• Volodimir Zelenski a calificat drept minciună afirmația Iranului privind trimiterea unui număr limitat” de drone către Rusia.
  • Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că Teheranul a furnizat un număr limitat de arme înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
  • Unele țări occidentale au acuzat Iranul că a ajutat războiul din Ucraina prin furnizarea de drone și rachete Rusiei”, a declarat Amirabdollahian.

UPDATE ORA 23:00

Noul ambasador al Ucrainei în Germania a avertizat că nu trebuie să respingă amenințarea că Rusia ar putea folosi arme nucleare în conflictul actual, în declarații făcute presei germane și publicate duminică.

Președintelui rus Vladimir Putin trebuie să i se spună că utilizarea armelor nucleare nu este o opțiune”, a declarat Oleksii Makeiev pentru grupul de ziare Funke Media Group.

UPDATE ORA 22:00

Luptători afiliați administrației instalate de Rusia în estul regiunii ucrainene Donețk au sosit în orașul Amvrosiivka după ce au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri cu armata ucraineană.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Încă nu-mi vine să cred că sunt acasă”, a declarat pentru Reuters un prizonier de război care s-a întors, Maxim Chekanov.

A fost atât de oribil. Nu i-aș dori nimănui acest lucru.” a adăugat Chekanov, care a spus că a fost capturat de forțele ucrainene la 11 octombrie.

UPDATE ORA 21:00

Oficialii americani ar fi avertizat în privat guvernul ucrainean că trebuie să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia. Oficialii de la Washington au avertizat că oboseala față de Ucraina” în rândul aliaților s-ar putea agrava dacă Kievul continuă să fie închis la negocieri, potrivit Washington Post. Oficialii americani au declarat pentru ziar că poziția Ucrainei privind negocierile cu Rusia se epuizează în rândul aliaților care sunt îngrijorați de efectele economice ale unui război prelungit.

UPDATE ORA 20:00

Armata ucraineană a acuzat Rusia de distrugerea pe scară largă a navelor civile ancorate pe malurile râului Nipru, în regiunea Herson, în sudul ocupat, pe care forțele Kievului încearcă să o captureze. Forțele ucrainene au exercitat presiuni asupra trupelor rusești de pe malul vestic al Niprului, alimentând speculațiile potrivit cărora trupele Moscovei se pregătesc să se retragă pe partea cealaltă.

Un purtător de cuvânt al Statului Major General al Ucrainei a declarat într-o declarație că combustibilul de pe navele distruse s-a scurs în delta râului și a acuzat, de asemenea, forțele Moscovei că și-au însușit motoarele navelor și alte echipamente, relatează Reuters.

UPDATE ORA 19:00

Administrația instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a declarat duminică că o serie de localități, inclusiv orașul Herson, au rămas fără apă și energie electrică în urma a ceea ce a spus că a fost un act de sabotaj.

Agenția de știri de stat rusă TASS l-a citat pe guvernatorul Hersonului numit de Moscova, Vladimir Saldo, care a declarat că alimentarea cu energie electrică a orașului ar urma să fie restabilită până la sfârșitul zilei.

UPDATE ORA 18:00

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat pe Twitter că Ucraina va rezista” în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice, adăugând că acest lucru se va face prin utilizarea apărării aeriene, protejarea infrastructurii și optimizarea consumului. Și Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului biroului prezidențial, i-a asigurat pe locuitorii Kievului că întreruperile sunt în continuare controlate.

Astăzi, situația cu aprovizionarea cu energie electrică a consumatorilor din capitală este dificilă”, a scris pe Telegram șeful adjunct al biroului prezidențial.

UPDATE ORA 17:00

Președintele Zelenski a transmis pe Twitter că a vorbit duminică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre ajutorul macrofinanciar pentru Ucraina.

UPDATE ORA 16:00

Administrația instalată de Rusia în regiunea ucraineană Herson a declarat că alimentarea cu electricitate și apă a fost temporar absentă” duminică, după ce ceea ce a spus că a fost un atac terorist” a avariat trei linii electrice din regiune.

Într-o declarație pe Telegram, aceasta a afirmat că atacul a fost organizat de Ucraina, deși nu a furnizat nici o dovadă, potrivit Reuters. Agenția de știri a declarat că nu a putut verifica imediat relatările de pe câmpul de luptă de ambele părți. Agenția de știri de stat rusă TASS a declarat că zece așezări, inclusiv orașul Herson, care avea o populație de 280.000 de locuitori înainte de război, au rămas fără electricitate.

