doi au acționat în colaborare cu reprezentanții corporației ruse „Rostec”, unul dintre principalii producători de arme pentru forțele armate ruse. Mai exact, aceștia ar fi furnizat ilegal bunuri militare pentru avioanele de atac rusești.

În Rusia, motoarele au fost folosite pentru repararea elicopterelor de atac ale tipurilor Mi-8AMTSh-VN „Sapsan”, KA-52 „Alligator”, Mi-28N „Night Hunter”, pe care armata rusă le folosește în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Serviciului ucrainean de Securitate.

UPDATE ORA 16.00

Ucrainenii ar putea rămâne fără salarii și pensii dacă UE va înceta să mai finanțeze Ucraina în cadrul celor 9 miliarde de euro promise. Această declarație a fost făcută într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine de către premierul Denis Shmygal. El a precizat că Ucraina are nevoie de asistență acum:

Avem nevoie de ea pentru ca sistemul nostru financiar să supraviețuiască. Am epuizat deja toate măsurile de austeritate”. Potrivit acestuia, cea mai mare parte a ajutorului financiar este cheltuită pentru nevoi sociale și orice întârziere poate avea consecințe grave.

În iulie, Banca Mondială a estimat pierderile noastre cauzate de agresiunea rusă la 350 de miliarde de dolari. În prezent, a ajuns la peste 750 de miliarde de dolari. Unele dintre cele mai mari întreprinderi industriale ale noastre au fost distruse – gândiți-vă doar la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol. În același timp, active rusești în valoare de 300-500 de miliarde de dolari sunt înghețate în țările noastre partenere. Ar trebui să dezvoltăm un mecanism de confiscare a activelor rusești, iar apoi să investim veniturile în reconstrucția Ucrainei. Un astfel de mecanism va viza inițial Rusia, dar ulterior ar putea deveni piatra de temelie a unui viitor sistem de securitate globală. În viitor, fiecare dictator ar trebui să știe că este responsabil pentru agresiunea cu averea sa”, a precizat Shmygal.

UPDATE ORA 15.00

Un avion de vânătoare rusesc s-a prăbușit peste o clădire rezidențială din orașul siberian Irkutsk, a declarat guvernatorul regional. Postat duminică pe Telegram, Igor Kobzev a declarat că avionul a lovit o casă cu două etaje și că cei doi piloți ai acestuia au fost uciși. El a adăugat că nu au existat alte victime.

Imaginile par să arate urmările prăbușirii avionului de vânătoare în orașul rus Irkutsk. Imaginile, postate pe Twitter de publicația ucraineană Ukrainska Pravda, arată un fum gros care se ridică dintr-un grup de case dintr-un cartier rezidențial. O alta arată flăcări care înghit o clădire.

UPDATE ORA 14.00

Se pare că Rusia se pregătește să distrugă un baraj de pe râul Nipru, ca parte a unor acțiuni de întârziere menite să încetinească progresele ucrainene, potrivit unui grup de reflecție american. Acest lucru are loc în contextul retragerii trupelor rusești din vestul regiunii Herson, înaintea unei contraofensive ucrainene preconizate, destinată să recucerească orașul Herson.

În cea mai recentă evaluare a conflictului, Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că Rusia se pregătește probabil să distrugă barajul de la centrala hidroelectrică Kakhovka pentru a inunda râul Dnipro și a întârzia forțele ucrainene.

UPDATE ORA 13.00

Pe măsură ce își dau seama că președintele Rusiei nu se va opri în fața a nimic, liderii UE se întreabă ce ar putea face în continuare pentru a submina sprijinul acordat Ucrainei – și pentru a le slăbi guvernele. Putin pierde pe câmpul de luptă și, în ciuda amenințărilor sale nucleare, se teme în mod evident de un conflict frontal cu NATO, pe care știe că l-ar putea pierde.

Norvegia, acum cel mai mare furnizor de gaze al Europei, știe că instalațiile sale de petrol și gaze au devenit ținte principale. Finlanda plănuiește să îngrădească părți din granița sa cu Rusia, temându-se de un aflux de spioni și sabotori.

Franța se teme că cablurile de internet transatlantice, esențiale pentru securitatea și comunicațiile occidentale, sunt în vizorul lui Putin. Marea Britanie a anunțat că prima sa navă de supraveghere oceanică cu roluri multiple va fi operațională în 2023.

UPDATE ORA 12.00

Doi civili au fost uciși în loviturile rusești asupra regiunii estice Donețk, potrivit guvernatorului local. Postat duminică pe Telegram, Pavlo Kyrylenko a declarat că decesele au avut loc în satele Klishchiivka și Torskyi.

El a adăugat că autoritățile au descoperit, de asemenea, cadavrele a patru persoane ucise în timp ce zona se afla sub ocupație rusă. Fiecare criminal de război va fi pedepsit!”, a scris el.

UPDATE ORA 11.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că atacurile Rusiei asupra infrastructurii au fost la o scară foarte largă și a promis că armata sa va îmbunătăți un record deja bun de doborâre a rachetelor cu ajutorul partenerilor săi.

UPDATE ORA 10.00

Ministrul apărării Oleksiy Reznikov a mulțumit Italiei pentru că a oferit Ucrainei un nou pachet de asistență militară.

Suntem foarte recunoscători guvernului Republicii Italiene și ministrului Apărării, Lorenzo Guerini, pentru că ne-au oferit un nou pachet de asistență militară”, a declarat el. Potrivit lui Reznikov acest pachet va ajuta Ucraina să-și îmbunătățească semnificativ capacitățile de apărare împotriva agresiunii rusești”.

