• Forțele ucrainene au doborât vineri două rachete de croazieră Kalibr lansate de forțele rusești din Marea Neagră.
  • Comandamentul aerian a precizat că o rachetă de croazieră a fost doborâtă deasupra regiunii Herson, iar alta a fost doborâtă deasupra regiunii Mykolaiv.
  • Statul Major General a raportat că sediul rusesc din orașul Melitopol a fost lovit joi.

UPDATE ORA 23:00

Rusia a bombardat orașele ucrainene cu rachete și drone în cea mai mare parte a ultimei luni, vizând civili și mari părți din infrastructura critică a țării.

Până luni, 40% dintre locuitorii Kievului au rămas fără apă, iar în întreaga țară au fost raportate întreruperi de energie electrică pe scară largă. Joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „terorism energetic” și a declarat că aproximativ 4,5 milioane de consumatori ucraineni au fost deconectați temporar de la alimentarea cu energie electrică.

UPDATE ORA 22:00

Vedeta americană de baschet Brittney Griner, a cărei detenție a generat temeri că este folosită ca pion politic în timpul războiului Rusiei din Ucraina, a primit săptămâna aceasta o nouă vizită din partea unui oficial al ambasadei SUA.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Ni s-a spus că se simte atât de bine pe cât se poate aștepta în aceste circumstanțe”, a declarat joi secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor. Griner a fost reținută în februarie și condamnată în august la nouă ani de închisoare pentru contrabandă cu droguri. Un tribunal din Moscova i-a respins apelul în cadrul unei audieri din 25 octombrie.

UPDATE ORA 21:00

Un bărbat australian a murit în Ucraina, în timp ce luptele continuă în această țară, au confirmat sâmbătă familia sa și guvernul australian.

Trevor Kjeldal spusese că lupta pe front. În fotografii și declarații de pe contul său de Instagram datând din luna mai, Kjeldal a spus că ajută forțele Kievului în conflict. Autoritățile nu au oferit informații despre modul în care a murit.

UPDATE ORA 20:00

Forțele ucrainene ar fi distrus două elicoptere de atac Ka-52 și șase drone în sudul țării

În ciuda situației dificile în sudul țării, forțele ucrainene continuă să opună rezistență și să contracareze acțiunile armatei ruse. Armata ucraineană a reușit să distrugă aici, în cursul nopții, două elicoptere de atac Ka-52 și șase drone, anunță Natalia Gumeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului „Sud”, scrie novosti.dn.ua.

„Înaintăm în ceea ce privește curățarea teritoriului. Inamicul încearcă să ne atace pozițiile, dar aceste încercări nu sunt atât de reușite. Două elicoptere de atac de tip Ka-52 au fost distruse în această noapte” , a precizat ea.

UPDATE ORA 19:00

Zelenski: Ucraina lansează o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea de drone maritime

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, sâmbătă, că de săptămâna viitoare, Ucraina va lansa o nouă campanie de strângere de fonduri în cadrul platformei United24 pentru achiționarea unei flotile de drone navale.

„Săptămâna viitoare vom lansa o altă direcție de strângere de fonduri – vom acumula fonduri pentru o flotă de drone marine. Cred că absolut toată lumea înțelege ce este asta și pentru ce este și sunt sigur că milioane de oameni vor sprijini o astfel de direcție în apărarea noastră.

Toată lumea a văzut deja cum funcționează. Și asta este doar pentru protecția zonei noastre marine, nu revendicăm pe a altcuiva” , a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE ORA 18:00

Jens Stoltenberg: NATO se asigură că Ucraina își folosește dreptul de a se apăra împotriva acestui atac al rușilor

Țările membre NATO oferă Ucrainei sprijin militar și economic, contribuind la lupta acesteia, asigurându-se că aceasta își folosește dreptul la apărare, a declarat, sâmbătă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie UKRINFORM.

„Acum este un război în Ucraina, care a început după decizia președintelui Putin de a invada o altă țară. Oferim sprijinul nostru militar și economic Ucrainei. Ne asigurăm că Ucraina își folosește dreptul de a se apăra împotriva acestui atac al rușilor”, a spus Jens Stoltenberg.

În ceea ce privește amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare, secretarul general al NATO a spus că acest lucru nu ar trebui să se întâmple niciodată.

„Liderii ruși și Putin folosesc o retorică nucleară deosebit de periculoasă. Întotdeauna am spus că nu există învingători într-un război nuclear. Prin urmare, nu ar trebui să existe război nuclear… Dacă se folosește (n.r. – arme nucleare), natura conflictului se va schimba.