UPDATE ORA 15:00

 Armata rusă a pierdut 500 de soldați în orașul Makiivka, regiunea Luhansk, anunță șeful administrației militare regionale din Luhansk, Serghei Gaidai.

„(…) Trupurile neînsuflețite ale rasiștilor nu au fost ridicate, pentru că trebuie să plătească despăgubiri rudelor”, a declarat Serghei Gaidai.

https://t.me/serhiy_hayday

UPDATE ORA 14:00

Autoritățile ucrainene: Forțele ruse intensifică atacurile în est

Forțele ruse își intensifică atacurile într-o regiune aprig contestată din estul Ucrainei, înrăutățind condițiile deja dure pentru rezidenți și armata care se apără, au declarat autoritățile ucrainene, potrivit The Guardian.

După anexarea ilegală a Moscovei și declararea legii marțiale în Donețk, atacurile au distrus aproape complet centralele electrice care deservesc orașul Bakhmut și orașul din apropiere Soledar, a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al regiunii.

„Distrugerea este zilnică, dacă nu la fiecare oră” , a spus Kirilenko.

UPDATE ORA 13:00

Barajul Nova Kahovka din Herson, avariat în urma bombardamentelor ucrainene, acuză Rusia

Barajul Nova Kahovka din regiunea Herson a fost avariat în urma unor bombardamente, au anunțat serviciile de urgenţă regionale, care susțin că atacul a fost lansat de către ucraineni, scrie Reuters.

„Astăzi, şase rachete Himars au fost lansate. Unităţile de apărare antiaeriană au doborât cinci, însă una a lovit ecluza barajului din Kahovka, care a fost avariat”, a declarat un reprezentant al serviciilor de urgenţă, citat de agenția rusă de presă TASS.

Oficialul citat a spus că a fost o „încercare de a crea condițiile pentru o catastrofă umanitară” prin fisurarea barajului.

Atât Rusia, cât și Ucraina se acuză reciproc din octombrie de planuri privind un atac asupra barajului, care ar inunda o mare parte din zonă, provocând distrugeri majore în jurul orașului Herson.

UPDATE ORA 12:00

8.732 de copii ucraineni deportaţi şi 238 dispăruţi, din octombrie

Autorităţile ucrainene au estimat că, din octombrie, 8.732 de copii au fost deportaţi în Rusia şi 238 sunt daţi dispăruţi pe fondul invaziei ruse în Ucraina, a informat sâmbătă presa locală, după ce s-a aflat despre deportarea forţată a 34 de copii din Herson, potrivit UKRINFORM.

UPDATE ORA 11:00

Kievul s-ar putea confrunta cu pene de curent, avertizează primarul

Kievul s-ar putea confrunta cu pene de curent şi cu întreruperi ale reţelei de alimentare cu apă şi căldură din cauza atacurilor ruse asupra reţelei energetice ucrainene, a declarat sâmbătă seara primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, la postul naţional de televiziune, potrivit RFE.

Locuitorii capitalei ar trebui să economisească energie şi să ia în calcul să se mute temporar, a adăugat el. „Facem tot posibilul pentru a ne asigura că nu se ajunge aici.

Dar vrem să fim deschişi. Duşmanii noştri fac tot ce pot pentru a lăsa oraşul fără căldură, fără electricitate şi fără apă – pe scurt, pentru ca noi toţi să murim”, a declarat edilul ucrainean.

Acesta a estimat numărul locuitorilor din oraş la circa 3 milioane, inclusiv 350.000 de persoane strămutate în interiorul ţării.


Ministerul britanic al Apărării: Încă un comandant militar rus a fost înlocuit

Un general-colonel rus ar fi fost înlocuit în ultima dintr-o „serie de demiteri” de comandanţi militari ruşi de rang înalt de la invazia Rusiei în Ucraina, afirmă Ministerul britanic al Apărării, scrie Mediafax.

Potrivit The Guardian, generalul-maior Alexander Linkov ar fi fost numit joi comandant interimar al districtului militar central al Rusiei, înlocuindu-l pe generalul-colonel Alexander Lapin.

„Lapin a fost criticat pe scară largă pentru performanţele slabe pe câmpul de luptă din Ucraina atât de către liderul cecen Ramzan Kadîrov, cât şi de către şeful Wagner, Evgheni Prigozhin”, a transmis Ministerul britanic al Apărării.