UPDATE ORA 09.00

Forțele aeriene au distrus aproape 90% din dronele lansate ieri în Ucraina

Astăzi vorbim despre un număr relativ mic de morți și răniți în comparație cu ceea ce ar fi putut fi. Vreau să vă reamintesc că fiecare dronă este de fapt echivalentul a 40 kg de TNT”, a declarat ministrul de interne Denis Monastyrsky. Ministerul de Interne îi îndeamnă pe ucraineni să nu doboare singuri dronele inamice

UPDATE ORA 08.00

Forțele armate ucrainene au distrus deja o sută de drone kamikaze de când Federația Rusă a început să le folosească în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene, Iuriy Ignat.

Acest lucru a fost raportat de Iuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al AFU. El a comentat, de asemenea, achiziționarea de către Federația Rusă a noilor drone iraniene Arash-2.

Toate aceste piese iraniene sunt disponibile și experții le studiază. Cu siguranță că nici serviciile noastre de informații nu dorm, cu siguranță că există date ale serviciilor noastre de informații și, evident, vor fi luate măsuri pentru a contracara acest armament. În orice caz, ar trebui să sperăm la ajutorul occidental și la parteneri occidentali. Există multe declarații, există multe promisiuni, dar de la declarații la fapte nu este o cale ușoară. Sperăm că se va face ceva mult mai repede, pentru că sunt provocări serioase în prag de iarnă”, a subliniat el

UPDATE ORA 07.00

Rusia exclude complet opțiunea demilitarizării centralei ZNPP. Șeful adjunct al delegației ruse la reuniunea primului comitet al Adunării Generale a ONU, Konstantin Vorontsov, a declarat. Potrivit acestuia, acest lucru ar duce la ,,apariția condițiilor pentru un contraatac al Forțelor Armate ale Ucrainei”.

UPDATE ORA 06.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat 36 de rachete într-un atac masiv asupra Ucrainei. Într-o postare pe Telegram, el a precizat că majoritatea rachetelor lansate în cursul nopții au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ale țării.

UPDATE ORA 05.00

Forțele militare ruse au efectuat un alt atac cu rachete care a vizat instalații energetice din vestul Ucrainei, a anunțat operatorul rețelei electrice a țării. Într-un mesaj pe Telegram, Ukrenergo a precizat că ,,amploarea pagubelor este comparabilă sau poate depăși consecințele atacului din 10-12 octombrie”. Acesta a precizat că echipele au început să repare instalațiile după atacul cu rachete, dar că există restricții în timp ce încearcă să restabilească alimentarea cu energie electrică.

UPDATE ORA 04.00

Sute de mii de persoane din centrul și vestul Ucrainei s-au trezit ieri cu întreruperi de energie electrică și cu rafale periodice de focuri de armă, în timp ce apărarea aeriană ucraineană încerca să doboare drone și rachete care se apropiau. Kira Rudik, un membru al parlamentului ucrainean, spune că 1,5 milioane de oameni au rămas fără electricitate după loviturile rusești împotriva centralelor electrice de sâmbătă.

UPDATE ORA 03.00

Ministerul iranian de Externe a condamnat cu fermitate apelul făcut de Franța, Germania și Marea Britanie pentru ca ONU să investigheze acuzațiile potrivit cărora Rusia a folosit drone din Iran pentru a ataca Ucraina. Ucraina susține că Rusia a folosit drone de atac Shahed-136 de fabricație iraniană. Dacă sunt adevărate, acuzațiile ar marca o încălcare a rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE ORA 02.00

Forțele ucrainene au bombardat poziții rusești în regiunea ocupată Herson, vizând rutele de aprovizionare peste un râu important, în timp ce se apropiau vineri de un asalt complet asupra orașului cheie. Associated Press a relatat că oficialii instalați de Rusia ar fi încercat cu disperare să transforme orașul Herson – un obiectiv principal pentru ambele părți din cauza industriilor sale cheie și a râului și portului maritim principal – într-o fortăreață, în timp ce încearcă să evacueze zeci de mii de locuitori.

UPDATE ORA 01.00

Premierul japonez, Fumio Kishida, a avertizat că folosirea de către Rusia a armelor nucleare ar fi considerată un act de ostilitate împotriva umanității. Kishida, care conduce singura țară care a fost lovită vreodată cu o bombă nucleară, a calificat profund îngrijorătoare reacția președintelui Vladimir Putin.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata ucraineană a primit tot mai multe rapoarte de jafuri și furturi în orașul Herson, controlat de Rusia, au afirmat sâmbătă oficialii într-un comunicat.

Numărul de cazuri de jafuri și acțiuni ilegale în Herson a crescut”, a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene într-o declarație. Ocupanții confiscă mașini de la populația locală și încearcă să părăsească orașul folosind trecerea cu feribotul de lângă podul Antonivskyi”.

Anterior, sâmbătă, administrația susținută de Rusia le-a spus civililor să se evacueze pe malul estic al râului Dnipro. Contraofensiva Ucrainei se apropie, deși guvernul de la Kiev respinge afirmațiile rusești privind pericolul pentru cetățeni ca fiind isterie” nefondată.

Trupele rusești se repoziționează: Armata ucraineană susține, de asemenea, că forțele rusești se retrag din regiunea Herson, lăsând două așezări la aproximativ 100 de kilometri nord-est de oraș, Charivne și Chkalove. Ofițeri și personal medical au fost evacuați și din Beryslav, la est de orașul Kherson, a precizat armata ucraineană.