În acest context, comunitatea internațională s-a exprimat foarte clar. Armele nucleare nu pot fi folosite niciodată” , a precizat Jens Stoltenberg.

UPDATE ORA 17:00

Rușii anunță că au respins atacuri ucrainene în Luhansk, Donețk și Herson

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a anunțat, sâmbătă, că armata rusă a respins atacurilor trupelor ucrainene în autoproclamatele regiuni Luhansk și Donețk (LPR și RPD), precum și în regiunea Herson.

„În direcția Kupiansk, inamicul a încercat să atace pozițiile rusești cu forțe de până la un grup tactic de batalion în direcția așezării Kuzemovka în Republica Populară Lugansk. Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au fost învinse de focul artileriei ruse și loviturile aviației” , a spus Igor Konașenkov.

„Peste 140 de militari ucraineni, trei tancuri, două vehicule de luptă de infanterie, trei vehicule blindate și cinci vehicule în diverse scopuri au fost distruse” , a precizat Igor Konașenkov.

Oficialul militar rus a raportat, de asemenea, respingerea atacurilor armatei ucrainene din regiunile Donețk și Herson.

UPDATE ORA 16:00

Lukașenko: Am spus de o mie de ori că nu voi trimite militari în Ucraina

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a insistat din nou că nu va trimite militari în Ucraina, transmite EFE.

„Astăzi se vehiculează ideea că Lukaşenko vrea să-şi trimită militarii în Ucraina. Am spus deja de o mie de ori că nu am astfel de planuri”, a afirmat vineri preşedintele belarus, în timpul unui eveniment care a avut loc la Corporaţia Naţională de Biotehnologie din Belarus (BNBC).

Lukaşenko a susţinut că, de fapt, opoziţia „autoexilată” este cea care îi trimite pe belaruşi la moarte. „N-avem ce face acolo în Ucraina. Nu avem nevoie să trimitem oameni acolo ca să lupte” , a insistat el.

UPDATE ORA 15.00

Rusia caută locuitorii care refuză să evacueze Herson, afirmă Ucraina

Se presupune că trupele rusești caută locuitorii din Kherson care refuză să evacueze teritoriul controlat de Rusia, înainte ca forțele sale să se retragă potențial de pe malul vestic al râului Nipru.

Vineri, Vladimir Putin a declarat că persoanele care locuiesc în provincia ucraineană trebuie să evacueze. Peste 60.000 de persoane au fost deja transportate de Rusia departe de linia frontului.

O actualizare a Statului Major al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele rusești încearcă în continuare să mențină zona capturată în sudul țării. Aceasta continuă să desfășoare ofensive spre Bakhmut, Avdiivka și Novoplavlika.

UPDATE ORA 14.00

Peste 250 de membri ai gărzii naționale ucrainene capturați au fost eliberați de Rusia de la începutul războiului, potrivit grupului.

Într-un tweet, acesta a precizat că 268 de soldați au fost eliberați în schimburi, inclusiv 24 de femei.

UPDATE ORA 13.00

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit Olandei, Republicii Cehe și SUA pentru cele 90 de tancuri T-72 pe care le va primi.

Acestea au fost descrise ca fiind cele mai avansate de pe câmpul de luptă și vin împreună cu un pachet de ajutor din partea SUA care include fonduri pentru modernizarea rachetelor americane de apărare aeriană Hawk. Aceasta are o rază de acțiune mai mare decât rachetele antiaeriene Stinger care au fost deja trimise în țară.

UPDATE ORA 12.00

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că țara sa a furnizat Rusiei drone, dar a adăugat că acest lucru s-a întâmplat înainte ca forțele lui Vladimir Putin să invadeze Kievul. Dronele au fost folosite în atacuri asupra infrastructurii civile, vizând în special centrale electrice și baraje.

UPDATE ORA 11.00

Turcia nu va aproba în mod oficial aderarea Finlandei și Suediei la NATO până când cele două țări nu vor face pașii necesari, i-a transmis președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, șefului alianței, Jens Stoltenberg.

Ankara a acuzat cele două națiuni nordice că oferă un refugiu sigur militanților kurzi în afara legii, pe care îi consideră teroriști, și a amânat ratificarea aderării lor la NATO, în ciuda unui acord încheiat în iunie. Erdogan și Stoltenberg au avut vineri o întâlnire privată la Istanbul, care a fost închisă presei.

UPDATE ORA 10.00

Ministerul britanic al Apărării a publicat un videoclip promoțional în care trupele britanice antrenează recruți ucraineni pentru a lupta în țara lor de origine.