Conform acestuia, aceste demiteri reprezintă un model de învinuire a comandanţilor militari ruşi de rang înalt pentru eşecurile în atingerea obiectivelor ruseşti pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 10:00

O persoană a murit în urma bombardamentelor asupra Zaporojie

Atacurile rusești din noaptea de sâmbătă spre duminică cu rachete asupra Zaporojie au distrus o clădire comercială cu două etaje, ucigând un civil, potrivit guvernatorului Oleksandr Starukh, citat de Kyiv Independent.

Autoritățile se așteapă la mai multe victime, pe măsură ce operațiunea de salvare este în desfășurare. O altă rachetă a aterizat lângă o zonă rezidențială din oraș, care a distrus două mașini, a adăugat Starukh.

UPDATE ORA 09:00

Supraviețuirea în Bakhmut „devine din ce în ce mai grea”

Locuitorii orașului asediat Bakhmut, din estul Ucrainei, trăiesc în condiții grele, cu civili uciși și răniți zilnic, a spus viceprimarul, în timp ce luptele dintre forțele ruse și ucrainene se duc în jurul orașului, scrie The Guardian.

„Pe zi ce trece, devine din ce în ce mai greu să supraviețuiești în acest oraș”, a declarat Oleksandr Marchenko, pentru Reuters. El a spus că peste 120 de civili au fost uciși în Bakhmut de la începutul invaziei.

„Există districte în care nu știm numărul exact de oameni uciși din cauza luptei active acolo sau a ocupației ruse” , a spus Marchenko.

Bakhmut a rămas fără electricitate, gaz și apă curentă de aproape două luni, iar iarna care se apropie va fi cea mai dificilă pentru vârstnici și infirmi, a adăugat Marchenko.

UPDATE ORA 08:00

Autorităţile din Kiev fac tot posibilul pentru a se asigura că energia electrică, căldura şi comunicaţiile nu vor dispărea din cauza acţiunilor Rusiei, spune primarul Vitali Kliciko, scrie Ukrinform.

„Facem totul pentru a preveni acest lucru, dar, să fim sinceri, duşmanii noştri fac totul pentru a lăsa oraşul fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă”, a spus el, întrebat despre o posibilă pană de curent la Kiev.

Kliciko a menţionat că autorităţile oraşului Kiev iau în considerare diferite scenarii, astfel încât să fie pregătite pentru orice eveniment – există un stoc de combustibil, generatoare de energie, alimente şi apă potabilă, precum şi puncte de încălzire.

În acelaşi timp, el le-a cerut locuitorilor Kievului să facă şi ei pregătirile necesare: „Vom face totul pentru ca un astfel de scenariu să nu se întâmple, dar nu îl putem garanta, aşa că fiecare dintre noi trebuie să fim şi pregătiţi să reacţionăm cât mai repede” .

UPDATE ORA 07:00

Regiunea Sumî, bombardată de peste 50 de ori în ultima zi

Forțele ruse au lansat atacuri asupra a cinci comunități învecinate din nordul regiunii Sumî, potrivit guvernatorului regiunii Dmitro Zhivitski, citat de Kyiv Independent.

UPDATE ORA 06:00

Noi atacuri asupra Zaporojie

Primarul interimar al Zaporojie, Anatolii Kurtiev, a anunțat duminică dimineață că forțele ruse au lovit o zonă rezidențială din Zaporojie, provocând un incendiu, potrivit Kyiv Independent.

Echipele de intervenție se află la fața locului, a spus acesta. Deocamndată, nu există informații despre victime și daune.

UPDATE ORA 05:00

Ucraina acuză Rusia că a răpit 34 de copii din Herson

Forțele ruse au dus 34 de copii din regiunea Herson într-un sat din comunitatea rusă Myrne, a anunțat guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianușevici, potrivit Kyiv Independent.

,,Părinților li s-a promis că copiii lor vor fi înapoiați până la sfârșitul acestei săptămâni, dar apoi timpul de ședere a fost prelungit din nou cu încă o săptămână”, a spus Ianușevici într-o postare Telegram.

UPDATE ORA 04:00

Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou conectată la sistemul energetic al Ucrainei

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, sâmbătă, că alimentarea centralei nucleare Zaporojie a fost restabilită, la două zile după ce aceasta a pierdut complet accesul la sursele externe de electricitate din cauza bombardamentelor forțelor ruse.

