• Ucraina acuză Moscova că folosește civili ca scuturi umane, în timp ce forțele rusești se îndepărtează de înaintarea trupelor ucrainene.
  • Luni, Saldo a anunțat o extindere a evacuării, spunând că civilii pe o rază de 15 kilometri de râul Dnipro vor fi transferați.
  • Noul anunț a ceea ce echivalează cu un transfer forțat al locuitorilor este o escaladare care vine pe fondul semnelor că o retragere rusă din oraș ar putea avea loc în curând.

Oficialii ruși din Hersonul ocupat au declarat că vor începe transferurile obligatorii a zeci de mii de locuitori din anumite părți ale regiunii, în timp ce Ucraina își continuă ofensiva pentru recucerirea sudului.
Oficialii au declarat că, începând de duminică, vor începe să mute locuitorii din districtul Kakhovsky de pe malul estic al râului Dnipro, din cauza a ceea ce ei susțin că este posibilitatea unui atac ucrainean asupra unui baraj strategic din apropiere.

Guvernatorul regiunii Herson, Volodimir Saldo, numit de Rusia, a declarat miercuri că până la 70.000 de persoane vor fi transferate în părțile de sud ale regiunii și în Rusia. Un efort de evacuare din Herson este în curs de desfășurare de câteva săptămâni, Rusia retrăgând unele trupe și oficiali colaboraționiști din capitala regională, în timp ce Kievul încearcă să accelereze ofensiva sa pentru a recuceri zona înainte de iarnă.

Analiștii spun că ar putea exista mai multe motive în spatele campaniei, de la minimizarea riscului de spionaj în rândul localnicilor până la curățarea orașelor înainte de luptele crâncene care urmează.
Unii oficiali ucraineni au acuzat Rusia că folosește populația locală ca scut uman în timp ce mută trupe și echipamente din Herson, peste Nipru, către poziții mai îndepărtate de înaintarea trupelor ucrainene, spunând că vehiculele militare se amestecă cu convoaiele civile.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Vor să creeze impresia că este vorba de o evacuare a civililor. Înconjurați de civili, ei înțeleg că au un anumit grad de siguranță”, a declarat o purtătoare de cuvânt a comandamentului de sud al forțelor armate ucrainene. Dar noul anunț a ceea ce echivalează cu un transfer forțat al locuitorilor este o escaladare care vine pe fondul semnelor că o retragere rusă din oraș ar putea avea loc în curând.

Ucraina a negat acuzația exprimată de dl Saldo și de oficialii ruși că intenționează să arunce în aer barajul Kakhovka. Oficialii ucraineni au declarat că acuzațiile fac parte dintr-o operațiune prin care Moscova ar sabota barajul pentru a face teritoriul impracticabil pentru trupele ucrainene, dar ar da vina pe Ucraina.
Inamicul recurge la intimidarea rezidenților civili”, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene într-o declarație. În același timp, populația locală este lipsită de mijloacele de comunicare”.
Statul Major General a declarat că sediul central al autorităților de ocupație ruse din regiunea Kherson a fost mutat la Skadovsk, un oraș situat la 65 de kilometri sud de capitala regională, pe coasta Mării Negre, care ar putea fi mai puțin afectat de inundații dacă barajul ar fi distrus. Rusia nu a comentat imediat această afirmație.

Herson este singura capitală regională cucerită de Moscova de când a lansat invazia în februarie, iar forțele ucrainene s-au apropiat de ea. Liniile de aprovizionare în oraș, care se află pe malul vestic al râului Dnipro, au fost întrerupte după luni de lovituri ucrainene în spatele liniilor inamice care au avariat poduri și depozite folosite de Moscova. Luna trecută, autoritățile instalate de Rusia în regiune au început să mute civilii spre est peste râu. Transferul locuitorilor din Herson către Rusia reflectă o dinamică similară în alte părți ale Ucrainei pe care Moscova le-a ocupat.

Luni, Saldo a anunțat o extindere a evacuării, spunând că civilii pe o rază de 15 kilometri de râul Dnipro vor fi transferați. El a spus că cei care trebuie să își părăsească locuințele vor primi o plată unică de 100.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 1.600 de dolari, precum și o indemnizație pentru locuință.