Videoclipul include un interviu cu o femeie ucraineană care lucrează ca interpretă între cele două grupuri de soldați și cu un comandant de trupă.

UPDATE ORA 09.00

Ministerul ucrainean de Externe a afirmat că forțele sale au ucis alți 600 de soldați ruși în ultimele 24 de ore. Cifrele au fost publicate ca parte a actualizării preliminare zilnice a totalurilor de pe câmpul de luptă. The Guardian nu a putut să le verifice, iar acestea diferă de cele furnizate de Rusia.

Cea mai recentă actualizare include alte 12 drone pe care Ucraina le-a doborât, ridicând totalul la 1.462. Armata sa a ucis aproximativ 75.440 de soldați, față de 74.840.

UPDATE ORA 08.00

Viceguvernatorul regiunii ucrainene Herson, instalat de ruși, a anunțat că în orașul Herson a fost impusă o stare de asediu de 24 de ore.

Kirill Stremousov, într-un mesaj video postat pe Telegram, a declarat că starea de asediu a fost necesară pentru a apăra orașul nostru Herson de ceea ce el a numit atacuri teroriste.

UPDATE ORA 07.00

Ministerul rus al Apărării a publicat imagini care arată locuitori din Kherson traversând râul Nipru, după ce Putin a avertizat că civilii care încă locuiesc în provincia ucraineană, pe care Rusia a declarat în septembrie că a anexat-o, trebuie să fie evacuați din zona de conflict.

UPDATE ORA 06.00

Ucraina se confruntă cu o iarnă periculoasă, în timp ce Rusia lansează rachete și muniții de pândă asupra infrastructurii sale de energie electrică, apă și încălzire. Iernile în Ucraina sunt de obicei foarte friguroase, temperaturile coborând adesea mult sub zero grade Celsius.

UPDATE ORA 05.00

Ucraina are suficiente rezerve de gaze pentru această iarnă, dacă se iau în considerare importurile planificate, a declarat premierul Denys Shmyhal, în timp ce țara se pregătește pentru noi atacuri rusești care vizează sistemele sale energetice.

Reuters a relatat comentariile lui Shmyhals, care au fost făcute în cadrul unei ședințe de cabinet. El a declarat că Ucraina are în prezent 14,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale în depozitele sale subterane.

UPDATE ORA 04.00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că țările G7 își concentrează mai mult sprijinul în materie de securitate pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva atacurilor Rusiei asupra rețelei sale energetice.

UPDATE ORA 03.00

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, și omologul său polonez Mateusz Morawiecki au discutat despre situația din Belarus și au convenit asupra necesității de a continua să trimită un mesaj puternic Rusiei că intimidarea nu va funcționa, potrivit unei declarații a biroului prim-ministrului.

UPDATE ORA 02.00

Serviciul poștal de stat din Ucraina a emis un timbru comemorativ de război dedicat grevei de luna trecută de pe podul Crimeii, care a declanșat sărbători în întreaga țară.

UPDATE ORA 01.00

O stare de asediu de 24 de ore a fost impusă în orașul Herson, care face parte din regiunea ucraineană pe care Rusia a anexat-o în septembrie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele ucrainene au doborât vineri două rachete de croazieră Kalibr lansate de forțele rusești din Marea Neagră, potrivit Comandamentului aerian ucrainean Sud” din Odesa. Comandamentul aerian a precizat că o rachetă de croazieră a fost doborâtă deasupra regiunii Herson, iar alta a fost doborâtă deasupra regiunii Mykolaiv.

Între timp, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că rușii au atacat Bakhmut, Avdiivka și Novopavlivka în est. În plus, regiunea Lviv din vest și regiunile Harkov, Dnipro și Zaporojie din est au fost lovite cu rachete și bombardamente în ultima zi, a precizat acesta.

Există un nivel scăzut al stării morale și psihologice a personalului din unitățile inamice aflate în regiunea Zaporojie. Acestea sunt consecințele condițiilor nesatisfăcătoare de detenție, a echipamentului precar, a întârzierilor constante și a plăților incomplete ale salariilor, precum și a atitudinii disprețuitoare a conducerii militare față de subordonați”, a declarat vineri Statul Major General într-un comunicat transmis pe Telegram.

Statul Major General a raportat că sediul rusesc din orașul Melitopol a fost lovit joi. Melitopolul a fost ocupat de forțele rusești încă din primele zile ale invaziei. Statul Major General a mai spus că a fost lovită o clădire administrativă ocupată de ruși în Hola Prystan, în regiunea Herson.

Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militare din regiunea Herson, numit de ruși, a confirmat lovitura de joi, dar a declarat că nimeni nu a fost rănit.