Potrivit AIEA, vineri, în jurul orei locale 22.00, a fost restabilită alimentarea cu energie a liniei de 750 kV la toate cele șase unități de alimentare ale centralei nucleare Zaporojie, iar opt generatoare diesel de urgență în funcțiune au fost oprite și puse în regim de așteptare.

Astfel, linia de 750 kV furnizează din nou energie electrică la șase reactoare ale centralei nucleare, care este necesară pentru răcirea reactoarelor și îndeplinirea altor funcții importante de securitate nucleară.

UPDATE ORA 03:00

Zelenski: Iranul minte că a livrat Rusiei câteva drone, doborâm 10 dintre ele în fiecare zi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Iranul că minte când spune că a livrat unui număr „limitat” de drone Federației Ruse, scrie Le Monde.

„Astăzi (n.r. – sâmbătă) au fost mesaje din Iran, de la reprezentanți oficiali. Au decis să recunoască că au furnizat drone pentru teroarea rusă. Dar chiar și în această mărturisire, au mințit. Doborăm cel puțin 10 drone iraniene în fiecare zi, în condițiile în care regimul iranian susține că ar fi livrat un număr limitat de drone chiar înainte invaziei pe scară largă a Rusiei” , a spus Volodimir Zelenski. 

UPDATE ORA 02:00

Putin a anunțat că 49.000 de mobilizați ruși se află pe front în Ucraina

Majoritatea celor mobilizați în cadrul „operațiunii militare speciale” din Ucraina sunt în curs de pregătire, iar 49.000 dintre ei au ajuns pe frontul din Ucraina, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit KYIV INDEPENDENT.

„300.000 mobilizați. Avem în total 318.000. De ce 318.000? Pentru că sunt și voluntarii. Numărul voluntarilor crește. Dintre aceștia, 49.000 efectuează deja misiuni de luptă (n.r. – în Ucraina).

Toți celelalți sunt încă în stadiul de pregătire formare” , a anunțat Vladimir Putin, într-o discuție cu participanții organizațiilor de tineret și voluntar de Ziua Unității Naționale.

UPDATE ORA 01:00

Douăzeci și opt de nave cu produse agricole au părăsit porturile ucrainene în ultima săptămână, după ce Rusia a revenit în acordul de export de cereale din Marea Neagră, a declarat, sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Navele au transportat peste 800.000 de tone de produse alimentare din porturile din Odesa, Pivdenne și Ciornomorsk, a spus Zelenski.

Destinațiile sunt Egipt, Libia, Maroc, Algeria, Oman, Turcia, China și Etiopia. În plus, nava către Etiopia cu 30.000 de tone de grâu la bord a fost închiriată de Programul Alimentar Mondial al ONU”, a precizat liderul ucrainean.

Zelensky a calificat relansarea din această săptămână a coridorului de cereale din Marea Neagră drept „unul dintre cele mai importante rezultate internaționale din această toamnă”.

„Am arătat că lumea este capabilă să garanteze stabilitatea în ciuda oricăror amenințări reprezentate de Rusia”, a spus el. „Lumea nu a cedat șantajului rusesc, actorii cheie au acționat decisiv și, ca urmare, a fost evitată agravarea crizei alimentare” , a declarat președintele ucrainean.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept minciună afirmația Iranului privind trimiterea unui număr limitat” de drone către Rusia, în discursul său de sâmbătă seara. El a contestat, de asemenea, calendarul prezentat de Teheran.

Astăzi au existat mesaje din partea Iranului, din partea unor reprezentanți oficiali. Acolo au decis să recunoască faptul că au furnizat drone pentru terorismul rusesc. Dar chiar și în această mărturisire, au mințit”, a declarat Zelenski. Noi doborâm cel puțin 10 drone iraniene în fiecare zi, iar regimul iranian susține că ar fi dat puțin – și chiar înainte de începerea invaziei la scară largă”.

Zelenski a declarat că, dacă Iranul continuă să mintă în legătură cu ceea ce este evident”, se vor face și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ce plătește Rusia Iranului pentru această cooperare”.

Ce a spus Iranul: Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat sâmbătă, în timpul unei conferințe de presă, că Teheranul a furnizat un număr limitat de arme înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Unele țări occidentale au acuzat Iranul că a ajutat războiul din Ucraina prin furnizarea de drone și rachete Rusiei”, a declarat Amirabdollahian. Partea referitoare la rachete este complet greșită. Partea referitoare la drone este corectă, am furnizat un număr limitat de drone Rusiei în lunile de dinaintea începerii războiului din Ucraina.”